Reklam

Linux Zor mu?

2
Reklam

Kullanıcılarının bir kısmının fanatiklik seviyesinde sevdiği ve istenilen her şeyin yapılabildiğini belirttiği Linux dağıtımları, nedense bir türlü yaygınlaşamıyor.

Dünya genelinde kullanılan işletim sistemlerine baktığımızda Linux dağıtımlarının oranının sadece %1 civarında olduğunu görüyoruz.

Kullanıcılarına göre bu kadar kolay, kullanışlı, her şeyi yapabilen ve üstüne üstlük ücretsiz olan Linux, neden yaygınlaşamıyor? Bu soruya verilen cevap ise genelde Linux kullanımının zor olması oluyor.

Reklam

En sık kullanılan Linux dağıtımlarından biri Ubuntu

Zorluğun kaynağı ne?

Aslına bakılacak olursa, Linux türevlerinin, artık kullanmaya alışık olduğumuz Windows ve Mac OS’lardan farklı yanları var, bunu kabul etmek gerek. Bu değişikliklere herkesin kolayca alışabileceğini de söylemek zor olur.

Hem donanım, hem de yazılım üreticilerinin Linux’a yeterli destek vermemesi, kullanım zorluğunun en büyük kaynağı olarak gösteriliyor.

{pagebreak::Kimin için geliştirildi?}

Kimin için geliştirildi?

Linux için en sık söylenen sözlerden biri şudur: “Uzmanlar tarafından, uzmanlar için geliştirildi.” Geliştiricilerin genelde Linux kullanması bu kanıyı oluşturmuş olabilir fakat, sırf bu laf bile bazılarını Linux’tan kaçırmaya yetiyor.

Peki Linux gerçekten de bu kadar zor mu?

2009 yılında kullanımı 3,5 kat artan Google Android’i ele alalım. Daha önce sitemizde yayınladığımız bir videoda bu işletim sistemini kullanan bir cep telefonu tanıtmıştık. Google Android, Linux tabanlı bir işletim sistemi ve kullanımda hiçbir zorluk yaşanmıyor.

Linux sürücülerinde zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor

Yeterli destek var mı?

Bazı dizüstü bilgisayar üreticileri, sattıkları modellerde Linux’a yer veriyorlar. Sürücü yükleme derdi olmadığından, bu modellerde Linux kullanmanın hiçbir zorluğu bulunmuyor.

Öte yandan, yazılım üreticileri yeni geliştirdikleri yazılımların beta sürümlerini daha çok Windows ve Mac OS’a uyumlu hale getirmek için uğraşırken, aynı özeni Linux’a göstermeyebiliyorlar. Donanım üreticileri de gerekli sürücü desteğini vermeyebiliyorlar.

{pagebreak::Pazar payı devreye giriyor}

Pazar payı devreye giriyor

Aslında her şey dönüp dolaşıp en başta belirttiğimiz veriye geliyor. Tüm dünyada %1′lik bir pazar payına sahip Linux’a verilen destek ile karşılığında alınan maddi getiri çok büyük olamayabiliyor.

Bu yüzden de üreticiler Windows’a ve Mac OS’a önem veriyorlar.

Aralık 2009’a ait pazar payları

Haksız değiller

Bu konuda da bu firmalara hak vermek lazım. Ekonomik düzen bunu gerektiriyor çünkü. Linux kullanmak, insanların alışık olduğu işletim sistemlerinden farklılıkları olsa da, zor değil aslında. Ancak yeterli destek görmemesi bu işletim sistemlerinin yaygınlaşmasına engel oluyor.

Linux’un bunu aşabilmesinin tek yolu ise pazar payını artırmak ki, aslına bakarsanız bu da bir paradoks. Ancak Google ve benzeri firmaların desteği artarsa Linux, pazar payını artırabilir gibi gözüküyor. Yoksa insanların ön yargılarını kırmak gerçekten zor.

:: Linux sizce pazar payını artırabilir mi?

2 Yorum

  1. Linux ilk kullanmaya başladığım zaman çok zordu çünkü siyah üstüne beyaz yazılardan kim ne anlamıştı? Şimdi resmen gnome ve kde sayesinde(diğer masaüstlerini devreye sokmak lazım)çok kolay.Zor yanı ne biliyor musunuz?Hiç bir şey 🙂

  2. Mart 2010 Linux kullanım oranı; %2,34
    Ubuntu geliştikçe ve Linux severler Ubuntunun reklamını daha iyi yaptıkça, bu oran dahada yükselecek..

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version