Reklam

Laptop mu, Netbook mu, Nettop mu?

0
Reklam

Nettop’lar… Masaüstü PC’lere göre çok daha az enerji tüketen, çok daha ucuz ve kesinlikle çok daha kolay ulaşılabilir cihazlar. Enerji tüketimleri öyle düşük ki, ortaya çıkan değerler şaşırtıcı: CompuLabs’ın Fit2 adlı Nettop bilgisayarı sadece 8 watt elektrik ile yetinebiliyor. Sıradan bir masaüstü bilgisayarın talebi ise 100 watt civarında.

 

Reklam

Elbette, şimdilik, güç açısından Nettop’ları, masaüstü PC’ler ile karşılaştırmak mümkün değil. Bununla birlikte, her şey değişebilir. İçeriklerinde sıklıkla kullanılan Tegra II, 1.0 GHz hızında çift çekirdek ARM Cortex işlemci kullanımına izin veriyor. Bu değer, 1080p HD video oynatmak için dahi yeterli. Daha da fazlası var: 945M yongasıyla, Intel Core 2 Duo (x86) mobile işlemcilerden yararlanılabiliyor.

{pagebreak::Atom’un Gücü Yanında!}

Atom ve ION’un Gücü Yanında!

Atom işlemciler ve NVIDIA ION 2 de hızlı bir gelişim içinde. ION 2’de, 475 MHz saat hızına göre ayarlanmış 16 çekirdekli GT218 yongası bile kullanılabiliyor. Tüm bu yongaların ve işlemcilerin gelişimi, Nettop’ları, hiç olmadıkları kadar yüksek konuma taşıyor.

 

{pagebreak::Nedir bu Nettop?}

NEDİR BU NETTOP?

Nettop, ION, Tegra, ATI HD4530, AMD RS780G, Via Trinity gibi yongalar ve ATOM, ARM Cortex ve Via Nano gibi işlemcilerle donanmış, genellikle SSD (SolidStateDrive) saklama alanı, DDR3 3 GB’a kadar bellek, HDMi portu, WiFi, USB 2.0, Ethernet ve hatta 3G iletişim protokolleri sunan, çok kolay taşınabilen kompakt bilgisayarlara deniyor.

 

Klavye ve mouse gibi arabirimler ve TV, Monitör gibi ekran çıkışları olan her mekanda, bilgisayar ve internet deneyimi yaşamanızı sağlayabiliyorlar.

{pagebreak::Hepsi bir aradaymış!}

Hepsi bir aradaymış!

Şunu da unutmadan söyleyelim, klavye içine sıkıştırılmış modeller de mevcut ve onlar için, basit bir ekran kafi. Lakin,
kavram konusunda tartışmalar çıkıyor ve All-in-one Nettop (Hepsi-birarada Nettop) terimi peydah oluveriyor. Eh karşımıza şu problem de çıkmıyor değil: Hepsi biraradaysa, ekran nerede?

 

{pagebreak::Nettop Üreticileri}

NETTOP ÜRETİCİLERİ

Nettop pazarından büyük dilimler almak isteyen o kadar çok firma var ki, sayması (daha doğrusu yazması) pek kolay değil: Abako, Acer, Asus, Aletuia, Sony, CompuLab, Dell, ECS, Everox, FIC, Genesi, Lemoto, Lenovo, Msi, Linutop, SOL Industry, System 76, ViewSonic, WDL Systems, Zonbu ve Zotac, bunların başta gelenleri.

 

{pagebreak::Olympos’un Zirvesinde!}

Sıcak Rekabet

Çok sayıda dev üreticinin olduğu bir alanda, rekabet, Everest’in tepesinde yapılacak bir mücadele kadar yoğun. Bu da hem tüketicilerin, hem de Nettop’ların lehine. Büyükler işe karıştıkça, Nettop’ların gelişmemesi, ancak balığın kavağa çıkıp, temiz hava aldıktan sonra okyanusa dönmesi kadar olası.

 

{pagebreak::İşletim Sistemleri}

İŞLETİM SİSTEMLERİ

Nettop’ların güçlerinin henüz (bunu ısrarla vurgulamak istiyoruz çünkü işler değişecek gibi) zirvede olmaması, en gelişmiş işletim sistemlerinin kullanımını kısıtlıyor. Nettop’larda egemen olan işletim sistemleri, açık kaynaklı, sistemi sömürmeyen Linux, Windows XP, Windows 7 Starter… Akıllı telefonlarda kullanılan Symbian’dan da faydalanıldığına rastlanıyor.

 

Her şeye rağmen en büyük sürpriz, İnternet ve reklam devi Google’ın ta kendisi. Google, Linux temelli Chrome işletim sistemiyle, Nettop’ların egemeni olmayı ciddi ciddi planlıyor.

{pagebreak::Fiyatlar}

FİYATLAR

Nettop bilgisayarların en önemli avantajları, fiyatları. Yurtdışında 100 ile 300 dolar arasında değişen fiyatlar, ülkemizde maalesef ağır vergi yükleri ile karşılaşıyorlar ve en önemli artı, avantaj olmaktan çıkıveriyor. Kullanıcıların çoğu da, Superman’i kıskandıracak bir hızla dizüstü bilgisayarlar ve netbook’lara göz atmaya başlıyor. Rekabet, yurt dışında yeterince sıcak, lakin ülkemizde kızışması için, vergi giyotinin aradan çıkması şart!

 

{pagebreak::Dezavantajlar}

DEZAVANTAJLAR

Nettop’ların en önemli rakipleri, masaüstü PC’ler değil. Yenilikçi cihazlarımız, onlardan epey farklı bir platformda, hafif siklet maçına çıkıyorlar. Hafif sikletteki rakipleri de, bizzat netbook ve dizüstü bilgisayarlar. Dizüstü bilgisayarlar, 3 boyut ve dokunmatik ekran gibi teknolojilerle büyüyüp, daha pahalı konuma yaklaşıyorlar. Bu durumda da, en ciddi rakip, netbooklar oluveriyor. Netbook’larda da Tegra II, ION II yongası kullanılabiliyor, uygun fiyatlılar, İnternet’e oracıkta bağlanabiliyor ve en önemlisi ekran veya klavye-mouse ikilisine ihtiyaç duymuyorlar.

 

{pagebreak::Avantajlar}

Avantajlar

Okuyucularımızın çoğu, “Bu şartlar altından neden Nettop’u tercih edeyim ki?” sorusuyla karşımıza çıkabilir ve biz hiç yadırgamayız. Haklı olmalarına rağmen şu gerçek de ortada: Nettop’lar, geliştirilmeye netbook’lardan daha açık. Netbook’lar, boyutları itibariyle sınırlı cihazlar. Ucuza, günümüzün oyunlarını mı oynamak istiyorsunuz? Belki
de, Photoshop’un ileri sürümleri ile çalışmak istersiniz. Belki şimdi değil ama, gelişim şimdiki ivme ile dikkat ederse, birkaç ay içerisinde, uygun fiyata (umarız ülkemizde de “uygun fiyat” olur) bunların hepsini gerçekleştirebilirsiniz.

 

{pagebreak::Televizyonunuzu Kuşanın!}

Televizyonunuzu Kuşanın

Evdeki televizyonunuz ne güne duruyor? Ya arkadaşınızın evindeki? Klavye-mouse ikilisi hem ucuz, hem de gün geçtikçe küçülüyor. Bu satırların yazarının, şu an kullandığı mouse’unun tuşlarının genişliği, ancak tırnaklarının büyüklüğü (hayır, kürek gibi elleri yok) ile karşılaştırılabilir. Üstelik daha önce de ifade ettiğimiz gibi, trackpad’li bir klavye içine sıkıştırılmış “All-in-one Nettop” bulmanız olası.

 

{pagebreak::Gelecek}

GELECEK

Şampiyonlar Ligi niye bu kadar değerli? Çünkü, o arenaya, Milan’ı, Barcelona’yı, Real Madrid’i, Inter’i, Bayern Münih’i, Valencia’yı, Manchester United’i, Chelsea’yi ve nice devi koyup, “rekabet edin” denilmiş. Aynısını bilişim sektörüne uyarlayalım: Acer’ı, ASUS’u, Sony’i, Lenovo’yu, HP’yi, Dell’i ve MSI’yı sürekli rekabet içerisinde düşünün. Onların olduğu yerde, Nettop’larda olacak, güçlenecek ve daha popüler hale gelecektir. Kısacası, ülkemizde çok tanınmayan Nettop’ların
geleceği, hiç de karanlık görünmüyor.

 

:: Laptop mu, Nettop mu, Netbook mu? Tercihiniz nedir?

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version