Küresel ısınma nedeniyle, dünyanın bir çok büyük şehrinin su altında kalma riski bulunuyor. BM‘e sunulan yüzen şehirler projesi ise bu duruma karşı bir önlem almanın yolunu arıyor.
Ekolojik çözümler sunan bir şirketin sunduğu projeyi Mimar Bjarke Ingels tasarladı ve BM‘e bu projeyi sundu. Peki ama yüzen şehirler çözümü insanlığı nasıl hayatta tutacak?
Yüzen Şehirler su baskınlarına karşı nasıl bir çözüm sunacak?
Yüzen şehirler tek bir yüzen ada yerine, birbirine bağlanan irili ufaklı bir çok adanın bir araya geldiği bir yapıda olacak. Oceanix City adlı projenin günümüz mega kentlerinin 1,5 km açığına inşa edilmesi planlanıyor. Böylece herhangi bir felaket anında şehirden kolayca ulaşım sağlanarak, yaşamsal faaliyetlerin devam etmesi sağlanacak.
Bu haliyle Kevin Costner‘ın başrolünü oynadığı Su Dünyası filmini hatırlatsa da, daha çok ütopik bir geleceğin şehri yapısına sahip.
japonya
Amaç Kasırga ve fırtına gibi suyun yükseldiği durumlarda daha mobilize bir çözüm sağlamak. Aynı zamanda bu yüzen şehir kasırgalara dayanacak şekilde dizayn edilecek. Adalar, okyanusa demirlenerek sabitlenebilecek ve ihtiyaca göre ayrılıp, birleştirilecek şekilde tasarlanacak.
Bu ütopik şehrin en çarpıcı yanıysa, deniz suyu mineral birikintilerinden kireç taşı oluşmasını sağlamak için biorock adında, küçük elektrik patlamaları sağlayan bir teknoloji kullanmayı tasarlıyorlar. Böylece şehirleşme nedeniyle olumsuz etkilenen mercan resiflerinin güçlendirilmesi planlanıyor.
Adalar sadece yaşam merkezi olarak tasarlanmış. Temel ihtiyaçlar ve alışveriş gibi ihtiyaçlar için elektrikli deniz motorlarıyla adaların merkezine geçmeniz gerekiyor. Adalar ihtiyaca göre yapboz gibi birleştirilip ayrılabiliyor.
BM her ne kadar bu projeye henüz onay verip desteklemese de, Bjarke Ingels‘in çözümünü gelecek için umut verici olarak görüyor.
Peki küresel ısınma tehlikesine karşı planlanan yüzen şehirler projesini nasıl buldunuz? Böyle bir şehirde yaşamak ister miydiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
insanoğlu işte küresel ısınmayı durdurmaya uğraşmaz yüzen şehirler yapmaya çalışır
Şu saatten sonra ne yaparsan yap, ısınmayı durduramazsın. Ama bütün ısınmaya neden olan elemanlari(araba, sanayi, santraller, vs.) bunları ortadan kaldırırsan, ısınmayı bi 100 sene filan belki durdurursun. Ama o zaman da ekonomi çöker.
Dünyanın içine etsinler ondan sonra yüzen şehir yapacaklarmış sanki denizler pırıl olacakta bu gidişle 🤮
Biz daha secimlerle uğraşalım.
hastalıklarda da olduğu gibi insanlar sadece oluşan hasara karşı önlemler almaya çalışıyor. Halbuki sorunun nereden kaynaklandığını bulup çözmeye uğraşsalar bu problemler de ortadan kalkacak. Maalesef bize medeniyet diye yutturulan şey budur arkadaşlar.
Millet aya biz yaya.
ayda okyanus mu var nasıl okuyorusunuz…
Karalarayı yerle bir ettik sıra denizlere geldi
Su Dünyası filmini hatirlatiyor
Para için küresel ısınmaya sebep olanlar yine para için küresel ısınmanın önüne geçmeyi neden istemiyorlar? Arkadaşlar tuhaflık var. Kendileri dünyalı değil mi? Neden? Sebep? Fikri olan söylesin.
Şu saatten sonra yapacak bir şey yok dünya sular altında kalacak zaten anladık ama tsunami gibi felaketler için önlem alınamadığı sürece gereksiz bir proje.
BM nin bir ise yaradigini bilmiyordum.