Her geçen gün Linux dağıtımları popülerleşerek önem kazanıyor. Özellikle Ubuntu, Fedora, Parus ve Arch gibi öne çıkan dağıtımlar Windows kullanmaktan sıkılan kullanıcılar tarafından denenmek isteniyor ancak bir çoğu benzer hataları tekrarlıyor. İşte o hatalar;
Dağıtıcı Tarafından Hazırlanan Yardım Dosyaları
Yeni başlayan birçok kullanıcı hazırlanmış yardım dosyalarını okumadan soru sormaya geçiyor. Halbuki özellikle Ubuntu‘nun resmi yardım sayfaları çok başaralı hazırlanmış. Bunun dışında Ubuntu Türkiye LoCo Takımı’nın da wiki sayfaları bir hayli başarılı.
Forum veya IRC Kanallardan Yardım Alınız
Yardım dosyalarından fayfalanmanıza rağmen sorununuzu çözemiyorsanız, kullandığınız dağıtımın forumlarından yada irc kanallarından faydalanabilirsiniz. Genel olarak yardım sever insanların kullandığı Linux konusunda yardım almanız büyük ihtimalle kolay olacaktır. Bizim forumlarımızdan da gerekli yardımı alabilirsiniz.
{pagebreak::Sistem Hatalarını Okuyun}
Sistemin Verdiği Hataları Görmezden Gelmeyin
Linux’ta her hata, rapor edilmesi gereken bir sorun olmayabilir. Çıkan hatayı okuyarak sorununuzu basit bir şekilde çözebilirsiniz. Örneğin APT aracının vereceği “There are ‘n’ broken packages” uyarısı verdiğiniz komuta “-f” parametresini ekleyerek çözülebilecek basit bir sorundur.
“Root” Kullanıcısı Olmaktan Çekinmeyin
Yönetici yetkilerini kullanmayı öğrenmediğiniz sürece iyi bir Linux kullanıcısı olamazsınız. Sistemi sonuna kadar kurcalayın, birkaç defadan bozmadan öğrenemezsiniz.
{pagebreak::Abartı Performans Beklemeyin}
Beklentilerinizi Düşük Seviyelerde Tutun
Bilgisayarınızın 1000 kat daha hızlı çalışacağı gibi söylentilere inanmayın. Windows‘tan bir miktar hızlı çalışıyor olsa da bu fark çok büyük değil. Yine de kararlı sürümler kullanıldığı sürece Windows’a oranla daha az hata verdiği söylenebilir.
Wine’a Çok Bel Bağlamayın
Wine‘ın bütün yazılımlarınızı çalıştırmasını beklemeyiniz. Çok başarılı bir yazılım olmasına rağmen hala çalıştıramadığı birçok yazılım var. Kullandığınız uygulamaların Linux karşılıklarını kullanmak her zaman daha iyidir.
{pagebreak::Çabuk Pes Etmeyin}
Konsol Kullanmak Zorunda Değilsiniz
Linux kullanabilmek için mükemmel derecede konsol bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. Gelişen masaüstü ortamları sayesinde birçok işleminizi konsola ihtiyaç duymadan çözebilirsiniz. Yine de birkaç temel komutu öğrenmekte fayda var.
Yorulup, Pes Etmeyin
Windows veya MacOS‘unuzu öğrenirken çektiğinizi zorluğu düşünün. Eğer Linux öğrenmek istiyorsanız aynı özveriyi göstermek zorundasınız. Kurduğunuz anda yıllardır kullandığınız işletim sistemi kadar hakim olamayacağınızı bilerek kullanmaya karar verin.
Haberde bahsettiğimiz 8 önemli tavsiyeye uyduğunuz sürece Linux kullanmak sizin için tahmin ettiğiniz kadar zor olmayaktır.