Elektrikli otomobil kullanımları yaygınlaştıkça şarj ve menzil sorunları da gündeme gelmeye başladı. Günümüzde kullanılan lityum-iyon pillerin ortalama menzili değişikenlik gösteriyorken, ABD’li araştırmacılar lityum-hava pil teknolojisinde önemli adımlar attı.
Rüya batarya: Lityum-hava pil nedir?
ABD’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, elektrikli otomobiller başta olmak üzere teknoloji dünyasında devrim yaratabilecek bir buluşa imza attı. Son araştırmaya göre lityum-air (lityum-hava) piller seri üretime girebilir.
Ekip tarafından geliştirilen prototip lityum-hava bataryanın değerleri paylaşıldı. Buna göre testlerde 1000 şarj-deşarj döngüsüne dayanabildiği aktarıldı. Bu da gerçek dünya kullanımları için kabul edilebilir bir seviye. Aynı zamanda hızla bozulan önceki lityum-hava pillere kıyasla büyük bir gelişme anlamına geliyor.
“Rüya batarya” olarak adlandırılan lityum-hava teknolojisi, kilogram başına yaklaşık 3000 watt/saat enerji kapasitesi sunuyor. Bu da 300 watt/saat olan lityum-iyon bataryalarından yaklaşık 10 kat daha güçlü olduğu anlamına geliyor.
Lityum-iyonun 4 katından fazla kapasiteye sahip olan lityum-hava bataryalar, elektrikli araçların tek şarjla 1700 km’ye varan menzillere ulaşmasını sağlayabilir. Günümüzde araçların 400-500 km menzillere sahip olduğunu düşünürsek, bu oldukça iddialı bir rakam.
Lityum-hava bataryaların 2030’a kadar otomobillere gelmesi bekleniyor. Ardından uçak ve kamyonlara da güç sağlaması planlanıyor. Bakalım bu teknolojiyi kullanan ilk marka kim olacak, yakın zamanda göreceğiz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…
Süper bir haber 😃👍
Benim icin hiç fark etmiyor elektrikli araba alacak gücüm zaten yok benim gibi binlerce insanda alamayacak
Tüm yazılarınızın altına koyduğunuz
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın… yazısı çok sıkıcı ve itici geliyor.
Bu son satır yaklaştıkça okumayı yarıda kesip haberi kapatıyorum.
Bataryalar otomobil Aküsü boyutuna indirgenip marketlerde ve benzinliklerde boşu ver doluyu al sistemi geliştirlmeden hepsi boş.
Çok güzel haklısın
Küresel para patronları(petrol şirketleri) buna izin vermez öldürür yok eder
Onlar ucuzunu buldu olum elektrik yapıp satacaklar. Canlarına minnet!
umarım acil gerçekleşir bizede nasib olur
Prototiplerin sahada zayıf taraflarının lityum- iyon bataryalar olduğu görüldü özellikle soğuk havalarda yetersizlik ortaya çıkıyor
Elektrikli otomobillerde önemli eleman bataryadır.
Başlangıçta kullanılmaya başlanan bataryalar teknolojik araştırmalar ve geliştirmeler sonucunda bugünki hacmine nisbeten 100 kat küçülerek kolayca taşınabilen ve değiştirebilen bir batarya şekline gelecek.
Şarj etmek yerine akü takası yaparak yolumuza devam edeceğiz.
Bu işin detayını bilen bir Elektrik mühendisi olarak bunun bir hayal olmadığını söylüyorum.
İşte o zaman bir asgari ücretli insanımız dahi araba sahibi olacak.
Aaaa böyle bir özellikmi varmış. 🤭😵
Hemen Bi batarya alayım. 😉 😃
Bu çok iyi bir performans inşaallah aşırı vergi bindirmezler
Yalan, hemen her gün bataryayala ilgili bir haber okuyorum hic birisi daha uygulanmış değil .
Madem o kadar gelişti uçaklarda da kullanılsın artık, çünkü yakıt derdine son verilsin. 🙃😊
Lityun demir fosfat piller,3000 dolumdur.her pil 6000 ma dır.1000 çok az.