İnternet sadece nüfus bazında değil, gün içerisinde ayırdığımız zaman olarak da yaygınlaştıkça geleneksel anlamda kitap okumaya daha uzak bir nesil yetişiyor. Artık her şeyin özetini istiyoruz. Çünkü bilgisayardan, akıllı telefon ve tabletlerden uzaklaşıp kitap okumaya vaktimizin olmadığını sanıyoruz.
Neyse ki edebiyat dünyasının en güçlü kalemlerini biz unutsak da teknolojinin beşiğinde bulunan Google unutmuyor. Rus edebiyatı denince Dostoyevski ile birlikte ilk akla gelen isimlerden ölümsüz yazar Lev Tolstoy, 186. doğum gününde doodle olarak hatırlandı.
Yazarın en ünlü eserleri arasında bulunan Anna Karenina ve Ivan Ilyiç’in Ölümü gibi romanların birer çizim ile anlatıldığı slaytlardan oluşan doodle, Tolstoy kitaplarının dramatik havasını da es geçmiyor.
Lev Tolstoy kimdir?
Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy, 9 Eylül 1828’de zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya’da dünyaya geldi. Öğrenimini Moskova’da tamamladı. Voltaire ve J.J. Rousseau’nun etkisinde kaldı. İlk eseri olan Çocukluk’u, doğduğu yer olan Yasnaya-Polyana’ya dönünce yazdı.
Orduya katıldı, hatta subay olarak görevlendirildi. Ardından Batı Avrupa’yı dolaştı. Kendi köyüne dönünce bir okul kurdu ve 1862’de evlendi. Bu evlilikten 12 çocukları oldu, bu çocukların 5’i öldü. En önemli eserleri sayılan Savaş ve Barış ile Anna Karenina’yı bu dönemde yazdı.
Bütün servetini köylülere dağıtıp onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Kroyçer Sonat, Efendi ile Uşak, Kilise ve Devlet, İtiraflarım gibi eserleri bu yılların meyveleri oldu.
Tolstoy 1910 yılında, 82 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo’da tren istasyonunda zatürreden öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular.
:: Lev Tolstoy’un kitaplarını okudunuz mu?
30agustos zafer bayramında 29ekım cumhurıyet bayramında türkıyenın önemini paylaşmasınız da elın gyavurunu paylaşırsınız TOLSTOY ŞEREFSİZLERİ
erhan senin görmediğimiz bilmediğimiz bişey gelip burada anlatman açıklaman.
bunu zaten tepede görüyoruz, bu boş adamlık olmuyor.
Teknolojinin beşiği ne arkdaş?Eşiği desen anlarım.
30 Austosu hatırlamayan google nin iyi reklamını yapıyorsunuz…