Cisco isimli internet altyapısı kuran şirketin yaptığı araştırmaya göre 2016 yılında internet trafiği ilk kez bir zettabayt sınırını aştı. Son beş yılda beş kat artan bir veriden bahsediyoruz.
Bahsi geçen bir zettabayt bir milyon terabayta, bir trilyon gigabayta, 1,000,000,000,000,000,000,000000 bayta eşit. Başka bir değişle 667 trilyon filme veya 152 milyon yıl boyunca izleyebileceğiniz bir videoya bedel.
Cisco’nun açıklamasına göre mobil veriyi kullanışımıza bağlı olarak 2019 yılında bu rakam ikiye katlanacak. Mobil veri kullanımı her geçen yıl %57 artış göstermekte. Buna rağmen internet trafiğini en çok attıran etken geniş bant.
Hızla artan internet trafiği beraberinde çevrimiçi video hizmetlerine yönelik yapılan altyapı çalışmalarını arttırdı. Veriye susamış olan video akışı kullanılan verinin %41’ini elinde tutuyor. 2019’da bu oranın %54’e yükselmesi bekleniyor.
PC’nin veri kullanımındaki yeri ise yarından az. TV, akıllı telefonlar ve tabletlerin kullandığı veri PC’yi geçmiş durumda.
Kaynak: The Telegraph
::Bu araştırma hakkında neler düşünüyorsunuz?
2016 yılındayız. Bilgisayarlar 20. yüzyılın makineleriydi. PC modası geçti. Artık devir küçük akılı cihaz devri. Akıllı telefon, tablet, akıllı saatler… Bazılarının zoruna gidiyor ama üzgünüm gerçekler acıdır. 2020 yılına kadar kişisel bilgisayar diye bir şey kalmayacak zaten. Bilgisayar sadece iş amaçlı kullanılan özel ve resmi bir teknoloji olarak devam ederken, her işimizi akıllı telefon ve tabletlerden halledeceğiz.
Olur böyle şeyler 😀
Biz daha 50 GB adil kullanım kotasiyla ugrasalim….
En iyi oyun performansı PC de olduğu sürece PC ölmez Nokta.
Aynen kardeşim ömür törpüsü oluyor bu internet hızı. Zaten 16mbps nin yarı hızı sunuluyor çoğu yerde. Anlamış değilim devlet milletini korumalı ama eziliyoruz. Bir an önce dünya standartlarında internet hızına yaklaşmalıyız
Rakam dudak uçuklatıcı 🙂
bir şeye değmiyor, deyişle olur o.
Okullarda eğitim süper, sonra gelip buralarda da doğruymuş gibi yazıp dilimizi öldürüyorlar…
vay anasını 1 zettabayt….
hep merak ediyordum terabaytta sonra ne geliyormus zettabayt mıs adı :S