Linux İki Yılda Ne Hal Alır?

13

Yaygın olarak kullanılan Linux dağıtımlarından Ubuntu‘nun kurucusu Mark Shuttleworth, sık sık büyük güncellemeler yayınlayarak her seferinde son kullanıcıya biraz daha hitap eder hale gelen Ubuntu’yu baz alarak Linux için önemli hedefler koydu. Shuttleworth, Linux’un iki yıl içinde Apple’ın Mac OS X işletim sisteminden daha güzel ve çekici bir hale gelmesi için açık kaynak yapımcılarını göreve çağırdı.

Rüyalar Gerçek Olsa

İlginç olan, bu çağrının Ubuntu gibi hantal görünümü yüzünden sık sık eleştirilen bir işletim sisteminin yapımcısından geliyor olması. Özellikle ulaşılmak istenen Mac OS X gibi tek kelimeyle "şirin" bir işletim sistemini cazibe alanında geride bırakmak olunca, Mark Shuttleworth‘un bu açıklamayı yaparken kendinde olup olmadığını sorgulamadan edemiyoruz.

Yazan: Erhan Kahraman
SDN – http://shiftdelete.net

13 YORUMLAR

  1. 3 yıldır ubuntu kullanıyorum, gelişimini de haliyle yakından takip ediyorum. Ubuntunun görünümüne hantal diyenler var olmasına şaşırdım ubuntu şimdiden windowsu görüntü kullanım hız ve güvenlik olarak katlamış durumda, gnome ve kde nin son 3 yılda hızla geliştiğini güşünürsek adamların ne kadar hızlı ve sağlıklı çalıştığını tespit edebiliriz bu hızla devam ederse yakın bir zamanda macosx ayarına gelir apple hem donanım hem de yazılım üreticisi olarak tabiki daha uyumlu ve şirin bir sistemler bütünü tasarlayabilir ubuntu ise x86,x64 tabanlı sistemlerde hem bu ilerlemeyi sağlayıp hem de piyasadaki yüzlerce donanımla uyumlu olası gerekiyor şimdiye kadar bunu hızla başardı bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum unutmayın ubuntu nun arkasında sadece canonical yok başta google ve dell olamk üzere en büyükler tarafından da destekleniyor ubuntunun kararlı paketlerinin çoğu google labs mühendisleri tarafından yazılıyor shuttleworth’ün sözleri ütopya değil gayet ulaşılabilir bir hedef

  2. İşte açık kaynak platformunun tıkandığı nokta budur. Her şey çok güzel, güvenlik, stabilite, ücretsiz oluşu, teknik destek… GElgelelim iş standart belirlemeye geldi mi, her kafadan ayrı sesler çıkar. Çok önemli değişiklikleri yapmak için bile bir çok kişinin hem fikir olabilmesi gerekir ki bu da çok çok zordur.

    Aslında işlevsellik ve kullanım kolaylığı açısından (bence) Linux MacOsX’e göre daha avantajlı. Linux kullanıcıları her zaman sistemine daha hakim olabiliyor. İş görselliğe ve makyaja geldiğinde ise Linux’ta güzel ama entegre olmayan çözümler mevcut. Bu da KDE, Gnome vs gibi farklı platformlara harcanan emek ve bölünen güçten dolayı hızlı gelişimin önü bir nebze tıkanmış oluyor.

    Bu arada, keşke e17 projesi daha da geliştirilip temel işletim sistemleri için bir standart halini alsaydı. Sanırım Apple’ın çok da havası kalmaz, kimse Windows’un yüzüne bile bakmazdı. :)…

  3. 29 temmuzda kde 4.1 in çıkması ile kafalardaki soruların birçoğu silinecektir. aynı şeyi biraz uzun sürse de gnome 3.0 için söyleyebilirim. ama son 2-3 senede aldıkları yolu bu hızla devam ettirirseler 2 sene sonra hakikaten gözlere çenlik linuz dağıtımları çıkar. ki bir de enlightenment masaüstü kullanan dağıtımlar var ki onlar ayrı noktadalar :)…

  4. linux ve macosx virüs yazılmıyor diye bişey yok ki sen sadece türkiye deki sistemlerden hangi şirket linux yada macosx kullanıyor. bunları sorucaksan abd veya rusya daki site yöneticilerine sor virüs yazılıyormuymuş diye… linux çok kısa zamanda çözüm üretiyor virüsler için……

  5. MacOS unda toplamda unix tabanlı bir işletim sistemi olduğunu düşünürsek çok uzak bir fikir değil. Hatta temalar kullanarak oldukça benzetilebiliyor. Bu gelişme MacOS a pek yaramaz ama çokta şahane olur. Mac OS programlarının çoğu zaten Linux ta çalışıyor…

  6. Bence Linux’un sorunu fikir gücünün ve ekonomik gücün hedefe optimum olarak yönlendirilmesinde. Ama şu haliyle bile Ubuntu ve Pardus oldukça iyi. “Virüs yazılmaması güvenli olduğu anlamına gelmez” diyen arkadaşa cevabım olacak: Linux’ta ‘root’ hesabıyla uluorta gezinmediğin sürece linux güvenlidir. Forza Linux….

  7. Unix base işletim sistemlerine virüs yazılımı azlığı konusunda katılıyorum. Fakat Unix i base alan işletim sistemleri (Mac OS , Linux , solaris vb.) çalışma mantığı olarak virüs yazılmaya öyle insanların düşündüğü kadar elverişli değil. Bunları güvenli kılan kısmıda burdan gelmekte. Örneğiin XP lerin şu eşhur 60 sn. den geri sayıp kapanması ile ünlenen virüs tarzında bir virüsü 100 yıl ugrassanız Unix base sistemlere yazamazsınız. Sebebi basit, Unix sistemler o seviyede bir işlemi servis olarak çalıştırmaz (unix de deamon olarak geçer) ayrıca bir linux/unix sistemin çöktüğünü üzerinde çalıştığı donanımı yeniden başlatmadan anlayamazsınız,ki bu büyük bir çöküş dahi olsa sistem kapanana kadar bu çöküşün yaşanmayacağı anlamına gelir. örn. AIX , Solaris, HP-UX ve tabiki linux 😉 windows un liderliği tartışılmaz ama şunu söylüyorumki, Microsoft directx e ve Active directory e dua etsin:) saygılarımla.

  8. linuxun yanında windows ve macosx hantal bir görüntüde kalır desem kaç kişi karşı çıkar? evet yukarda bi yorumcunun da dedigi gibi compiz var compiz-fusion var… birsürü tema var şu var bu var..

    ayrıca eğer linux böyle giderse, ki en büyük sorunlardan biri olan grafik sürücüleri konusu yakında çözülecek, gerçekten iki yılda çooook yol katedecek ! ubuntu 10.04 ü bekleyin ;)…

  9. linux’a güvenli demeyelim diyen arkadaşlar. linux için virüs yazılabilseydi microsoft zaten bunu çoktan yazardı 🙂
    peki linux’ta neden virüs yok?
    windows ve linux’un en büyük farkı olan açık kaynak kodu..
    microsoft’un kaç mühendisi var? 1000 mi? 10000 mi?
    peki linux’un?
    milyonlarca…
    samanlıkta iğne ararken binlerce kişiyle mi daha çabuk bulursunuz, yoksa milyonlarca kişiyle mi?

  10. Ya anlamadığım bazı şeyler var neymiş mac yada linux windowsa göre daha güvenli değilmiş neden çünkü onlara göre virüs yazılmıyormuş.Ne yani önemli olan yazılan virüsler mi yoksa bilgisayarımıza giren virüsler mi.benim için önemli olan bilgisayarıma virüs girip girmemesidir.girmiyorsa güvenli demektir.her bilgisayarını taradığında binlerce virüs truva atı vs vs görenlerin benimle aynı fikirde olduklarını düşünüyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version