Yedekleme konusuna önem veren insanlara baktığımızda, çoğunluğunun başına kötü bir anı gelmiş olduğunu görüyoruz. Verilerini kaybeden kullanıcılar, daha sonra bir daha aynı sorunu yaşamamak için verilerini yedeklemeye başlıyor. Fakat doğru yapıyorlar mı?
Bu sokak röportajımızdaki konumuz yedekleme. Yoldan geçen insanlara verilerini yedekleme yapıp yapmadıklarını, yapıyorlarsa hangi depolama cihazlarına yaptıklarını, hangi sıklıkla verilerini yedekledikleri gibi sorular sorduk.
Yedekleme neden önemli?
Bilgisayarlarımız ya da taşınabilir disklerimiz artık bizim bütün verilerimizi sakladğımız bir kutu halini aldı. Eskiden fotoğraflarımızı resim albümlerinde, özel notlarımızı defter yapraklarında, eskiden aldığımız sertifikaları dosyaların aralarında saklardık. Tüm bu belgelerin bir yangın sonrası kül olduğunu düşünün. Ne kadar acı bir durum değil mi?
Esasında aynı durum bizim dijital verilerimizi sakladığımız diskler için de geçerli. Örneğin bir markanın 1 TB‘lık hard diskini yedeklemek için kullanıyorsunuz. Bu diskte 2006 yılından beri çektiğiniz tüm fotoğraflar ve belgelerin orjinalleri duruyor. Hard disk bozulursa ne olacak?
Bu yüzden kişisel bilgilerinizi bir yerde saklayın ve o sakladığınız bilgileri başka bir medyaya yedekleyin. Önemine göre yedeğinin bile yedeğini alabilirsiniz.
Evinizde örnek vermek gerekirse Western Digital‘in Red ailesini kullanan bir NAS üzerinde yedekleme yapabilirsiniz. Hem tüm dijital cihazlarınız doğrudan bu NAS üzerinden bilgileri alabilir. Daha basit bir yöntem ile Western Digital’in harici taşınabilir disklerine de yedekleme yapabilirsiniz. Ama bizim önerimiz özellikle masaüstü bilgisayar kullananların Western Digital Green serisi bir disk alıp, yedeklemek istedikleri dosyaların bir kopyasını burada tutmaları yönünde.
Bakalım soruları yönelttiğimiz insanlar yedekleme yapıyorlar mı? Yapıyorlarsa da ne sıklıkla verilerini yedekliyorlar. İyi seyirler.
#video_6878#
Puhahaha adamları seçmece mi seçtiniz ya 😀
Eskiden Pc’me Format atmadan önce 3-5 Dvd civarı yedeklenicek bilgilerim çıkardı şimdi Bulut sistem’e döndü iş 🙂
Ben Yedekliyorum Açıkçası Sistemimin Bile Yedeği Var
Acronis True Image ile Tavsiye Ederim ….
biride çıkıp demiyo bulut sistemine depolarım diye 🙂
Yani WD olmadan olmaz diyorsunuz 🙂
yedeklememi o neki hiç yedek almadım bu güne kadar o kadar önemli bir dosyam olmadığı içindir belkide
Benim için PC deki tek önemli dosyalar fotoğraflardır. Onlarda DVD’ lerde yedek halde. Oyun, Program filan hepsi Yerel Disk D: ‘ de duruyorlar. Onlarda kazara silinse , internetten tekrar yüklenebilir.
güzel olmş elinize sağlık teknoloji haberlerinin yanında böle ufak tefek yazılar ve röportaj lar yapmanız gayet keyifli benim gibi bir sdn okuru için.
Turkiyede Upload hızı mı var ki bulut yedekleme olsun?
16 Mbps download 1 Mbps Upload var ttnet saolsun
Masaüstünde olması yedekleme midir? Adamları iyi seçmişsiniz 🙂
Benim işimi SkyDrive görüyor, anında senkronizesi çok kullanışlı bence :).. Zaten bir sakladığım proje dosyalarım, onlarda 10-20 mb arası 🙂
çok önemli olanlar anında dvd veya harici diske kopyalanır..bu işlemlerden başka işlem yapmam,yapmayıda sevmiyorum…herhangi düzensizliktede kurtarma yoluna gitmem direk format…..
3 farklı yedeği 2 farklı ortamda her daim güncelleyerek saklıyorum… Yedekleme için Acronis True Image Home 2013 öneriyorum… Programın nasıl kullanıldığına dair detaylı anlatımlar, aşağıdaki konu başlıklarında görsellerle desteklenmiştir…
Acronis True Image Home 2013 – Bootable Medya Oluşturmak
Acronis True Image Home 2013 – Sistem Yedeği Alma
Acronis True Image Home 2013 – Sistem Geri Yükleme
nas cihazım var qnap’ın ts serisinden ağ üzerinden belli günlerde yedeklerimi alıyorum
ev kullanıcısı ne yedekliycek başka
Taşınabilir hdd güvenli ama ilk başta her zaman dropbox, gdrive gibi bulutlara yüklerim.Gblerce yerimiz var ama upload hızı yerlerde 😀 Şu internet bi gelişsede artık 50li 100lü mbps ile bağlansak 😀
Sony nin programı Var Çok İyi Az önce Yedekledim 2 Haftada Bir Yaparım
Dosyaları laptop çantasında saklıyormuş 🙂
Havada hiç mi bulut yok lan 🙂 Birinizde bulut depolama sistemi deseydi
Fotoğraf, müzik ve film dışında yedeği yok hiçbir şeyin. Bir türlü edinemedim yedekleme alışkanlığını.
dükkanın önünde çekmişsiniz yahu, önemli belgelerim word excel hala masaüstünde veri saklayanlar var..
mikrofonu gırtlaklar gibi tutan kim çok merak ettim
Keyifli bir röportaj olmuş keşke bir de sorulan soruları da ekleseydiniz videoya.
Mikrofona acıdım Ben taşınabilir hard diskimde herşeyimi taşıyorum 2. bi yedek olarak da masaüstümde oluyor 3. olarak Özel dosyalarımı buluta taşıyorum 3 ünün de aynı anda bozulma ihtimali 0 oldugu için bana yeterli
Mikrofonu tutan kim?
Hafta da bir veya üç günde bir yedeklerim. Ve bu yedek, internet ile hiç bir bağlantısı olmayan hdd’ye yüklenir.
Yedeklemek günümüzün en büyük sorunlarından da biri. Çünkü güç geçtikçe verilerin kapladığı alanlar artıyor ve daha fazla disklere ihtiyaç duyuyoruz. Ben üniversite bölüm başkanı hocamın evine gittiğim gün 12 TB veri görmüştüm. Kitaplık gibi HDD ler yan yana dizilmiş, hangisinin içerisinde ne olduğuna dair index sekmeleri bile mevcuttu.
Bende kendi çapımda haftalık full backup, günlük incremental backup alıyorum. Ne zaman ne olacağını bilemeyiz. Acronis ile imajını aldım en başta, sonrakileri Windows 7 ‘nin kendi Backup & Restore özelliğini kullanıyorum. Tavsiye ederim.
Çok açıklayıcı olmuş röportaj 😀 Adamlar bilgisayar görse bomba sanıcak türden 🙂
4 tb yedeği nasıl alabilirim ki imkan olsa 8tb bir hdd almayı düşüniyorum şuan 4 tb sabit disk bağlı ve dolu allah’a emanet
yerel diski bölünce faklı disk diyen var 🙂 chip arızalansın bir de MFT yedeğiyle çöksün de göreyim hangisine ulaşabiliyorsun 🙂
1mbps uploadla bulut hikaye.
ya bu dropbox telefondaki numaralarida kaydediyormu ben sildim hepsini bulamiyorum bilen varsa yazssin
Merhabalar Değerli Arkadaşlar Benim Bilgisayarımda Seagate 500 GB HDD(1) var Fakat Birde Ekstradan Seagate 500 GB HDD(2) var İlk olan 1. olan hdd bilgisayarımda takılı kullanıyorum fakat ikinci hard diski de yedekleme birimi olarak kullanmak istesem bunun için ne gerekir ? ilk hard diskde win 7 (64) bit home premium kurulu 2. hdd ise win 7 (32) bit ultimate kurulu 2.harddisk için her işlem yapılabilir ? ama ne gerekir
flash diske atıyorum her şeyi