Huawei’nin ABD yaptırımları nedeniyle kara listeye alınmasının ardından sektörde üst sıralara oynamaya başlayan Xiaomi, bazı modellerinde tespit edilen yerleşik bir özellik nedeniyle eleştirilerin odak noktasında. Hatta son olarak Litvanya, vatandaşlarından Xiaomi marka telefonları çöpe atmasını istedi.
Litvanya: Xiaomi telefonlarınızdan hızlı bir şekilde kurtulun
Kısa süre içinde gündem olan bu olay, Litvanya Savunma Bakanlığı’nın Xiaomi başta olmak üzere Çin üretimi bazı akıllı telefonlarda yerleşik sansür özelliğini tespit etmesiyle patlak verdi. Konu ile ilgili dün yeni bir rapor yayınlayan Litvanya Siber Güvenlik Kurumu, özellikle Xiaomi tarafından satışı yapılan bazı amiral gemisi modellerinin ”Özgür Tibet”, ”Çok Yaşa Tayvan” ve ”Demokrasi Hareketleri” gibi terimleri tespit etme ve sansürleme yeteneğine sahip olduğunu duyurdu.
Bunun yanı sıra küresel olarak satışı bulunan Xiaomi 10T 5G modelinde de yerleşik sansür özelliğinin tespit edildiği açıklandı. Raporda şu an için özelliğin Avrupa Birliği bölgesinde devre dışı olduğu, ancak herhangi bir zamanda uzaktan açılabileceğine de değinildi.
Siber Güvenlik Kurumu’nun yayınladığı raporda ilginç bir detay daha olduğunu belirtelim. Buna göre Xiaomi marka akıllı telefonların Singapur’da bulunan bir sunucuya veri ilettiği iddia edildi. Aynı özellik Huawei P40 5G modelinde de tespit edilirken, bir başka Çinli şirket OnePlus’ın hiçbir modelinde yerleşik sansür özelliğine rastlanmadı.
Rapor ayrıca söz konusu özellik kapsamında internet tarayıcısı da dahil olmak üzere sistem uygulamaları tarafından sansürlenebilecek Çince terimlerin sayısının 449 olduğunu ve bunun sürekli güncellendiğini duyurdu.
Tüm bu gelişmelerin üzerine Savunma Bakanı Yardımcısı Margiris Abukevicius yaptığı açıklamada, ”Tavsiyemiz yeni Çin telefonlarını satın almamak ve zaten satın alınmış olanlardan da mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtulmaktır.” ifadelerini kullandı.
Tabi canim sokaga atacak kadar zengindik.Durumu olan adam niye cin telefonu alsın.
Bu haberler Amerikan şirketlerinin daha güvenli imajı yaratmak amacıyla servis ediliyor. Büyüyen çin teknolojisi karşısında karalama güvensizlik ambargo ek vergiler sürekli olacaktır.
Adamlar ne kadar rahat. 1 günlük maaşı ile telefon alabiliyor ne de olsa. Türkiyede telefon almak için bankadan kredi çekiyor adam.
Kamerası bile parasını hak kaldı ki akıl veren çok olur nasıl olsa onların tuzu kuru vatandaş 3.000 lira maaşla 12 binliralık telefonu nasıl alıcak vallahi ben 12.000 lira değerinde ki redmi10 2.000 liraya aldım onun kadar olmasada ona yakın tam vatandaşın cebine göre tabi meyve veren ağaç taşlanacak vatandaşı eskisi gibi soyamayacaklar
Bir diger durumda aktif olan cihazalarin sebeke bilgileri ile imei numaralarinin da merkez bagimli bir sunucuya gonderilmesi. Yani sizin telefonu nereden aldiginiza hangi ulkede acildigina varana kadar herseyi goruyorlar. Bu durum masum gelebilir fakat degildir.
Bu çöpe atmayı gerektirecek bir saçmalık değil. Silinemeyen ve sürekli şişerek diski dolduran Diğer Dosyalar (Other Files) bilmecesi yüzünden benim de çöpe atasım var. 25 yıldır hiçbir markada böylesine ağır bir kusur görmedim.
Bizim ülkede 50 dolarlık telefon devlet vergileriyle 5milyon oluyor
Yerli ve milli üretimin önemi burada da ortaya çıkıyor işte. Keşke Vestel gibi markalar hem devlet tarafından daha fazla desteklense hem de vatandaş bunu almaya daha gönüllü olsa
Sen ne konuşuyorsun. Pili Çinden, yazılımı Amerikan. Ne konuştuğuna dikkat et.
Vestele devlet yeterince destek oldu ama onlar adam olmazlar. Vestelden birşey bekleme
Saçmalık
Çöpe atmayın bize gonderin biz çok memnunuz .