NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), Lucy uzay aracının başarılı bir şekilde görevinin ilk aşamasına başladığını duyurdu. Lucy’nin 12 yıl boyunca Jüpiter‘in yörüngesinde yer alan Truva asteroitlerini incelemesi bekleniyor. ABD’li ajans, görevin nihai amacının Güneş sisteminin nasıl oluştuğuna dair daha fazla bilgi edinmek olduğunu söyledi.
Kalkıştan bir saat sonra Atlas V roketinden ayrılan uzay aracı, görevin ilk adımını başarılı bir şekilde geçti. Ancak şimdi yapılan açıklamalar bir problemle karşılaşıldığını gösteriyor. Ajans, (dünyayı kastederek) Lucy evden uzaklaşmadan önce sorunun çözülebilmesi için üzerinde çalışıldığını söyledi.
Sorun Lucy kalktıktan sonra yaşanmış olabilir
NASA, 16 Ekim Cumartesi günü Florida’daki Cape Canaveral’dan United Launch Alliance Atlas V roketiyle fırlatılan Lucy’nin güneş panellerinden birinin yerine kilitlenmemiş olabileceğini ve bunun potansiyel bir sorun yarattığını söyledi. Mühendislerin şu anda konuyla alakalı çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
Lucy’nin 7.3 metre genişliğindeki güneş panellerinde, fırlatma öncesi yapılan testlerde ve sonrasındaki 90 dakika içerisinde tespit edilemediği söylendi. Ancak 2. aşama olan roketin ayrılışından sonra bu parçanın yerine kilitlenmemiş olabileceğine dair bir hata ile karşılaştıklarının bilgisi paylaşıldı.
Lucy göreve devam edebilecek mi?
NASA, 17 Ekim Pazar günü web sitesi üzerinden bir paylaşımda bulundu. Lucy’nin kararlı ve sorunsuz bir şekilde çalıştığını ama göstergelerin ikincil panellerde tam olarak kilitlenmediğine dair hata verdiğini söyledi. Ancak bu durumun uzay aracının yapısal bütünlüğüne zarar vermediğini, çalışmaya devam edebileceğini ve şu an görev yeri olan Jüpiter’e doğru yolculuk rotasında ilerlediğini belirtti.
NASA’nın, uzay aracının göreve devam edebileceğini söylemesine rağmen bu paneller Lucy için hayati öneme sahip olduğundan, büyük bir endişe yarattı. Projeyle ilgili ajansın bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen attığı Tweet’te şunları kaydetti: “Bu ekip zaten birçok zorluğun üstesinden geldi ve burada da galip geleceklerinden eminim“
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Toplamda 8 asteroitin araştırılacağı projenin maliyeti 981 milyon Dolar. Sizce bir kenetlenme hatası sebebiyle görev başarısız olur mu? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!