Yaz ayları laptop kullanıcıları için büyük çile. Zira sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, laptopların aşırı ısınması da kaçınılmaz oluyor. Tabii bu performansın düşmesi gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bizler de bu içeriğimizde laptop soğutma yöntemlerini anlattık.
Laptop soğutma yöntemleri!
Yaz aylarında laptopların ısınmasının ana kaynağı, ortam sıcaklığının aşırı derecede artması. Dizüstü bilgiayarlar, çalıştıkları sırada içindeki elektronik bilişenler ısı üretir. Bu ısı da fanlar aracılığıyla dışarı atılır ancak dışarıdaki hava da sıcaksa, ısı transfari zorlu hale gelir. Haliyle bu da laptop sıcaklığını arttırır ve cihaz içindeki soğutma fanları sıcaklığı düşürmek için yetersiz kalabilir.
Laptop sıcaklığının artması sonucunda ise içerideki elektronik parçalar, basit tabirle “darlanır”. Bu da performansta önemli ölçüde düşüşe sebep olur. Dolayısıyla eğer bir laptop kullanıcısı iseniz, cihaz sağlığını korumak ve daha performanslı kullanabilmek için soğutmaya çalışmanızı tavsiye ederiz. O halde laptop soğutma yöntemlerine geçelim.
Laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler [2023]
Termal macunu yenileyin
İşlemci ve ekran kartı ile soğutucu arasında bir boşluk olur. Bu boşluğu kapatmak ne yazık ki mümkün değildir. Bu noktada devreye giren termal macun, boşluğu kapatarak ısı iletimi için bir aracı olur. Ancak termal macun, zaman geçtikçe kurumaya ve işlevini yitirmeye başlar.
Bu sebepten ötürü laptop içindeki işlemci ve ekran kartının termal macunu eski ise yenilemenizi tavsiye ediyoruz. Zira zaten 6-7 ayda bir yenilenmesi tavsiye edilir. Bu dolaylı olarak performans için de bir artış yaşatacaktır.
Laptop kasasını temizleyin
Laptop içindeki elektronik bileşenler, yapıları gereği dar bir alanda sıkışık bir şekilde yer alır. Bu dizüstü bilgisayarın bir masaüstü bilgisayara kıyasla daha fazla ısınmasına sebep oluyorken, aynı zamanda daha çok tozlanmasına da neden oluyor.
Laptop’u 6-7 ayda bir, kasayı termal macun için açtığınız sırada temizlemenizi tavsiye ediyoruz. Zira toz, soğutma fanlarını da tıkayacakatır. Bu da işlemci ile ekran kartı yeteri kadar soğutulamadığı için ısınmaya sebebiyet verecektir.
Dahili soğutucu fanlarını temizlemek için küçük bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Veya çekim gücü düşük bir süpürge makinesi de olabilir. Laptop ömrünü uzatmak için de cihazı düzenli aralıklarla temizlemek önem arz ediyor.
Bir soğutucu satın alın
Dahili soğutma sistemi kimi zaman yetersiz kalacağı için laptop’un altına koyabileceğiniz bir soğutucu satın almayı düşünebilirsiniz. Bu, laptopunuzun daha etkili bir şekilde soğutulmasını sağlayabilir. Ancak bu noktada soğutucu tercih ederken kaliteli olmasına dikkatli olmalısınız. Aksi halde yararından çok zararı olabilir.
Zira internet üzerinde satılan soğutucuların pek çoğunun önemli derecede bir etkisi olmuyor. Bu sebepten ötürü güvenilir markaları tavsiye etmenizde fayda var. Bu da laptop soğutma yöntemlerinden birisi.
Hava çıkış ızgarasının önünü açık olsun
Laptoplarda, içeride biriken sıcak havanın etkili bir şekilde dışarı atılması için hava çıkış ızgarası bulunur. Bu ızgara genellikle cihazın alt tarafında ve yan taraflarında yer alır. Hava çıkış ızgarasının önünün açık olması önemlidir çünkü bu, sıcak havanın rahatlıkla dışarı atılmasını sağlar.
Izgaranın önü kapalı olduğu zaman sıcak hava dışarı atılamayacağı için haliyle laptop da ısınır. Buna çözüm olarak dizüstü bilgisayarın altına bir yerden yükseltici koyarak ızgaranın önünü açık tutabilirsiniz. Laptopun ayağı varsa onu da kullanabilirsiniz.
Bu içeriğimizde laptop soğutma yöntemlerinden bahsettik. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Soğutucu + Vakumlu fan + termal macunu yenileme + kasa temizliği. Lenovo G510 kullanıyorum ve 10 yıllık bir dizüstü bilgisayar. Gerçekten işe yarıyor ve performansı üst noktada tutmaya çalışıyor. Fanını da değiştirdim ohhh miss. Vakumlu fanı öneririm sadece biraz yüksek ses çıkarıyor onun içinde kaliteli olanını almakta fayda var.
Diş macunu mu?
Merhaba. Diş fırçası yerine diş macunu yazılmış. Düzeltildi. Teşekkürler.
Dış macunu neden gerekli ve nasıl kullanılır Sayın editör?
Merhaba. Diş fırçası yerine diş macunu yazılmış. Düzeltildi. Teşekkürler.
Yok “lah macun”
Laptop kullanıcılarının yapacağı rn güzel şey laptobu satıp benim gibi masaüstüne geçmek olacaktır . Ne yaparsanız yapın ısınacak, hele Mersin gibi bir şehirde yaşıyorsanız güneyde iseniz yanacak, benim anakart bozuldu, şimdi tamirde illallah ettim ısınma sorunundan masaüstü aldım