Kripto para birimleri günden güne yaygınlaşıyor. Bunlardan en popüleri olan Bitcoin ise gündemden düşmüyor. Çin ve ABD gibi ülkelerin yasaklarıyla boğuşan BTC bu kez bir sosyal medya platformundan darbe yedi.
Kısa video formatına sosyal ağ uygulaması TikTok bu hafta Markalı İçerik Politikasında değişikliğe gitti. Uygulama içerisinde hem tüketicileri hem de üreticileri korumak amacıyla birtakım kurallar ortaya koyan politika kapsamına kripto para birimleri de girdi. Kullanıcılar bundan böyle videolarında tanıtım amaçlı kripto paralara yer veremeyecekler.
Çin’den dünyanın en büyük kripto para borsasına büyük darbe!
Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Çin'de yasak haberiyle gündeme geldi. Şirketin sitesine erişilemiyor.Kripto para videolarına yaptırım uygulanacak
TikTok yalnızca kripto para videolarını değil; aynı zamanda döviz ticareti, yatırım hizmetleri, ticaret platformları başta olmak üzere finansal hizmetleri topyekün yasakladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Paranın mali varlıklarının, kredilerin ve kredi kartlarının ödünç verilmesi ve yönetimi, şimdi al sonra öde (BNPL) hizmetleri, ticaret platformları, kripto para birimi, döviz, banka ve ön ödeme kartları, döviz ticareti, piramit şeması (finansal olmayan hizmetler dahil), yatırım hizmetleri, kredi onarım hizmetleri, kefalet senedi, borç yardımı programları, küçük yatırımla çabuk zengin olma planları, borç konsolidasyonu hizmetleri ve kuruş açık artırması dahil ancak bunlarla sınırlı kalmamak üzere her türlü finansal hizmet veya ürünler yasaktır.
TikTok Markalı İçerik Politikası
Bu tarz videolar paylaşan üreticiler şirketin yaptırım mekanizmasına tabi olacaklar. Peki TikTok kural ihlali yapanlara karşı nasıl bir tutum izliyor? İlk ihlalin gerçekleşmesinin ardından içerik üreticiye öncelikle uyarı gönderiliyor. Aynı hatayı tekrarlamaması gerektiği bildiriliyor. Sonraki ihlallerden sonra ise üç aşamadan oluşan bir yaptırım silsilesi devreye giriyor:
- İhlalin ciddiyetine ve önceki ihlallere bağlı olarak hesabın video yükleme, yorum yapma veya profilini düzenleme özelliği 24 veya 48 saat süreyle askıya alınacak.
- Bir hesabın 72 saat veya bir haftaya kadar yalnızca salt görüntüleme özelliği aktif olacak. İçerik yayınlayamayacak veya yayınlayanlarla etkileşime geçemeyecek.
- Birkaç ihlalden sonra, hesabının yasaklanma eşiğinde olup olmadığı kullanıcıya bildirilecek. Davranış devam ederse hesap kalıcı olarak kaldırılacaktır.
TikTok, içerik üreticilerin paylaştığı bir videonun kural ihlali olup olmadığını yükleme esnasında tespit edebileceği bir teknoloji üzerinde çalıştığını açıkladı. Bunu önümüzdeki haftadan itibaren kullanmaya başlayacağını da ekledi.
Bende tiktok programını uygulamadan kaldırdım.