NASA tarafından gelecek 15-20 yıl içerisinde Mars gezegenine astronot yollanmak istense de bilim insanları kozmik ışınların büyük bir engel teşkil edeceği görüşünde. Peki, Fantastik Dörtlü ekibine sadece çizgi romanlarda olağanüstü güçler veren bu ışınlar gerçek astronotlar için neden tehlikeli?
Kozmik ışınlar Kızıl Gezegen serüvenini tehdit ediyor!
SpaceX kurucusu Elon Musk, mümkün olan en kısa sürede 1 milyon kişiden oluşacak Marslı kolonisinin uçuş masraflarını düşürmek için çalışmalar yürütüyor. Öte yandan bilim insanlarının araştırmasına göre, Mars’a gitmek radyasyon dolayısıyla çok tehlikeli olabilir. Farelerin radyasyona maruz kalması üzerine yapılan çalışma, aynı etkinin insanlar üzerinde de ölümcül olabileceğini ortaya koyuyor.
Kozmik ışınlar patlayan yıldızlardan, kara deliklerden ve uzaydaki diğer güçlü kaynaklardan püskürtülmüş yüksek enerjili atomik ve atom altı parçacıklar olarak tanımlanıyor. Bu ışınlar DNA’ya zarar verecek, kanser riskini artıracak, görmeyi engelleyecek katarakt oluşturacak ve sinir sistemi hasarına neden olacak etkilere sahip. Dünya atmosferi bu zararlı ışınları ciddi anlamda absorbe edebilirken, astronotlar bu zararlı radyasyona daha çok maruz kalıyor.
Milyarlarca yıl önce manyetik alanını da kaybeden Kızıl Gezegen Mars ise, kozmik ışınların ilk Mars kaşiflerini yüksek radyasyona maruz bırakması için tam bir av sahası olabilecek nitelikte.
Nevada Üniversitesi sağlık araştırmacıları Frank Cucimotta ve Eliedonna Cacao, önceki araştırmaları da baz alarak derin uzayda kanser riskinin önceki tahminlere göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuş durumda. Bunun sebebi ise kozmik ışından etkilenen hücrenin değişimi kendiliğinden sürdürememesi ve yakınındaki sağlıklı hücrelerin de kansere dönüşmesini tetikleyebilecek diğer hücrelere kimyasal sinyaller verebilmesi ihtimali. Araştırmacılar bu anlamda, farelerin ve insanların kanser oranın farklı olmasına rağmen Mars keşfinin başlamadan bitmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu arada uzay radyasyonunu aşmak için çeşitli girişimler olduğunu da not olarak düşelim.
mükemmel olaylar o kadar isterdimki gidebilmek oralarda o keşiflerde bulunabilmek.. ancak bizimkiler hayal bile edilemez malesef
Hayal etmekle alakası yok. Bu işler imkan meselesi veya rekabetin getirisidir. Amerika rusya rekabet için uzay çalışmaları yapıyor, çin hammadde üreticisi olduğu ve ucuz işgücünden dolayı yapıyor. Kimse durup dururken marsa gidelim demez, film izlemeyi bırak artık
dünyayı yaşanamaz hale getirin ondan sonra başka gezegenlerde koloni kurmaya çalışın oda güzel bir olay 😀
ne gerek var yani
Once dunyayi daha yasanabilir bir memeleket yapmak gerek.