Özellikle Grand Theft Auto serisi ile oyuncular arasında kullanılmaya başlayan bir terim var. Easter egg. Genellikle yazılımcılar tarafından bırakılan, yazılımsal hatalar gibi gözüken ufak tefek mesajlar olarak bilinen easter eggleri sadece oyunlarda var olarak biliyorsanız yanılıyorsunuz. İşte sizler için Apple macOS’ta bulunan 4 gizli Mac detayı…
MacOS’ta bulunan 4 easter egg!
Gizli detayları seven okurlarımızı oldukça mutlu edecek bir liste ile karşınızdayız. MacOS’lar da bulunan 5 gizli easter eggi sizin için derledik. İşte listemiz…
1- Dosya indirme tarihindeki Steve Jobs detayı!
İnternetteki güvenilir bir yerden bir dosya (herhangi bir dosya) indirmeyi deneyin, ancak indirmeyi yarıda durdurun. Bir kısmının indirilmesi ardından işlemi duraklatılan dosyada sağ tıklayın ve Bilgi Al’ı seçin. Daha sonra dosyanın oluşturulma tarihine dikkat edin. Göreceğiniz tarih 24 Ocak 1984 olacaktır. Peki bu tarih neyi temsil ediyor? Steve Jobs’un ilk Macintosh’u resmi olarak tanıttığı tarihi. Yani bu bir hata değil ve her indirmesini duraklattığınız dosyada böyle olacak. İndirme tamamlandığında gerçek tarih yazacaktır.
2- Windows mavi ekranının Mac’te yer alması!
Windows ve Apple uzun yıllardır dostane şekilde ilişkilerini devam ettirseler de arada birbirlerine karşı şakalar yapmaktan da geri durmuyorlar. Bu kapsamda Apple, Mac ile paylaşılan bir ağa bağlandığınızda Finder ile arama yapın. Ağın içerisinde bir Windows bilgisayar da yer alıyorsa ekranda eski bir tüplü monitörün size Windows mavi ekran hatasını verdiğini göreceksiniz.
Evden çalışma kavramıyla bizi tanıştıran Zoom’dan “ofise dönün” çağrısı!
Evden çalışma kavramının hayatımıza girmesinde oldukça etkili olan Zoom çalışanlarına "ofise geri dönün" çağrısı yaptı. İşte detaylar...3- İnek ve köpeğin birleşimi moof!
Mac’inizin Emoji klavyesini açın ve arama alanına “moof” kelimesini girin. Filtrelenen sonuçlar bir köpek ve bir inek olacaktır. Bu neden olabilir? İlk Mac serilerinde yazdığınız metnin çıktısını alırken yazının kağıdın soluna mı sağına mı denk geleceğini size gösteren bir köpek vardı. Apple için bir maskot haline gelen bu köpeğin ardından ekip Mac teknik notlarında da yer alan çok ilginç bir maddeye yer verdi.
“İnekler ve köpekler melezdir. Köpekler woof inekler ise moo der. İkisinin birleşmesi ise moof olur.” Bu yüzden moof yazdığınızda inek ve köpek emojisi yan yana gelecektir. Ayrıca bu sadece Mac’lere özel bir durum değil. Herhangi bir Apple cihazda denediğinizde aynı sonucu alacaksınız.
4- Beni dava et: Sosumi!
1980’lerin sonlarında Jim Reekes Apple için ses tasarımcısı olarak çalışmaya başladı ve “Sosumi” bip sesi, başlangıç akoru ve kamera/ekran görüntüsü tıklaması gibi Mac’in en ikonik seslerinden bazılarını yarattı. Peki bu sesin adı neden Sosumi oldu? Dönemin müzik grubu The Beatles, Apple isminde bir plak şirketinin de sahibiydi. Bu sebeple Steve Jobs’a dava açan ekip Jobs’tan şirketinin müziğe odaklanmaması garantisini alarak aynı isimli iki şirketin devam etmesini sağladı.
Daha sonraysa Apple, Mac’lere ses kaydı ve MIDI (müzik enstrümanlarını bilgisayarlara bağlayan bir standart) özelliğini getirdi. The Beatles bu sebeple dava açtı ve Reekes’i “müzikal tınılı bir adı” olan herhangi bir ses efektini yeniden adlandırmaya zorladı. Apple ise bu ismi “sosumi” olarak değiştirdi. Japonca da beni dava et gibi bir kelimeye oldukça yakın şekilde söylenen kelime ile Steve Jobs ufak bir göz dağı vermiş diyebiliriz.
Sosumi kelimesi Japonca değil. “So sue me” yani İngilizcede öyleyse dava et veya sıkıyorsa dava et anlamına geliyor.
Baska bir easter egg ise css dosyalarinin ikonu 2008 yilindacikan dark knight filmininde joker adli karakterin monologu yaziyor.