Dijital içeriklerin artması kutulu oyun, film ve müzik gibi içeriklerin satışını olumsuz etkiledi. Arşiv yapmayı seven tüketicilerin büyük bir bölümü hala kutuyu tercih etse de azımsanamayacak büyüklükteki arşivciler dijitale geçiş yaptı. Dijital oyunların kutulu oyunlara göre daha uygun fiyatla satışa sunulması bunda en büyük rolü oynayan ekten. Peki, kutulu oyunun yerini dijital oyun alabilir mi?

Bildiğiniz gibi Steam, uPlay, OriginGog, PSN Store ve Xbox Games Mağaza gibi platformlarda dijital oyun satışı yapılıyor. Ancak bu platformlar üzerinden satın almış dijital oyunlar tam anlamıyla sizin olmuyor. Satıcı sözleşmelerinde satın alımların kiralama sistemine dayalı olduğu yer alıyor. Örnek vermek gerekirse, Steam’den satın almış olduğunuz oyunları, eğer Steam dükkanı kapatıp piyasadan çekilirse indirip oynayamayacaksınız.

Steam oyunları üzerinden örneklemeye devam edecek olursak; Steam oyunlarının yedekleri alınabiliyor ancak bu yedekleri tekrar PC’ye yüklemek istediğiniz takdirde yine Steam uygulaması açılıyor, internet bağlantısı kontrol ediliyor ve yedekten oyunun yüklemesi başlıyor. Ancak Steam piyasadan çekildiği takdirde böyle bir şansınız olmayacak. Steam Backup oyunları sadece elinizde birer hatıra olarak duracak.

:: Steam Oyunların Yedeğini Alma

15-11/25/steam.jpg

Eskiden nasıldı?

Steam örneklerinden kurtulup çok da geçmiş yıllara gitmeden, eskiden oyunculuğun nasıl olduğunu özetlemek gerekirse; dijital oyun piyasasının temelleri bile atılmamışken PlayStation 1 döneminde bildiğiniz gibi CD’ler sükse yapmıştı. Oyuncular, oyun oynamak için sadece CD’ye başvurabiliyordu. Daha sonra DVD çıktı ve yine aynı olay dijital oyun piyasası olmadığı için PlayStation 2 döneminde de tekrar etti. Dijital oyunun gelişmesiyle PlayStation 3’te PSN Store’a adım atıldı ve çok uygun fiyatlara dijital oyunlar satışa sunuldu. Oyuncular maddi anlamda tasarruf etmek için kutulu oyunu bırakıp dijitale yönelmeye başladı.

Gelecekte durum ne olacak?

Kutulu oyun furyası çok hızlı bir şekilde yerini dijitale bırakmaya devam ediyor. Bu geçiş sürecinin ilerleyen yıllarda daha hızlanacağını ve kutulu oyunların raflardaki sonun geleceğini düşünüyoruz. Eğer oyun dünyası tamamen dijitale yönelirse, modern işletme kanunlarına ters bir yöntem uygulanıp, oyun sağlayıcı firmaların iflas etmemesi için devlet müdahalelerin olması gerekebilir.

AKK, dijital oyunlar için kalkmalı mı?

Türkiye’de adil kullanım kotası (AKK) uygulanması dijital oyunların önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Son dönemde çıkan AAA yapım oyunlar genelde 30 GB’tan yüksek boyutlara (GTA 5 boyutu 65GB) sahip oluyor. Türkiye’de ortalama AKK’nin 50 GB olduğunu göz önünde bulundurursak, oyuncular yüksek indirme hızında ayda sadece maksimum 2 oyun indirebiliyor. Bakalım ilerleyen yıllarda dijital sektörün gelişmesi adil kullanım kotasında bir değişikliğe gidilmesini sağlayacak mı?

:: Kutulu mu yoksa dijital oyun mu satın alıyorsunuz?