Reklam

Linux’un Sektördeki Önemi

24
Reklam

Bilişim sektöründe çeşitlilik çok fazla. Çeşitlilik fazla olunca, bu alanda çalışacak olan personelin kendini hangi yönde geliştirmesi gerektiği konusunda sıkıntı yaşayacağı aşikar. Bir nebze de olsa yardımcı olmak isterim.

Öncelikle bilişim sektöründe AR-GE gibi, yönetici, gibi konularda uzmanlaşmak istiyorsanız işletim sistemleri konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekir. Tabi sadece işletim sistemleri yetmez. Güçlü ve popüler olan programlama dillerinde de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

    

Reklam

Şu anda çoğu ev bilgisayarında Microsoft Windows işletim sistemi olduğundan dolayı üniversiteler çoğunlukla Microsoft Windows’a ait programlama derslerini ağırlıklı olarak veriyordu. Yakın dönemlerde “açık kaynak” dersi altında “Python, Ruby” gibi diller de öğretilmeye başlandı. Artık üniversiteler de açık kaynağın önemini görmeye başladılar.

“Tamam ama GNU/Linux öğrenmenin bize ne faydası var?” diye sorabilirsiniz. Bu işletim sisteminin nerelerde kullanıldığını sayalım, böylece istihdam sağlanabilecek alanları da öğrenebiliriz.

GNU/Linux nerelerde kullanılır?

GNU/Linux; otomasyon sistemlerinde, sunucularda, arabaların dijital sensörlerinde, televizyonların işletim sistemlerinde, mobil cihazların büyük bir çoğunluğunda, savunma sanayinde, uçak yazılımlarında, radarlarda, gemilerde, bankalarda ve benzeri birçok yerde kullanılıyor. Yani bu işletim sistemini kullanmayı, yönetmeyi bildiğiniz takdirde bilişimci olarak çalışabileceğiniz alan çoğalıyor.

Sistemi öğrenmek için ise aşırı zorlu testlerden geçmenize gerek yok. Özel derslerini almanıza kısmen gerek yok.

  

Firmalar Neden GNU/Linux Kullanır?

Firmaların GNU/Linux kullanma sebepleri birçok farklı sebepten ötürü olabilir. Fakat ben en önemli 2 sebep olarak, geliştirilmeye açık olması (kendin pişir kendin ye modeli) ve ücretsiz olmasını görüyorum. Düşünsenize bir sürü sunucunuz var ve bunlara yıllık bir ödeme yapmak zorundasınız. Hatta her sürüm yükseltmeniz gerektiğinde ödeme yapmanız gerekir. Fakat GNU/Linux kullandığınız takdirde bu ödemelerden kurtulursunuz, tamamen size ait bir sisteminiz olmuş olur ve sürüm yükseltmelerini ücretsiz olarak yapabilirsiniz (birçok ücretsiz uygulamayı kullandığınız gibi). Aynı zamanda Google da özgür yazılıma destek veren firmalardandır.

{pagebreak::2}

Nasıl öğrenirim?

GNU/Linux öğrenmek için herhangi bir sistemi bilgisayarınıza kurmanız ve araştırma yapmanız gerekli. Hızlıca öğrenmek içinse İngilizce bilmeniz gerekiyor.

Ek olarak, Red Hat Enterprise Linux Sertifikası, Cisco Sertifikası, SuSE Linux sertifikası almanız işinize yarayacaktır. İnternette detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

  

Türkiye’deki yeri nedir?

Ülkemizde GNU/Linux‘u; Aselsan, Roketsan, SAGE ve bankalar kullanıyor. Fakat bu firmalarda işe başlamanız için sadece GNU/Linux bilmeniz yetmiyor. C, C++ ve Java bilmeniz gerekenler içinde yer alıyor. Özellikle bankalarda çalışmak için şu üçlüyü yapmanız gerekli: C++, Java ve GNU/Linux.

Diğer ülkelerdeki kullanım oranlarında ise kullanan firmaları şöyle sıralayalım; BMW, Mercedes, Airbus, Concord, Google, Facebook, Twitter, Linkedin.

Fakat unutmayın, bu firmalarda dolgun ücretlerle çalışmak istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz ve GNU/Linux bilginizi de güçlü programlama dilleri ile desteklemeniz gerekiyor.

Ev kullanıcısına ipucu

Sentelic Touchpad kullanımında sürücü sorunu yaşıyorsanız terminale:

iptal etmek için: su -c ‘modprobe -r psmouse’

aktif etmek için: su -c ‘modprobe psmouse proto=imps’

yazabilirsiniz.

Açıklama:

Linux, GNU/Linux şeklinde telaffuz edilmelidir. Çünkü çekirdek GNU’nundur.
 
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.  

:: GNU/Linux’un bilişim sektöründeki önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?   

Yazan: Barış Şekerciler

24 Yorum

  1. linux özgür yazılımdır- bunu bana 303 te seyahat ettiğim linux ta çalışan bi bilgisayar mühendisi söylemişti

  2. Linux hakında daha çok makle görmek istiyoruz linux deryadır onunla ilgili haber sıkıntısı çekmezsiniz

  3. Google androd’in kaynak kodlarının bir kısmını kapalı tutuyor. Destek filan yalan. Paracı, tekelci bilgi sızdıran …!

  4. en iyi windows gerisi boş bi sistemin stabil bi sürümü olur ama linuxta o kadar sürüm var bi taneside tam degil . Şu linuxu adam akıllı bi şekle sksalar elle tutulur bi sürümü çıksa da rahatlasak

  5. aynen lunix falan hikaye dengesin işletim sistemi kaynakları haddinden fazla düzensin kullanıyor. amaç ne cok merak ediyorum milleti lunixe yönlendirmedeki.

  6. İşletim sistemleri bir tercihtir. İnsanları Linux’a yönlendirmeliyiz çünkü siz bir bilgisayar aldığınızda bunu Microsoft Windows yüzünden 300tl daha pahalıya almış oluyorsunuz. Ayrıca NASA dahil Linux’a geçmiş şu anda.
    Linux bir çekirdek, “stabil olmayan sürümler”den kastınız sanırım dağıtımlar.

  7. Daha linux’u bilmeyenler laf atmaya başlamış.
    Driver arama derdi yok virüs derdi yok tamamen açık kaynak özgür/özgün bir sistem sen MacOS’una güncelleme beklerken burda kendi güncellemeni kendin yaratıyorsun .exe uygulamalarını linux desteklemiyor fakat bunuda Vine kullanarak hallediyorsunuz.Gnome sürümünü kullanmıstım cokta memnun kaldım tekrardan linuxa geçmeyi düşünüyorum.

  8. Kimse Red Hat’in lisans fiyatlarinin farkinda degil galiba 🙂 GNU/Linux ucretsiz degil ozgur olmasi icin gelistirilmistir.

  9. Linux’a laf atmadan önce araştırın biraz.Yurt dışındaki iş ilanlarına bakın.Tamamı linux platformunda yazılım geliştirme deneyimi istiyor.3 yıllık linux kullanıcısıyım birçok dağıtım değiştirdim artık fedora da karar kıldım.

  10. abi çok istedim linux kullanayım falan ama durup dururken çökmelerinden, o kadar kararlı çalışmamasından, video oynatırken ki görüntü kalitesinden sıkıldığım için kaldırmak zorunda kaldım. yazı tipleri bile bit pazarından almış gibi be abi 😀 linux camiasında ki en oturaklı işletim sistemi mac os x tir. o da pc lere entegre olmuyor. yoksa 10 numara sistem yani 😉

  11. Amacınız Facebook’a girmek Youtube’dan video izlemekse Linux kullanmayın zaten. Buzdolabı bile yapıyor artık bu işleri. Linux’un mantığı farklı.

  12. Bakıyorum aramıza yeni cahiller katılmış 😀 neymiş efendim dengesizmiş stabil değilmiş. 3 senedir linux camiasının yapısı gereği en kararsız dağıtımlarından biri olan Arch Linux kullanıyorum. Bilgisayar başındaki zamanımın

  13. GNU linux otomosyon sistemlerinde birebir uzaktan kontrol systemleri kullanımı kolay ve basit açık kaynaklidir shell terminaline busybox yazın tüm dokümanlar çıkar system xbin deki komutları ise busybox –full yazarak alabilirsiniz sınır yok telefon tablet araç beyaz eşya tv drone vesaire arti tasker uygulaması indirip android de direk kod yazabilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version