Dijital dünyanın en etkileyici yanlarından birisi, anlık olması. Düzenlenen bir etkinlikten canlı yayın gerçekleştirme hizmetini ikiye ayırmak gerekmekte. Profesyonel yayın ve amatör yayın. Amatör yayın gerçekleştirebilmek için markaların herhangi bir ajans ile çalışmaya ihtiyaçları bulunmamakta. Markaların yapması gereken tek şey canlı yayın sağlayıcısı olan Ustream, Livestream ya da Google Hangout gibi servislerden birini kullanmak olacaktır.
Profesyonel canlı yayın çekimlerinde ise canlı olarak görüntüyü internet üzerinden binlerce kişinin izleyecek olması oldukça komplike bir operasyon gerektirmektedir. Bu nedenle kesinlikle bu işin ehli bir ajans ile çalışmak gerekmektedir.
İnternet üzerinden canlı yayın yaparken dikkat
Bir etkinliği canlı olarak yayınlamadan en az bir gün önce mutlaka mekanda test çekimi yapılmalıdır. Etkinlik mekanının internet upload hızı test edilmeli, etkinlik günündeki kalabalıkta da aynı hızın sağlanıp sağlanamayacağı doğrulanmalıdır. Canlı yayının sağlanacağı serverın kapasitesi hedeflenen izleyici sayısıyla uyumlu olmalıdır. Eğer onbinlerce kişinin izleyeceği bir çekim gerçekleştirecekseniz Youtube ile çalışmanız neredeyse şart.
{pagebreak:::: 2}
Videonuzun kalitesi her şeyden önemli
İnternet üzerinden canlı yayın izleyen kullanıcıların en önem verdiği etken izledikleri videonun kalitesi ve ses senkronudur. Eğer video sürekli kesiliyorsa ya da oldukça düşük bir kalitedeyse canlı olarak yayınlanan etkinlikler genellikle yarıda bırakılacaktır. Bu nedenle kullanılacak olan kameranın teknik özellikleri, kaliteli bir yayın yapmaya yeterli olmalıdır.
Canlı yayın çekimini gerçekleştirecek olan kameramanlar deneyimli olmak zorundadır. En ufak bir titreme hareketi bile yayın kalitesini bozacaktır. Bu nedenle canlı yayın çekimlerinde tripod kullanılması neredeyse şarttır. Etkinliğinizi canlı olarak kusursuz bir şekilde yayınlamakla maalesef iş bitmiyor. İzleyicilerin bir şekilde canlı yayın yapan sayfaya gelebilmesi gerekmekte. Onbinlerce lira vererek gerçekleştirdiğiniz canlı yayını on – on beş kişi izlediğinde yaşayacağınız hayal kırıklığının sorumlusu yayını hazırlayan ajans değil seeding hizmeti almamanız ya da duyuruyu gerçekleştirmek için bir çalışma yapmamış olmanız olacaktır.
Canlı yayın başlamadan en az bir hafta önce yayının linki belli ve gömme kodu belli olmalıdır. Bu kodları etkinliğinizle ilgili olan web sitelerine embed edip etkinlik öncesi yayına hazırlamış olmanız gerekmekte. Aynı zamanda etkinlik sırasında ve öncesinde sosyal medya üzerinden duyurularının gerçekleştirilmiş olması gerekiyor.
Çalıştığınız ajansın canlı yayın oynatıcısının özelleştirilebilir olup olmadığı, Facebook uygulamalarına eklenip eklenemediği ve kaç kişinin aynı anda izleyebileceği dikkat etmeniz gereken etmenlerin başında gelmekteler.
Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz serimizin gelecek bölümünde Mobil Uygulama Geliştirme hizmetini inceleyeceğiz.
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.
:: İnternet üzerinden canlı yayın yapıyor musunuz?
Yazan: Haydar Özkömürcü
Yaralı bir konu olmuş eminim ki bunu kullananlar ya da kullanacaklar vardır
Yayın yapmak güzelde birde upload olsa