Kümes hayvanlarının dışkılarından enerji üretmeye yönelik yeni çalışmalar yapılıyor. Kümes hayvanlarının dışkıları, fosil yakıt olan kömür kullanımının yüzde 10’unu kapsayabilir.
Kümes hayvanları ve biyoyakıt
İsrail’de Negev’in Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kanatlı hayvanlarının dışkılarının ısı ve elektrik üretimi için yakıt olarak kullanılmasına yönelik araştırma yürütüyor. İşlenip, yanıcı biyokütle yakıtına dönüştürüldüğünde hindi, tavuk ve diğer evcilleştirilmiş kuş dışkıları, şu anda elektrik üretiminde kullanılan kömürün yaklaşık yüzde 10’unun yerini alabilir.
Applied Energy dergisinde yayınlanan araştırmada, kanatlı hayvan dışkılarının çevreye zarar vermeyecek şekilde kullanılması için enerji üretiminin hedeflenmesi gerektiği belirtildi. Bu yöntemin fosil yakıtlara alternatif olabileceği belirtiliyor. Zuckerberg Enstitüsü’nde yapılan bir diğer çalışmada ise kanatlı hayvan dışkılarından elde edilen biyoyakıtın, sıradan biyoyakıtlarla kıyasla yüzde 24 daha verimli olduğu tespit edildi.
Günümüzde gelişmiş birçok ülke fosil yakıt kullanımını yasaklayarak yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların başında güneş ve rüzgar enerjisi olsa da biyoyakıtlar da bunlardan biri. Biyoyakıt kullanımının enerji üretiminin yanı sıra çevreye zararı da azaltacağı öngörülüyor.
Hayvan dışkılarından enerji üretimi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bizim anadoluda yıllardır yapılıyor adına “tezek” diyorlar 🙂 Bu araştırma için üniversite kaçpara harcamış acaba merak ettim bak şimdi.
Mesele kullanılması değil. Ne kadar etkili yüzde kaç etkili nasıl daha fazla daha fazla verim alrız gibi sorular
A cevap bulmak