İstenmeyen tüyler ve kıllar, yüzyıllardır kadınların baş belaları arasındadır. Ancak son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen lazer epilasyon teknolojileri sayesinde bu durum artık sorun olmaktan çıktı. Günümüzde kadınlar başta olmak üzere pek çok erkek de bu yöntemlere başvuruyor.
Özellikle kendine bakmayı ve kişisel bakımına özen göstermeyi seven kadınlar ve erkekler, lazer yöntemine başvuruyorlar. Lazer epilasyon, kullanıcılarına uzun süreli ve etkili bir sonuç sağlıyor. Ama günümüzde lazer epilasyon cihazları farklı ten renkleri ve kıl yapılarına göre kullanılıyor. Yani tüm cihazlar aynı etkiyi sağlamıyorlar.
Lazer epilasyon cihazlarının arkasındaki çalışma prensibi çoğunlukla aynı mantıktadır. Bununla birlikte sunduğu avantajlar bakımından tercih edilme oranları değişir. Bazıları kalın; bazıları ise ince kıl yapısı için etkilidir. Biz de bu yazımızda merak edenler için lazer epilasyon teknolojilerine ve nasıl çalıştıklarına değineceğiniz.
Lazer Epilasyon Aletleri Nasıl Çalışır?
Lazer epilasyon cihazlarının çalışma prensibi; lazer ışığının verdiği ısıyla ilgilidir. Cihazın verdiği ısı sayesinde kıl kökleri tahrip edilir. Kıl renginin önemi ise burada ortaya çıkar. Çünkü kıllara renk veren ‘melanin’ isimli pigment cihazın verdiği ısıyı, kıl köküne aktarır. Dolayısıyla kıl rengi cihazın sergilediği performansı etkiler.
Melanin pigmenti sadece kıl yapısında değil aynı zamanda ten renginde de mevcuttur. Derinin üst tabakasında yer alan bu pigment, kıl ve ten rengine bağlı olarak uygulamadan farklı sonuçların alınmasına neden olur. Lazer epilasyon için günümüzde çeşitli cihazların kullanılma sebebi de bununla ilişkilidir.
Lazer epilasyonun ilk defa kullanılmaya başlandığı dönemde, koyu renk kıl yapısı ve açık tenler üzerinde daha başarılı sonuçlar elde ediliyordu. Ama günümüzde teknoloji bunun çok ötesine geçti. Farklı ten renkleri ve kıl tipleri için geliştirilen lazer epilasyon cihazları ile tercih edilme oranı da gideren arttı.
- Lazer epilasyon beyaz kıllarda etki göstermez. Bununla birlikte açık kahverengi, kızıl ya da sarı renkleri karşısında ise ısı kıl köküne yeterince ulaşamamaktadır. Bu yüzden bu renklerdeki kıllarda daha az başarı elde edilir.
Lazer Epilasyon İçin Kullanılan Teknolojiler
İlk ortaya çıktığı günden bu yana çok sayıda lazer epilasyon cihazı ve teknolojisi kullanılmıştır. Bunlardan bazılarında etkili sonuç elde edilirken bazıları yan etkileri dolayısıyla artık kullanılmamaktadır. Günümüzde sıklıkla tercih edilen lazer epilasyon cihazları ise şu şekildedir:
1. Alexandrite Lazer
Bu cihaz daha çok açık tenli ve koyu kıl yapısına sahip kişilerde başarı gösterir. Bronz tene uygulanmaz. Koyu ve bronz tende kullanımı yanık oluşumuna neden olabilir. Yüz bölgesinde kullanımı önerilmez. Çünkü ayva tüylerinde tetiklemeye neden olabilmektedir.
Alexandrite Lazer, genel olarak tüm cilt tiplerinde başarı sağlayamaz. 755 nm Alexandrite dalga boyuna sahiptir. Farklı bir cihazla birlikte kullanımı sayesinde başarılı sonuç sağlanabilir.
2. Buz Lazer
Günümüzde en çok tercih edilen lazer teknolojisi; Buz Lazerdir. Aynı anda Alexandrite , Nd: YAG ve Diode dalga boylarını aynı uygulama içerisinde birleştirmiştir. Buz Lazer, dünya genelinde en çok tercih edinilen yöntemdir. Bunun sebebi 3 dalga boyuna sahip ilk ve tek lazer cihazı olmasıdır.
Ütü yapar gibi cilt üzerinde gezdirilen lazer başlığı nazik bir kullanım sağlar. Soğutucu jel sayesinde yanma ve acı hissinin önüne geçer.
Bu uygulama, farklı cilt rengi ve kıl tipleri üzerinde başarı oranını arttırır. Farklı derinlikte bulunan kıl köklerine aynı anda etki eder. Ayrıca gelişmiş soğutma sistemi sayesinde en az acı veren lazer epilasyon cihazı olarak bilinir. Diode cihazının geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır.
- Bronz ten de bile etkiye sahiptir. Tüm cilt tipleri için FDA onaylıdır. Kalın ya da ince fark etmeksizin en iyi sonucun elde edilmesini sağlar. Cilt yanığı riskinin önüne geçer.
3. Diode Lazer
Yan etki gösterme ihtimali en düşük yöntemdir. 810 nm dalga boyuna sahiptir. Melanin tarafından bu dalga boyu orta sevide emilir. Ancak derin nüfus etme özelliği sayesinde başarı oranı yüksektir. Olumsuz tarafı ise ağrı seviyesi yüksek bir uygulama olmasıdır.
4. Nd:YAG Lazer
Tüm cilt tipleri üzerinde uygulanabilen bir cihazdır. 1064 nm dalga boyuna sahiptir. Derine nüfus etme özelliği yüzünden epilasyonun acılı ve ağrılı olmasına neden olur. Bu yan etkiyi ortadan kaldırmak için yaz aylarında sadece esmer ve bronz ten yapısına sahip kişilerde uygulanır. Tek başına yüksek başarı oranı sergilemek için yeterli değildir. Nd: YAG Lazer üreticileri, cihazdan alınan verimi arttırmak için Nd: YAG ve Alexandrite dalga boylarını birleştirmişlerdir. Ama bu dalga boyları farklı cilt tipleri için ayrı ayrı kullanılır.
5. IPL (Foto Epilasyon)
Yoğunlaştırılmış ışık sistemi olan IPL teknolojisi esasında Lazer epilasyondan farklıdır. Yani bilinenin aksine lazer epilasyon cihazlarıarasında değildir. Foto epilasyon sırasında çevre dokuya zarar verilme ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden yan etki riski bulunur. Dolayısıyla kullanımı önerilmez.
Lazer Epilasyon Vücudun Hangi Bölgelerine Uygulanır?
Lazer epilasyon cihazlarının arkasındaki çalışma prensibi ortalama aynı olsa da etki seviyeleri farklıdır. Günümüzde lazer epilasyon vücudun tamamına uygulanabilir. Bununla birlikte uygulanacak bölge için doğru lazer cihazının seçilmesi gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ya da yan etkiler ortaya çıkar.
Alexandrite cihazının yüz için kullanımı uygun görülmez. Nd: YAG Lazer ise esmer tenlerde etki gösterse de tek başına yeterli olmayabilir. Diode lazer epilasyon cihazı farklı cihazlarla birlikte kullanıldığında daha iyi sonuçlar elde edebilmenizi sağlar. Günümüz lazer epilasyon teknolojileri bakımından en acısız ve konforlu uygulama Buz Lazerdir. Acısız bir uygulama olmasının dışında farklı kıl tiplerinde ve ten renklerinde etkilidir. Elbette en sağlıklı sonucu almak için kendi ten renginize, kıl yapınıza ve cildinizin hassasiyetine göre seçim yapmalısınız. Bu sayede istenmeyen kıl ve tüylerden en kısa sürede en kalıcı şekilde kurtulabilirsiniz.