Arama motoru ve internet devi Google, 2008 yılında Android işletim sistemiyle beraber artık yazılım devlerinin arasında yerini almaya başlıyor ve Apple ile beraber mobil ve teknoloji sektörüne yön vermeye başlayacaktı.

Google bir cihaz üreticisi olmadığı için kendi işletim sistemini kullanan cihazlarını başka firmalara ürettiriyordu. İlk Android tabanlı telefon olan G1‘i ve Nexus One‘ı HTC‘ye ürettiren Google, daha sonra Nexus S ve Galaxy Nexus modelleriyle bu görevi Samsung‘a vermişti.

29 Ekim‘de sessiz bir şekilde tanıtılan Android 4.2 Jelly Bean ile birlikte duyurulan Nexus 4 ise LG tarafından üretiliyor. LG Optimus G tabanlı olan Nexus 4, Optimus G‘nin multimedya deneyimi açısından biraz daha kırpılmış versiyonu diyebiliriz.

Saf Android işletim sistemini kullanan Nexus modelleri her zaman diğer modellerden daha akıcı bir arayüz performansı sunarken, güncellemeleri de ilk alarak kullanıcılarını uzun süre memnun etmeyi başarıyor. Piyasadaki Galaxy S ayarındaki Nexus S bile Jelly Bean almışken, pek çok güçlü telefon hala Jelly Bean’e uzaktan bakmaya devam ediyor.

Android 4.2 Jelly Bean ile pek çok yeni özellik hayatımıza geliyor. Artık Google, akıcılık konusunda pek çok yol almış gözüküyor. Kullandığım günler boyunca herhangi bir kasılma ya da yavaşlama yaşamadığım Nexus 4, güçlü işlemcisi ve grafik işlemcisiyle zorlu işlemlerde de bizleri memnun ediyor.

İnceleme öncesi lafı çok fazla uzatmadan Nexus 4‘ün teknik özelliklerini biraz hatırlayalım. LG’nin 4.7 inç büyüklüğündeki True HD IPS Plus ekranını kullanan Nexus 4, 1280 x 768 piksel çözünürlüğe sahip.Ekran, 318 PPI piksel yoğunluğunda.

Qualcomm’un yeni nesil Krait mimarisini kullanan 4 çekirdekli APQ8064 kod adlı Snapdragon S4 Pro işlemcisi, Adreno 320 GPU’su ve 2 GB’lık çift kanal RAM ile donatılan Nexus 4’te şimdilik iki farklı dahili hafıza seçeneği mevcut. 8 ve 16 GB’lık hafızaları arttıramadığımızı da belirtelim.

En son Android sürümü olan 4.2 Jelly Bean ile gelen Nexus 4, Google’ın yeni nesil tüm yazılımları bünyesinde barındırıyor.

8 Megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen ana kameranın, Photo Sphere teknolojisiyle donatıldığını gördüğümüz Nexus 4’te, Panaroma çekimlerinden çok daha ötesini başarabiliyorsunuz. Ana kamera ayrıca 1080p çözünürlüğünde video kaydı yapabiliyor. Cihazın ön kamerası ise 1.3 Megapiksel çözünürlüğünde.

Bluetooth 4.0, NFC, çift kanal Wireless, DLNA, 42 Mbps hızına kadar çift kanal veri bağlantısı, GLONASS destekli GPS gibi kablosuz bağlantıları destekleyen Nexus 4, Google Vallet yazılımıyla beraber NFC üzerinden ödeme yapabiliyor.

2100 mAh batarya ile donatılan Nexus 4, Wireless şarj desteğine de sahip. Bu batarya 390 saate kadar 3G’de bekleme süresi sunuyor.

O zaman LG Nexus 4‘ü sizleri daha fazla bekletmeden incelemeye başlayalım. Ürünün inceleme videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfalarımızda ürünün performans testlerine de ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

#video_6648#

Diğer Sayfalarda Neler Var?

LG Nexus 4’ün Dış Görünüşü

LG Nexus 4’ün Performans Testleri-1

LG Nexus 4’ün Performans Testleri-2

LG Nexus 4’ün Performans Testleri-3

LG Nexus 4’ün Pil Performansı

Sonuç:

{pagebreak::2}

LG Nexus 4 E960 Dış Görünüm ve Kasa Yapısı:

Sol kısımda bulunan ses kısıp açma butonu altına yerleştirilen micro SIM slotu haricinde başka hiç bileşeni takıp çıkaramadığımız Nexus 4, arka ve ön kısımdaki cam yapısıyla dikkat çekiyor.

Ön kısımda Corning firmasının Gorilla Glass 2 camını kullanan Nexus 4’ün ağırlığı 139 gram. Arka kaplamasında parlak Nexus ve LG yazısını görüyoruz ayrıca ışık altında belli olan kare şeklinde pul pul desenler son derece şık duruyor.

Cihaz şık fakat etrafındaki parlak kaplama biraz ucuz gözüküyor.

{pagebreak::3}

LG Nexus 4 E960 Performans Testleri:

GeekBench:

GeekBench testinde iPhone 5‘i bile geride bırakan Nexus 4, testin en başarılı telefonu. Qualcomm‘un Snapdragon S4 Pro işlemcisi şimdilik en başarılı mobil işlemci olarak görülüyor fakat Android 4.2‘de optimizasyon sorunları bulunduğunu düşünüyoruz çünkü Optimus G‘nin diğer kaynaklardaki puanlarının çok daha yüksek olduğu görülüyor.

{GRAPH::1407}

GLBenchmark: (Egypt 2.5 1080p OffScreen)

Adreno 320 GPU‘su, Apple‘ın A6 işlemcisindeki 3 çekirdekli GPU ile arayı diğer cihazlarla açıyor. Artık Galaxy S3 ve Note 2‘deki Mali 400 MP GPU‘su eskidi ve GL Benchmark’ta pek birşey yapamıyor.

{GRAPH::1408}

{pagebreak::4}

LG Nexus 4 E960  Performans Testleri-2:

Genel sistem performansını ölçen testlerde biraz bocaladığını görüyoruz. Bunun biraz Android 4.2‘den kaynaklandığı görülüyor. Android 4.2.1 güncellemesiyle bu durum toparlanacaktır.

Antutu:

{GRAPH::1393}

Quadrant Standart:

{GRAPH::1390}

{pagebreak::5}

LG Nexus 4 E960 Performans Testleri-3:

Nenamark 2:

{GRAPH::1392}

Performans testlerindeki sonuç pek değişmiyor. Adreno 320 GPU‘su bu testte sınıra dayanmış durumda.

{pagebreak::6}

LG Nexus 4 E960 Pil Tüketimi:

Nexus 4‘ün 2100 mAh‘lik bataryası ihtiyacı karşılayacak bir kullanım bizlere sunuyor. Çok fazla oyun oynamadığınız zaman 14 saatlik bir kullanıma rahatça ulaşabiliyorsunuz. Tabi Android işletim sistemini dikkatli kullanmak gerekiyor. Bazı uygulamalar pil tüketimini ciddi oranda arttırıyorlar.

Ortalama Galaxy S3 modeli kadar bir pil performansı sunuyor. Ekranı sonuna kadar açmazsanız ondan daha da iyi şarjı gidiyor. Dediğim gibi kullanmanıza bağlı.

{pagebreak::7}

LG Nexus 4 E960 Teknik Özellikler ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

İşlemci: 4 Çekirdekli 1.5 GHz Qualcomm APQ8064

Ekran: 4.7 inç 768 x 1280 piksel True HD Ips Plus

Grafik İşlemcisi: Adreno 320

RAM / Depolama: 2 GB / 8 – 16 GB

Yazılım: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 8 Megapiksel LED flaşlı ana kamera + 1080p video kaydı

Ön Kamera: 1.3 Megapiksel

Kablosuz Bağlantılar: Bluetooth 4.0, NFC, çift kanal Wireless, DLNA, 42 Mbps hızına kadar çift kanal veri bağlantısı, GLONASS destekli GPS

Batarya: 2100 mAh

SAR Değeri: ABD bölgesinde 0.55 W/Kg

Fiyat ve Temin Edilebilirlik:

LG tarafından Türkiye‘de satılacak olan telefon Aralık ayında piyasada olacak fakat fiyatı için henüz tam bir bilgi yok. Bilgi elimize ulaştığında bu alanı güncelleyeceğiz.

Sonuç:

Nexus almayı düşünenler zaten Nexus‘un ne olduğu biliyorlardır. Android işletim sistemi zaten sistem dostu bir yazılım değil. Bir de diğer firmaların arayüzleri eklendiği zaman cihazlardaki akıcılık daha da azalıyor. İşte Nexus’ta bu sorun görülmüyor. Saf Android arayüzü gayet stabil ve hızlı bir şekilde görevini yerine getiriyor.

Snapdragon S4 Pro çipseti, Adreno 320 GPU‘su ve 2 GB çift kanal teknolojili RAM kısmına diyecek birşey yok. Telefonun hızı hayranlık uyandıracak cinsten. AMOLED ekranlardan sonra True HD IPS ekran beyazlık oranı açısından ilaç gibi geldi diyebilirim. Cihazın ekranı da başarılı.

Peki bu telefonun kötü yanı ne?

8 GB dahili hafıza kullanıcının durumuna göre değişmekle beraber yetersiz. Ben oyun oynamam diyorsanız neden Adreno 320 GPU‘lu bir cihaz alasınzı ki? O yüzden almışken 16 GB’lık ürünü tercih etmenizi öneririm. Ya da müziklerinizi telefonda taşımayacaksınız bulut teknolojisini devreye sokacaksınız. Tercih sizin.

Telefonun flaşı son derece etkili. Fotoğraf çektiğiniz alan ışıl ışıl oluyor fakat kamera bunları çok iyi değerlendirecek kalitede değil. Telefonun maalesef kamerası ve ses çıkışı çok üst seviye değil. Genelde Nexus telefonları hep performans odaklı olduğu için bu açıdan kısılmalar meydana gelebiliyor.

Ben güncelleme beklemek istemiyorum, artık firmaların arayüzlerinden sıkıldım, sadece Android kullanmak istiyorum diyorsanız, kısaca GERÇEK Android kullanmak istiyorsanız Nexus 4‘ü tavsiye ediyorum fakat almışken 16 GB‘lık versiyonu alın diyorum.

:: LG Nexus 4 E960’ı beğendiniz mi? Sizce Nexus almak en mantıklısı mı?