Sony’nin ilk lityum-iyon pilleri tanıtmasının ardından yıllar geçti. Ancak pil teknolojisi değişime uğramadı. Günümüzde pek çok elektronik cihaz, lityum-iyon piller ile çalışıyor. Özellikle akıllı telefonların ve elektrikli araçların gelişimi, akıllara yeni pil teknolojileri hakkında soru işaretleri getiriyor. Ancak MIT’nin lityum-iyon pil maliyeti hakkında yaptığı bir araştırmaya göre, uzunca bir süre lityum-iyon piller ile yolumuza devam edeceğiz.
Yeni pil teknolojileri geliştiren firmalar arasında IBM gibi büyük firmalar da yer alıyor.
Yeni IBM batarya teknolojisi ile pil derdine son
Elektronik aygıtlar gelişmeye devam etse de, maalesef pil teknolojisi aynı hızda gelişmiyor. Yeni IBM batarya teknolojisi ile birlikte pil derdine son verilmesi planlanıyor.Lityum-iyon pil maliyeti yüzde 97 oranında düştü
Pek çok tüketici, pil teknolojisinin yavaş gelişiminden şikayetçi. Yıllar içerisinde akıllı telefonlar ve bilgisayarlar, önemli bir gelişim gösterdi. Ek olarak elektrikli araçların popülerleşmesi ile pil teknolojileri daha da önemli bir konuma yükseldi. Ancak MIT üniversitesinin yaptığı bir araştırma, lityum-iyon pillerin yıllar içerisinde önemli ölçüde ucuzladığını gösteriyor.
Pil teknolojisinde yolumuza 40 yıllık bir ürünle devam etmemizin en büyük nedeni, tabi ki maliyet. Araştırmacıların sonuçlarına göre ilk ticari lityum-iyon pilden bu yana pil maliyeti yüzde 97 oranında düşüş gösterdi. Ancak daha da önemlisi, bu düşüşün beklenenden çok daha hızlı gerçekleşmiş olması. Bu da otomobil üreticilerinin neden elektrikli araç piyasasına girdiğini bizlere açıklıyor.
Elektrikli araçların gelişimini, bir nevi lityum-iyon pillere borçluyuz. Büyük şirketler için en önemli kriterlerden birisi her zaman maliyet olmuştur. Hiçbir şirket, maliyeti yüksek bir ürünü son kullanıcıya pazarlamak istemez. Ancak lityum-iyon pil maliyeti beklenenden çok daha hızlı düşünce, pek çok otomobil üreticisi “acaba” demeye başladı.
Pil maliyetiyle ilgili daha önce pek çok araştırma yapılsa da hiçbiri bu kadar detaylı değildi. MIT’nin yaptığı araştırma, pek çok paremetre ve kriter içeriyor. Bu sayede, gelecek yıllarda pillerin ucuzlama potansiyelini de görebiliyoruz.
Lityum-iyon pil maliyeti, 2010 yılında kilowatt başına 1183 dolardı. Ancak bu değer, 2020 yılında 137 dolara düştü. Uzmanlar, bu maliyetin 2025 yılına kadar 93 dolara düşeceğini belirtiyor. Ek olarak Elon Musk’a göre, Tesla Model 3 ve Model Y için Panasonic ile geliştirilen 2170 hücreli lityum-iyon pillerin verimliliği 2025’e kadar yüzde 50’nin üzerinde artış gösterecek.
Sonuç olarak, başka bir pil teknolojisini görmüyor olmamızın nedeni aslında mevcut teknolojinin el vermemesinden dolayı değil. Esas neden, lityum-iyon pillerin mali açıdan çok cazip hale gelmesi.
Dolar yükseliyor buna ne demeli
Dolarla mi maaş alıyorsunuz 🙂 cokomel alin
Yeni pil teknolojileri gelirse güzel olurdu
Lityum Polymer var ondan neden bahsetmiyorsunuz ??