Geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir açıklama ile Çin aşısı Sinovach’ın kullanımının helal olduğu yönünde fetva veren Ulema Konseyi, şimdi de kripto para ile ilgili yeni bir bildirge yayınladı. Ülkenin ana akım Müslüman örgütü Nhadlatul Ulama, kripto paraların kullanımının dine uygun olmadığını iddia etti.
Kripto para, bu kez de dini açıdan tartışılmaya başlandı
Kripto paraların kullanım alanı arttıkça ve birçok ülkede yasal bir ödeme aracı haline geldikçe tartışmalar da farklı bir boyut kazanıyor.
Daha önce 2018 yılında kızamık aşısı ile ilgili bir açıklama yayınlayarak aşının kullanımının haram olduğunu iddia eden Endonezya Ulema Konseyi, geçtiğimiz aylarda da koronavirüs aşıları ile ilgili bir açıklama yayınlamıştı. Ülkenin bilinen İslam topluluklarından Nahdlatul Ulama üyesi Ahmed Ishomuddin, başka bir seçenek olmadığı taktirde helal olmayan aşıların da sağlık için kullanılabileceğini söylemişti.
Son bir yılda kripto para kullanımının yüzde 1772 oranında arttığı Endonezya, şimdi de bunun dini açıdan uygun olup olmadığını tartışmaya başladı. Aşıyla ilgili yayınladığı açıklamalarla dikkat çeken Nahdlatul Ulama, kripto paralar ile ilgili de bir fetva yayınladı. Topluluğun sözü geçen isimlerinden Kiai Azizi Chasbullah, ülkenin dijital para birimlerini resmi olarak tanımasına rağmen; İslami kurallar gereği, bu para birimlerinin yasallaştırılmaması gerektiğini savundu.
Nahdlatul Ulama’nın resmi web sitesinde de yer alan açıklamada, kripto borsasının çok fazla spekülasyon barındırdığı ve İslami yasalara uygun bir yatırım aracı olmadığı iddia edildi. Aynı bildirgede, kripto para üzerinden çok fazla dolandırıcılık vakası yaşandığı ve bu gibi birçok sebeple hükümet tarafından yasaklanması gerektiği belirtildi.
Peki sizler yayınlanan bu açıklama ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.
Yani Müslüman biri bunun dine uymadığını iddia ederse başka bir müslüman bu konuyu araştırıp tartışabilir. Konunun Müslüman olmayanları ilgilendiren bir boyutu yok. Müslüman olup İslam hukukundan bi haber olanların da konuyu tartışma kapasitesi yok. Dolayısı ile son sorunuz çok küçük bir kitle için geçerli. Bu konu azami bir araştırmaya sahip birisi olarak kararın arkasındayım.
ama normal para üzerinden de bir sürü yolla para aklama gibi işlemler yapılabiliyor. ben de kendimce din felsefesi ve islam felsefesine hakim biriyim fakat bu kripto para el değiştirilebilir, farklı yöntemlerle korunabilir olmasına rağmen neden bazıları böyle düşünüyor ki? Birkaç ay ya da yıl sonra helal derlerse şaşırmayın