Reklam

LED Teknolojisi Böceklere Karşı!

30
Reklam

Her ne kadar yeni nesillerin pek umursamadığı besin zinciri, dünyadaki tüm canlıların bir işe yaradığını ve canlıların sayılarının gerektiğinden çok ya da az olmasının doğrudan besin zincirine etki ettiği biliniyor.

Örneğin bir yerde hiç bir kedi yoksa, orada fare sayısı artacaktır. Benzer pek çok örnek getirilebilir. Kurbağalar mesela sinek yer. Ekosistemde sürekli bir hayvan grubu, diğer bir hayvan grubundan beslenir. Bu da aşırılıkların ya da yoklukların oluşmasını engeller.

Her şey buraya kadar güzel. Peki LED ile böceklerin ne alakası var?

Reklam

Son yıllarda kullanımı inanılmaz oranlarda artan LED teknolojisi, halojen lambalara göre çok daha düşük enerji sarfiyatıyla, çok daha yüksek aydınlatma gücü sunabiliyor. Ayrıca halojen lambalar gibi ısı da oluşturmuyor. Oluştursa da makul seviyelerin altında kalıyor.

LED lambalar, böcekleri öldürüyor!

Yeni Zellanda’da yapılan çalışmaya göre, bilim insanları LED ışıkların etrafında standart ışıklara oranla yüzde 50 daha fazla böceğin toplandığını, böylece sokak lambalarında bile kullanılmaya başlanan LED teknolojisinin artmasıyla beraber böcek ekosisteminin ciddi derecede etkileneceğini ortaya koydu.

Biliyorsunuz ışıkların yanına yaklaşan böcekler, genel olarak telef oluyorlar. Bu da demek oluyor ki, telef olacak yani ölecek böceklerin sayısı gittikçe artacak.

Bakalım bu çağrı ve uyarı, LED aydınlatma konusundaki hassasiyeti azaltacak mı? Bana sorarsanız cevabı hayır olacaktır. Her geçen gün inanılmaz artan tüketim hastalığı, ışıklandırmada da yaşanıyor. Işıl ışıl olan dünyada, gökyüzündeki yıldızları, şehiriçinde pek göremez olduk. Böyle bir durumda ilk başta her zaman olduğu gibi ekosistem düşünülmez. Daha sonra böceklerin ölmesiyle beraber sonuçlar kötüleşirse bir çözüm üretilmeye başlanır.

:: LED teknolojisinin bu negatif özelliği hakkında düşünceleriniz neler?

30 Yorum

  1. Güzel bir haber. Fakat devletler için bir þey ifade etmez ne zaman ki iþler kötüleþir ee o zamanda iþ iþten geçmiþ olur

  2. bu olay sadece þehirdeki böceklerle alakalý . Zaten þehirde böcek olsa ne olmasa ne þehirde kurbaðamý varký o böceklerle beslensin ? Zaten doða ortamýnda yeteri kadar böcek sýnýrsýz

  3. Iþýk kirliliði apayrý bir sorun zaten. Olaðanüstü güzellikteki göktaþý yaðmurlarýný bile göremez olduk þehir ýþýklarýndan.

  4. Böcekler kolay kolay bitmez.Bir diðer noktada böcekler ýþýðýn etrafýnda uçuþuyor diye ölmezler.Yarasalar ve kuþlar tarafýndan avlanýrlar.Yarasalar ve kuþlar zaten bir þekilde böcekleri avlýyor.Bizim yaptýðýmýz yarasalarýn ve kuþlarýn iþini kolaylaþtýrmak sadece.

  5. Belediye zaten böcek, haşere tarzı mikro organizmalar ölsün diye her gün ilaçlıyor sokakları. Bu durum onlar için büyük nimet bence

  6. Ýyide böcekler lambalarýn oluþturduðu ýsýdan ölüyor. Led ýþýkta etrafa çok daha az ýsý yaydýðýndan çok daha fazla böcek öleceðini çýkaramayýz

  7. Çok saçma geldi led’den böcek ölmesi 🙂 yazın kapı pencere açık akşam oldumu lambada bir sürü böcek oluyor sabaha hiç biri kalmıyor ölseler yerde, sağda, solda gözükür ama denk bile gelmedim 🙂

  8. Bazý zeki arkadaþlar kendince yorumlar yapmýþlar zararý yok diye. Þu bir kesinki dünyaya çok fazla zarar veriyoruz, her canlý bizim yaþamýmýz için önemli.. Arada bir böyle çevre dostu haberler görüyorsak alaya almayýnda olan çevreci haberlerde azalmasýn. Sabahtan akþama kadar telefon haberi okumaktan gýna geldi.

  9. yorum yapan arkadaşların göz önünde bulundurmadığı ve haberi yapan arkadaşın üstüne düşmediği…arıların birer böcek olarak sınıflandırıldığı ve einstein o ünlü sözü “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” dikkat çekilmek istenen bu aslında..Herkes kendi hayatını düşündüğün için çevresini umursamıyor fazla

  10. Abi kendiniz yazmışsınız ısı oluşturmuyor diye nereden ölüyor onu anlayamadım açıkcası , led süper bir teknoloji daha da gelişmesi taraftarıyım tabiki

  11. mehmet12671 Nickli Üyeden Alýntý
    Bazý zeki arkadaþlar kendince yorumlar yapmýþlar zararý yok diye. Þu bir kesinki dünyaya çok fazla zarar veriyoruz, her canlý bizim yaþamýmýz için önemli.. Arada bir böyle çevre dostu haberler görüyorsak alaya almayýnda olan çevreci haberlerde azalmasýn. Sabahtan akþama kadar telefon haberi okumaktan gýna geldi.

    eko sistemin.birbirine baðlý olduðunu bilmiyorlar zekilikten.eðer böcekler azalýp ya da yok olurlarsa.kendisi dünyada yaþamýný sürderebileceðini zannediyor.zavallý.

    doðaya verdiðimiz zararlarýn .bedelini yavaþ yavaþ ödüyoruz. küresel ýsýnma olsun.hastalýklarýn çoðalmasý.bir çok þey.doða dostu teknolojiler üretmedikçe.bizi daha çok çok zor günler bekliyor.

  12. Belgeselden hatırladığım kadarıyla sokak lambalarında telef olan böcekler aslen geceleri rotalarını Ay’a göre belirleyen böcekler. Sokak lambalarını Ay zannedip rota çiziyorlar lambaya yaklaşıkça açı daralıyor ve sonunda kendilerini lambanın içerisinde buluyorlar. Buradaki önemli nokta ışığın rengiymiş atıyorum sokak lambalarg beyaz değil de sarı olsa böcekler gelmeyeceklermiş. Hatırladıklarım bunlar daha detaylı bir araştırmayla suçlunun ledler değil de ışığın frekans değeri olduğu anlaşılabilir.

  13. Aptal değilsen bir bilene sor demişler (sanırım alman atasözü)
    neyse mavi ve mor ötesine böcekler geliyor ama kızıl ötesine gelmiyor (yani bir çoğu) bu nedenden sarı yada gün ışığı denilen ışık dalga boyunda led kullanırsın sorun çözülür.

  14. Bu kadar hızlı ve agresif ilerlemeye gerek var mı? Medeniyetin sırrı teknolojik gelişmeler olmamalı.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version