Reklam

Linux’u vuran fidye virüsü!

32
Reklam

Son dönemlerde kullanıcıları son derece çaresiz bırakan ve hackerlara büyük paralar kazandıran fidye virüslerinin gelişimi son sürat devam ediyor gibi gözüküyor.

Eset tarafından keşfedilen KillDisk isimli bir fidye virüsü Windows‘u etkilediği gibi Linux kullanıcılarının da başına bela olacak gibi gözüküyor.

Dosyalarınızı şifrelemesi durumunda sizden 250.000$ değerinde Bitcoin ile ödeme yapmanızı isteyen virüs, ödeme yapmanız halinde dosyalarınızı kurtaracağınızı söylüyor.

Reklam

17-01/14/linux-ransomware-malware.png

Aslında şifre vermiyor!

Eset‘in paylaştığı bilgilere göre bu virüs, içerisinde herhangi bir çözücü şifre barındırmıyor. Uzak sunucu bağlantısı da bulunmayan bu virüs aslında tamamen dolandırıcılık üzerine kurulmuş bir tuzak.

Yani bu demek oluyor ki parayı ödemeniz halinde bile size herhangi bir şifre verilmeyecek ve dosyalarınızı kurtaramayacaksınız.

Araştırmacılar virüsün Linux versiyonunda bir güvenlik zaafiyeti keşfettiklerini fakat çözücü şifreye ulaşmanın biraz zaman alacağını belirtti.

Fakat maalesef aynı güvenlik zaafiyetinin virüsün Windows versiyonunda bulunmadığını da belirtelim.

:: KillDisk hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

32 Yorum

  1. Linux'a virüş bulaşmıyor, bla bla bla diyen arkadaşları konuya bekliyoruz. Hayır arkadaşım Linux mis gibi sistemdir de ne bu ego ?

  2. "Fakat maalesef aynı güvenlik zaafiyetinin Windows sürümünde bulunmadığını da belirtelim." Maalesef derken ? sanki bir özellikmişte windows kullanıcıları faydalanamıyomuş gibi birşey olmuş. Haberleri hangi kafayla hazırlıyorsunuz ki anlamıyorum. Ayrıca windows bir sürüm değil işletim sistemidir. windows 8.1 bir sürümdür windows 10 bir sürümdür fakat windows bir sürüm değildir. Ne kullanıyosanız bana da verin bende aynı kafayı yaşayayım sizinle.

  3. editörün şu son cümlesini anlamadım ''Fakat maalesef aynı güvenlik zaafiyetinin Windows sürümünde bulunmadığını da belirtelim.''

  4. iphone ios veya pc linux kullananlar virüs yok rahatız gibi saçma sapan yorumlar yaparlar cahilliklerinden. bende o kadar antivirüs firması enayimi ios veya linux için antivirüs yapıyorlar diye. alın size linux virüsü. linuxta virüsün az olmasının tek nedeni kullanıcı sayısının az olmasıdır. bu kadar.

  5. Editörün son cümlesini anlamayan arkadaşlar yazıyı bi tekrar okusun Fakat maalesef aynı güvenlik zaafiyetinin virüsün Windows versiyonunda bulunmadığını da belirtelim.
    Burada virüsün windows versiyonundan bahsediyor. Windows işletim sistemi için hazırlanmış olanlarda bir açık olmadığını ve çözücü şifreye ulaşmanın şimdilik mümkün olmadığını belirtmiş. Birilerine bişeyler demeden önce yazıyı düzgün okuyup düzgün yorumlayın ondan sınra laf atarsınız.

  6. Yani bu açığın Windows'ta bulunmamasından dolayı Windows kullanıcıları için üzülüyorlar, ki elbette bu kötü bir şey.
    Ne güzel anlatmış nasıl anlayamadınız hâlâ anlayamadım.

  7. Linux güvenli falan değildir, kullanıcısı çok olmadığı için hackerlar uğraşmıyor sadece. Bu Windows ya mac os içinde geçerlidir ama windowsun avantajı, herkes kullandığı için hackerlar en çok bu sistemle uğraşıyor, bu da windowsu diğerlerine göre daha tecrübeli yapıyor.

  8. Normal bir kullanıcı o muhteşem açıktan faydalanacak ve virüsü kolaylıkla kaldıracaktır ve tüm dosyalar bir anda tertemiz olacaktır gerçekte olan normal kullanıcı panikleyecek format atmaya çalışacak olmazsa en yakın bilgisayarcıya yada servise gidecek.Linux herkese hitap eden bir sistem değil ve böyle vakalar çoğalacaksa ne yaptığını bilen profesyonellerin kullanması iyi olacaktır.

  9. linux candır. (Arkadaşlar linux windows tartışmaları sönük geçiyor, biraz organize olalım). Windows varken gerisi hikaye ayrıca

  10. Hiç linux dağıtımı kullanmamış insanların, linux hakkında yorumlarını okuyunca bir gülme geliyor, oysa farkında bile değiller dışarıdan nasıl komik göründüklerini 🙂 Kısaca özetleyeyim, linux için yazılmış bir virüs olabilir bu gayet normal. , ancak o virüsü sisteme bulaştırmak bile pek kolay bir iş değildir. Bir defa dağıtımın resmi depolarını kullandığınız sürece sisteme , bilmediğiniz harici depoları eklemediğiniz veya paketleri kurmadığınız sürece sisteminize dışarıdan bir şey bulaştırmak çok zor. Linux için bir virüs yazılmış olması, linux'un güvensiz olduğu anlamını çıkartan insanlar cahil cüheladan başka bir şey değiller. Günümüzün en güvenli sistemleri Linux ve BSD dağıtımlarıdır, en azından şimdilik.

  11. Windows a fidye virüsü bulaşınca Linux üzerinden dosyalara erişebiliyordum. linuxa bulaşan fidye virüsünü aşmak mümkün görünmüyor.

  12. Herhangi bir yazılımda , teknik sebeplerden veya bilerek yapılan işlemlerden kaynaklanan , saldırı zemini olabilir. Bu da istismar edilebilir. Son kullanıcı alışkanlığından çıkıp yazılımcı gözüyle sistemlere bakmak gerekiyor. Kaynak kodunu alıp düzenleyebildiğimiz donanım sürücüleri , BIOS , tüm sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olmadan güvenliği test edemeyiz. Bilmediğimiz şey hakkında da yorum yapamayız.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version