Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki bir grup evsiz insan, kripto para kullanmaya başladı. 22 Mayıs’ta Nyiragongo Dağı yanardağının patlamasından sonra yüz binlerce insan evlerini terk etti. Bir haberci ve bir restoran çalışanı, Goma şehrinde bir araya gelerek bu ailelere Bitcoin ile yardım edebileceklerini düşündü.
Chainglob isimli kripto sitesinin kurucusu Gloire Wanzavalere, olayın kahramanlarından biri. Wanzavalere, derme çatma mülteci kampına gitti ve bu mülteci ailelere Bitcoin vermeyi teklif etti. İşte olayın devamı…
Yoksul aileler kripto para ile tanıştı!
Tech Crunch‘ın haberine göre, insanlara evini kaybeden birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Ancak zaten ailelerin çoğu telefonlarını yiyecek karşılığında takas ettiği için bu aileleri çabucak öğrendi. Ayrıca eşyalarının çoğunu geride bırakan aileler, yeni banka hesapları açmak veya yeni cihazlar almak için gereken evraklara da sahip değildi.
Kripto para projesini başlatan Wanzavalere, ailelerin içlerinden yalnızca sekiz kişiye telefon aldıklarını açıkladı. Girişimin ardından 12 kişi telefon alabildi ve zaten dört kişinin telefonu vardı. Wanzavalere, teknik zorluklara rağmen yoksul insanların yine de Bitcoin kullanabileceğini kanıtladığını söylüyor.
Ekip, projeye küçük adımlarla başladı. Örneğin, Wanzavalere’nin annesinin kasabada temel hijyen malzemeleri ve bozulmayan ürünler satan küçük bir dükkanı bulunuyor. Dükkan sahibi, Bitcoin kabul etmeye başladı. İnsanlar bu sayede ihtiyaç duydukları şeyleri kasabaya gitmeden satın almaya başladı.
Kripto para ile bağış topladılar!
Bu arada, Jikofood Restaurant’ta çalışan Juvin Kombi ise geçtiğimiz yaz şirketinin ilk Lightning Network‘unu kurdu. Böylece, restoran yüksek işlem ücretleri veya uzun onay süreleri olmadan Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başladı. Eylül ayına kadar restoranın bilgisayarını ve bazen de akıllı telefonları kullanarak çalıştılar. Tercih ettikleri mobil cüzdan uygulamaları Muun Wallet ve Blue Wallet‘ti.
Kombi, öğrenme sürecinin uzun olmasına karşılık, araştırma yaparak ve herhangi bir destek almadan Bitcoin’i anlayabildiklerini söyledi. Kripto para kurulumunun da son derece kolay olduğunu aktardı. Bu konuda Kombi, “Basit bir cüzdan ve internet bağlantısı yeterli. Ayrıca yakın gelecekte BTCPay Sunucusu kurma olasılığı üzerinde de duruyor.” dedi.
Bununla birlikte, şimdiye kadar restoranın müşterilerinden sadece birkaçı Bitcoin kullanıyor. Ancak projedeki insanlarla birlikte bu küçük restoranın rakiplerinden ayrılacağını düşünüyorlar. Bu arada, restoranda Bitcoin kullanımı hakkında eğitim atölyeleri de yapıyorlar.
Bu arada, proje için uluslararası Bitcoin hayranlarından bağış topladılar. ‘Lightning Torch‘ isimli projede sonuncu bağışı, Twitter CEO’su Jack Dorsey yaptı. Kripto para ile yapılan bağış kampanyasına toplamda 150 kişi katkıda bulundu.