Reklam

Mahkemeden milyonları ilgilendiren ‘cayma bedeli’ kararı!

7
Reklam
asdasdas

İnternet ve telefon gibi abonelik sunan şirketlerin imzalattığı taahhütname bazen tüketicinin adeta başına bela olabiliyor. Müşteri herhangi bir sebeple, taahhüt bitişinden evvel aboneliğini iptal ettirmek istediğinde çetrefilli süreçlerle cebelleşiyor. İnternet servis sağlayıcının gönderdiği fahiş fiyatlı cayma bedelleri müşterilerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda.

Milliyet’ten Elif Altın’ın haberine göre, Tüketici Mahkemesinde görülen bir dava cayma bedeliyle karşı karşıya kalanlara emsal yaratabilir. Mahkemenin kararına göre; müşteri, süresi bir yıldan daha uzun olan abonelik sözleşmesini gerekçesiz ve ceza ödemeksizin feshetme hakkına sahip. Aynı durum süresi belli olmayan sözleşmeler için de geçerli.

Yargıtay’dan kritik ‘retweet’ kararı: Affetmedi!

Abonelik cayma bedeli ile ilgili tüketici kanunu hatırlatıldı

Muş’ta ikâmet eden İlhan Altay isimli kullanıcı, 24 ay süreyle taahhüt imzalayarak internet aboneliği başvurusunda bulunmuştu. 1 yıl 3 ay 10 gün boyunca kullandığı interneti, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle kapattırma kararı aldı. Aradan bir süre geçtikten sonra kendisine servis sağlayıcı tarafından 709 TL’lik borcu olduğu bildirildi. Bunu ödemek istemeyen Altay soluğu derhal Muş İl Tüketici Hakem Heyetinde (THH) aldı.

abonelik cayma bedeli
Reklam

İlhan Altay, Tüketici Hakem Heyetine yaptığı başvuruda söz konusu borcun iptalini istedi. Ancak talep heyet tarafından reddedildi. THH’nin kararını Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne (tüketici mahkemesi sıfatıyla) taşıyan Altay, duruma itiraz etti. Davalı konumunda bulunan internet servis sağlayıcı, davacının taahhüt süresi sona ermeden aboneliğini sonlandırmasını ‘taahhüde aykırı hareket’ olarak nitelendirdi ve mahkemeden davanın bir kez daha reddedilmesini talep etti.

Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise tüketici lehine karar verdi. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nın ilgili kararını iptal etti. Bununla birlikte de internet servis sağlayıcının çıkardığı 709 TL, 92 kuruş değerindeki borcun davacıya yani İlhan Altay’a iade edilmesine hükmetti. Mahkeme kararında, tüketici kanunundaki şu düzenleme hatırlatıldı:

Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.

e-Devlet ile Abonelik Fesih Başvurusu nasıl yapılır?

Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Düzenleme doğrultusunda aldığı kararı şöyle:

“Somut olayda süresi bir yıldan daha uzun taahhütlü sözleşmeden davacının herhangi bir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman fesih hakkına sahip olması ve davacının mevcut hakkını kullanması hasebiyle, hukuka uygun olmayan Muş İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nın kararının iptaline, davacının ödediği 709 TL 92 kuruşun davacıya iadesine karar verilmiştir.”

7 YORUM

  1. Madem böyle bir yasa var, nasıl oluyor da tüm operatörler 24 aylık abonelikler satabiliyorlar. Nasıl bir aptallığın içindeyiz anlamak mümkün değil.

  2. Kanun açık ve net. Ama üstten gelen emirle tüketici hakem heyetleri bunu uygulamıyor.
    Olayın tüketici hakem heyetinde çözülmesi gerekirdi.

  3. Bu haber yanlıştır, maalesef sözleşme süresi ile taahhüt süresi karıştırılmaktadır. Haberin doğrusu, söz konusu internet aboneliğinde şirketin taahhüt ettiği hızı sağlayamamış olması sebebi ile sözleşmenin feshidir. 24 ay süre ile abone kalma taahhüdünü engelleyen bir yasa yoktur. Telekomünikasyon yasaları zaten süreli olmamak zorundadır. İşin aslı taahhüt kapsamında yapılmış olan indirimin taahhüt süresinden önce fesih halinde geri ödenmesidir. ( kaln kısmın idirimsiz ücreti daha küçükse o kadar ödenir + alet edevat bedava kurulum varsa onların bedeli. Taahüdünü yerine getiremeyen taraf şireketse cezai bedel uygulayamaz, abone ise ve haklı bir gerekçesi olmadan fesih talep ederse cezai bedeli taahhüdü çerçevesinde ödemekle yükümlüdür. Yazıklar olsun ki tüketici dernekleri falan da 24 ay taahhüt olmaz falan diye milleti yanıltıyorlar.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version