FCC, LTE-U testi için izin verdi. ABD’nin büyük iletişim ve teknoloji firmaları Verizon ve Qualcomm işbirliği ve FCC’nin izniyle birlikte, LTE-U testi yapılacak.
Ancak bu duruma eleştiriler de gelmiyor değil. Birkaç kablo yayın şirketi ve üstelik Google da bu duruma soğuk bakıyor.
LTE-U denemelerinin Wi-Fi alanlarında aşırı yüklenmeye ve hizmet yetersizliğine neden olacağını düşünen Google‘ın bu tavrı, uzmanlar tarafından “utanç verici” olarak karşılanıyor.
Zira Google şimdiye kadar kendi testlerinde hiçbir LTE-U donanımı kullanmadığı gibi, yerine sinyal çoğaltıcı kullanmayı tercih ediyor.
Verizon ve Qualcomm ise LTE sinyallerinin diğer kullanıcıların kablosuz alanlarında sıkıntı çıkarmadan test edilebileceği görüşündeler.
LTE-U‘dan biraz bahsedecek olursa, LTE sinyali kullanıyor ve U harfini de Unlicensed, yani lisanssız teriminden alıyor. Bu terimi almasının nedeni ise 5 GHz‘lik Wi-Fi alanlarının lisanssız kısımlarında bulunuyor olması.
Lisansı olan bir kablosuz ağ taşıyıcının alanının aksine, LTE-U sinyalleri diğer cihazlarla aynı 5 GHz‘lik Wi-Fi bandında sinyal gönderme ve alma konusunda büyük rekabet içinde olacak. Bu sinyallere ev ağları, kafe ve işyeri gibi herkese açık ağlar ve daha fazlası dahil.
FCC’nin koşulları ve denetimleri altında Qualcomm, iki Verizon alanında LTE-U sinyallerini test edecek ve LTE-U kullanımıyla diğer ağlara parazit oluşturulup oluşturulmadığı konusunda kesin bir fikir elde edilecek.
Fakat sonuç olumlu bile olsa, LTE-U’nun hayatımıza tam anlamıyla girmesi çok uzun bir zaman alacak.
Kaynak: Re/Code
Pmr telsizlerde lisanssiz 446mhz frekansinda yayin yapiyor ve buna bebek telsizleride dahil. Ancak 446mhz taksiciler tarafindan isgal edilmis durumda. Her kanalda bir taksici. Kullandiklari cihazlarda en az 5watt lik cihazlar. Oysa 446 lisansiz guc siniri max 0.5watt bu siniri asarsan lisansli frekans kullanmak zorundasin ama taksiciler 446mhz isgal etmis. Buna nasil izin veriliyor………
allah razı olsun cumhur başkanımızdan onun sayesinde 4g göreceğiz çekemeyenler çatlayın
Yani
Ayni frekansta yuzlerce cihaz ayni anda veri transferi yapabilecek teknolojiye sahip ancak bir cihazin kendi frekansindaki yuzlerce cihazin veri paketi arasindan kendine ait olani secip diger paketleri düşürmek için ekstra guc harcayip oyun bilgisayari gibi isinmasi soz konusu. Ustelik frekansin band genisligini yuzlerce cihaz oaylasacagi icin 802.11ac nin hiz konusunda bicbir ozelligi kalmayacak. Mesela sdn ofisinizde ki ac routers da su an
4g görmeyeceğiz mi haha, 4.5g 4gnin birebir aynısı. İnsanları kandırmak ne kadar kolay ya
Cumhurbaşkanımızdan mı allah razı olsun. La de get. Onun sayesindeymiş. Yakında bunun gibiler çıkıp LTE, cumhurbaşkanının icadı aslında derse şaşırmayacağım.
Bize daha lte gelmemişken adamlar u versiyonu test ediyor
lte gelmesi siyasi değil operatorlerin para dökmek istememesindendir. Zira mevcut ngn core yerine 4. nesil ip core ve radio network kurmak baya pahalı bir iş. Üstelik 3g de olduğu gibi hızlı bir geri dönüşüde olmayacak çünkü operatörlerin gelirlerini 3g deki gibi artırmayacak. LTE-U cep telefonu bile yok ama eğer cıkarsa ülkemze gelmesi LTE gibi uzun sürmez merak etmeyin 🙂