Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaparak kamuoyunun merak ettiği soruları cevaplamıştı. Ülkemizdeki Koronavirüs vakaları ile ilgili son durumu açıklayan Bakan, yeni vakaların yüzde 85’inin İngiliz varyantı olduğunu söyledi.
Koca’nın açıklamalarından kısa bir süre sonra The Lancet Infectious Diseases adlı tıp dergisi İngiliz mutasyonlu Koronavirüs hakkında dikkat çekici bir makale yayımladı. B.1.1.7. kod isimli mutasyona uğramış Kovid-19 virüsü hakkında herkesin yanlış bildiği birtakım gerçekler ortaya çıktı.
İngiliz mutasyonlu Koronavirüs hakkında yanlış bilinen çarpıcı gerçek
Londralı araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışmada toplam 496 hasta incelemeye alındı. Bu bağlamda İngiliz mutasyonu Koronavirüs yeni araştırmalara göre pandemik virüsün bulaşıcılığının artmasıyla ya da hastaneye yatma olasılığı ile bağlantılı değil. Dolayısıyla hastalık, ölüm ya da diğer klinik sonuçlar iki varyantta da farklılık göstermiyor.
The Lancet Infectious Diseases dergisi yapılan araştırmayı şu cümleler ile yorumluyor:
“B.1.1.7’nin bulaşabilirliğinin arttığına dair ortaya çıkan kanıtlar mevcut. Ancak verilerimize göre B.1.1.7 varyantı ile mutasyonsuz varyant arasında büyük farklar yok. İngiliz mutasyonuyla ciddi hastalık riski arasında bir ilişki tespit edemedik.”
Kan grubu ile Kovid-19 arasındaki bağ iddiaları
Pandeminin ilk ortaya çıktığı dönemlerde A türü kan grubuna sahip kişilerin Koronavirüse daha duyarlı olduğu; 0 tipi kan grubuna sahip bireylerin ise daha az risk taşıdığı ileri sürülmüştü. Geçen hafta Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi‘nin yayımladığı rapor Koronavirüs ile kan grubu arasında somut bir bağlantı olup olmadığı sorusuna yanıt getirdi.
Üç eyaleti kapsayan araştırmada 108 bin hasta incelendi. Buna göre kan türlerinin Kovid-19’a duyarlılık konusunda bir ciddiyet yaratmadığı ortaya çıktı. Ancak uzmanlar cinsiyet, yaş ve etnik köken gibi unsurların hastalığa duyarlılığı arttırabileceğini söyledi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}