Kravat takmak, günümüz kurumsal çalışma hayatının olmazsa olmazları arasında görülüyor. Ancak kravat takmak, sağlık sorunlarına neden olarak, çalışan verimliliğini düşürebilir.
Kravat takmak kan akışını azaltıyor
Almanya’da Schleswig-Holstein Üniversitesi Hastanesi’nde 30 sağlıklı katılımcı ile oldukça ilginç bir deney yapıldı. Kurumsal yaşamda birçok çalışanın kullandığı kravatın, kan akışına olan etkisi gözlemledi. 15 kişiye windsor düğümü ile kravat takıldı ve diğer 15 kişi ise kravatsız şekilde deneye katıldı.
Elon Musk çocukları kurtarma planını açıkladı!
Bu deney ile deneklerin kan akış hızları ölçüldü. Kravat bağlarının, kanın beyne ulaşmasını sağlayan damarları sıktığı gözlemlendi. Bu nedenle kravat takanlarda kan dolaşımının yüzde 7,5 azaldığı tespit edildi. Bunu gündelik hayatta hissetmiyor olsak da özellikle yüksek tansiyon hastası kişilerde oldukça riskli sonuçlar doğurabilir.
Beyne yetersiz kan akışı durumları, organ dokusu ölümleriyle sonuçlanabiliyor. Hatta sağlık sorunları yaşayan kişilerde bu durum felce kadar gidebiliyor.
Elbette bu çalışma, kravat takan herkeste bu tip sorunların ortaya çıkacağını göstermiyor. Sadece, kravat kullanmanın aslında sağlıklı bir seçenek olmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca kan akışının azalması, kişinin çalışma verimliliğini de düşürmesi muhtemel sonuçlardan biri olacaktır. Bu tip araştırmalarda artış yaşanması ile gelecekte kurumsal kıyafetlerde değişime gidilebilir.
Bu çalışmanın sonuçları Neuroradiology dergisinde yayımlandı.
Bırakın bunları! Dar blue jean giymenin, kemer takmanın, kundura giymenin, parfüm kullanmanın, cep telefonu kullanmanın, Wi-Fi sinyallerine maruz kalmanın, bütün gün masabaşında oturup bilgisayar ekranına bakmanın, bayanların topuklu giymesinin, makyaj yapmasının, saçlarını boyatmasının … kısaca herşeyin bir zararı vardır. Gömleğinizin yaka ölçüsüne dikkat ederseniz, kravatınızı da sıkmadan bağlarsanız, hiçbir sorun yaşamazsınız…
Bırakın bunları! Dar blue jean giymenin, kemer takmanın, kundura giymenin, parfüm kullanmanın, cep telefonu kullanmanın, Wi-Fi sinyallerine maruz kalmanın, bütün gün masabaşında oturup bilgisayar ekranına bakmanın, bayanların topuklu giymesinin, makyaj yapmasının, saçlarını boyatmasının … kısaca herşeyin bir zararı vardır. Gömleğinizin yaka ölçüsüne dikkat ederseniz, kravatınızı da sıkmadan bağlarsanız, hiçbir sorun yaşamazsınız. Zaten Türkiye’de takım elbiseli, kravatlı insan kalmadı. İnsanlar saç sakal birbirine karışmış pejmürde bir vaziyette geziyorlar. 50’li yıllarda bile insanlar pırıl pırıldı. Takım elbiseli, tıraşlı, briyantinli insanlardı. Daha 20 sene öncesine kadar geceleri polisler sakal bırakanlara kimlik kontrolü yaparlardı. Bir insanın giyimi, kuşamı, bakımı aslında çok şeyler anlatır…
40 derece sıcakta, kravat takım elbise denilen uyduruk medeniyet göstergesi elbise insanların sevmediği bir kıyafet ama inatla savunman daha ilginç. Bırakın insanlar rahat rahat giyinsin. Sakal bir insana yakışıyorsa uzatsın, illa kurallar gereği çirkin mi görünsünler?
Polisin sakallıyı çevirmesi marifet mi? Öbürleri münafık mı?
Kravat bir aksesuardır. Zorunlu olarak kullanılması maalesef bir dayatmadır. Bu kadınlara zorla fular bağlatmak gibi anlamsız bir harekettir. Medeniyet aksesuarla sağlanmıyor. Temiz ,bakımlı ve düzenli her türlü giyim ve davranış toplum içinde yaşamanın gereğidir.
Ilgincmis.
neymiş bu kravat ya