Son yıllarda baş gösteren küresel çip sıkıntısı, teknoloji üzerine üretim yapan bütün şirketleri etkilemeye devam ediyor. Özellikle Covid-19 ile elen pandemi ve karantina süreçleri, çip tedariklerinde büyük aksamalara neden oldu. Tüm dünyayı etkileyen tedarik zincirinin yakın zamanda bitmeyeceği ön görülürken birçok şirket bu krizden büyük yaralar almaya devam ediyor.
Jaguar Land Rover, son üç ayda 12 milyon dolar kaybetti
Küresel çip krizinden darbe alanlar kervanına son olarak Jaguar Land Rover (JLR) katıldı. Şirket, 2021 yılı boyunca üretimde büyük sıkıntılar çekti. Arz talep dengesini yakalamakta güçlük çeken şirket, 2021’in son çeyreğinde 80 binden biraz fazla sayıda araba üretti. Bu satışların ardından geçen yılın aynı zamanlarına göre yüzde 37,6 oranında bir düşüş yaşadı.
Şirket, son çeyrekte geçen yıla göre 12 milyon dolar kaybetti. Ancak JLR, 2021’in üçüncü çeyreğine göre nispeten kâr elde etti. İki çeyrek arasında yüzde 22 büyüme yaşayan şirket 6,3 milyar dolar kazandı. Yine de bu krizden henüz kurtulamayan şirket, talebi karşılayabilmek adına çıkış yolları arıyor. JLR’nin CEO’su Thierry Bolloré yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
Yarı iletken tedarikleri bu çeyrekte satışları kısıtlamaya devam ederken, ürünlerimiz için araçlarımızın arzu edilirliğinin altını çizen çok güçlü bir talep görmeye devam ediyoruz.
Küresel çip krizi devam ederken JLR’nin CEO’suna göre şirket, bu yıl da bu krizin etkisini hissedecek. Öyle ki kriz JLR’nin Hintli ana şirketi Tata Motors’un dönem içinde 203,2 milyon dolar zararına neden oldu. Kriz ortamı tüm otomobil üreticilerini de vurmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de yapılan araştırmaya göre ülkedeki otomobil üretimi geçtiğimiz yıl 1965’ten bu yana yaşadığı en düşük seviyeyi gördü. Toyota, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW ve Renault gibi birçok otomotiv şirketi, yaşanan krizin ardından ellerindeki çipleri idareli kullanabilmek adına son aylarda otomobil üretimini kısmak zorunda kaldılar.
yalan bu çip krizi denilen şey. bir anda ortaya çıktı daha önce neden yoktu