Dünyanın ilk katlanabilen bilgisayarı, az önce Lenovo tarafından duyuruldu. Yakından görme imkanı bulduğumuz cihazın videosu, ShiftDelete.Net farkıyla yayında.
Lenovo’nun Orlando’da gerçekleştirdiği Accelerate 2019 etkinliğinde, sürpriz yenilikler duyuruldu. Kurumsal çözümlerin paylaşıldığı etkinlikte, dünyanın ilk katlanabilen dizüstü bilgisayarı damgasını vurdu.
CES’te ortaya çıkan, sonrasında Samsung’un duyurduğu ve ardından Huawei tarafından paylaşılan katlanabilen telefonlardan sonra, gözler bilgisayar dünyasına çevrilmişti. Ve ilk haber, Lenovo’dan geldi.
Lenovo yeni bilgisayarlarını tanıttı
Karşınızda Lenovo katlanabilir bilgisayar!
Orlando’da yerinde izleme imkanı bulduğumuz etkinlikte Lenovo, sır gibi sakladıkları ve sızdırma yapılmadan basın mensuplarının karşısına çıkarmayı başardığı bu dizüstü bilgisayarla, sektöre de heyecan verecek gibi duruyor.
Katlandığında çok az yer kaplayan bu dizüstü bilgisayar, Lenovo’nun beğenilen X1 ailesinin bir parçası olacak. Cihazın fiyatı konusunda henüz bir bilgi yok.
Şu anda prototip aşamasında olan ürüne fazla dokunmamıza izin verilmedi. Ne zaman çıkacağını merak edenler için hemen söyleyelim; dizüstü bilgisayarını katlayıp yola çıkmak isteyenler, 2020’yi bekleyecekler.
Lenovo’nun bu duyurusundan sonra Dell, HP gibi rakiplerinin nasıl hareket edeceğini de ilerleyen günlerde görmüş olacağız.
Lenovo katlanabilir bilgisayar özellikleri
Samsung başta olmak üzere, birçok firmanın katlanabilen telefonlarında yaşanan teknik sorunlardan dolayı, Lenovo tarafı işi çok sıkı tutuyor. Bu cihazlardaki en önemli parçalardan biri olan ekran için LG ile beraber çalışmayı tercih eden firma, menteşe konusunda nasıl bir yol izleyeceğinin detaylarını vermedi.
Öyle ki, cihazın detaylı fotoğraf ve videolarını çekmek istediğimizde, basın mensuplarından menteşe kısmının görüntülenmemeli rica edildi.
Yeniden ekrana dönecek olursak, 13.3 inçlik OLED ekran ile piyasaya çıkacak olan katlanabilen dizüstü bilgisayarın çözünürlüğü de 2K ve ekran oranı da 4:3 olacak.
Açıldığında neredeyse tamamı ekran olan cihazın pil performansını merak ettiğimizde aldığımız yanıt gayet net oldu. Lenovo yöneticileri, tam bir şarj ile tüm gün boyunca standart ihtiyaçlarımızı kolaylıkla karşılayabileceğimizi ve pilin bizi yarı yolda bırakmayacağını belirtti.
Duyurulan yeni cihazın, katlandığında az yer kapladığını belirtmiştik. Taşınabilir olması için az yer kaplaması kadar, aynı zamanda hafif de olması gerekiyor. Firma, bu ürünün ağırlığının 900 gramın altında olacağını vaat etti. Bu ağırlığa, adaptör dahil değil. USB Type-C üzerinden şarj olacak bu dizüstü bilgisayarın nasıl bir adaptörü ve aksesuarları olacağını da yakında görebileceğiz.
Yenililikçi olan bu ürünlerde işletim sistemi de çok önemli. Bu zamana kadar Android işletim sistemi ile piyasaya çıkan katlanabilir cihazlar, Lenovo’nun duyurusu ile beraber, Windows İşletim sistemi ile de gelecek.
Bu duyurunun ardından gözler, Microsoft’a çevrilmiş durumda. Çünkü bu tür cihazların katlanıp açılması esnasında, kullanıcı deneyiminde herhangi bir kesintinin olmaması gerekiyor. Windows işletim sisteminin, bu tür cihazlar için nasıl bir strateji izleyeceğini, yakında daha da detaylı öğrenmiş olacağız.
Bir diğer konu da işlemci. Etkinlikte, AMD ile olan yakınlaşmasından da bahseden Lenovo, katlanabilen bilgisayarlar için tercihini Intel’den yana kullanmış durumda.
İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri videomuzla baş başa bırakalım. İyi seyirler…
Güzel tercih edilebilir, ekran ve menteşe sistemi zamanla problem olmayacaksa böylesi daha ergonomik zamanla daha da kullanışlı modeller çıkacaktır
Apple Beyden de böyle süprizler bekliyoruz
Bildiğin tablet loo
harika olmus yanliz track point kullanmayi sevenlere hitap etmesi icin kutusundanda bi adet klavye aparatinin cikmasi sart tamam seyahatte ekranj katladik mini bi bilgisayar gibi kullandik ama ofisde yetmez kesinlikle ara baglanti birimi ile track pointli bir klavye sart arti klavyenin moto z serisinde oldugu gibi gelecek nesillleride desteklemesi sart
15 20 yil sonra ki teknoloji cok merak ediyorum. Daha neler göreceğiz 😎