Günümüzde teknoloji kullanımlarının son raddelerine adım atmış olmamızın şüphesiz en net belirtisi, artık kâğıtların yerini sanal yazıların almış olmasıdır. Hemen hemen her yaştan kimseler, elektronik posta adresi edinmek gereksiniminden ziyade internet kullanımları için bir mecburiyet olarak, posta adreslerini ücretsiz posta servis sağlayıcılardan ediniyor. Ancak bu servis sağlayıcıları gerçekten de ücretsiz mi? Zira internet dünyasında bilinen en ünlü sözü “Hiçbir şey ücretsiz değildir. Sadece ödeme şekli farklılık gösterir!” bu noktada bir çelişki meydana getiriyor.

İnternette Ücretsiz servis var mı?

Başta arama motoru servisi ile hiç şüphesiz lider firma olan ve birçoğumuzun “internetin kapısı” olarak değerlendirdiği Google, tecrübe edildiği üzere birçok yaygın servisini kullanıcılara ücretsiz sunuyor. Zaten bu kadar popülerliği elde etmesinin başlıca sebebi de, kullanıcılardan ücret olarak herhangi bir “para birimi” talep etmiyor olmasıdır.

Google’ın bu ücretsiz servislerinden en büyüğü ve hemen hemen herkesin kullandığı Google mail ( g-mail ) servisidir. G-mail ayrıca, birçok kimse tarafından, üçüncü şahıslara karşı da büyük güvenlik sağladığı konusunda yeterli memnuniyet kazanmış durumda. Lâkin buradaki üçüncü kişi dışında kalan ikinci kişi yani Google, bizim yazışmalarımızı ne kadar didikliyor?

Postalarınız okunuyor mu?

Aslında bu sorunun cevabını Google, büyük bir açık yüreklilikle cevaplamış durumda. Bu “hoş” cevap ise Google’ın, yine başta arama motoru servisi olmak üzere birçok servisi için kullanım önkoşulu olarak kabul ettirdiği kullanıcı sözleşmesi içerisinde yer alıyor. Google birinci ağızdan, Google Mail yani Gmail servislerini kullanan kişilerin gönderdikleri ve aldıkları maillerin içeriklerinin Google robotları (yani yazılımları) tarafından incelendiğini, üzerinde çalışma yapıldığını, istatistiklerinin tutulduğunu ve diğer Google servisleriyle paylaşıldığını açık açık beyan ediliyor. 

15-07/04/news_inside-google-vs-outlook-2.jpg

Gayet tabi bu sözleşmeler ne yazık ki birçok kullanıcı tarafından okunmuyor. Okunsa dâhi ön koşul olduğu için sözüm ona “çaresizce” ve önemsenmeden kabul edilerek, kullanıma başlanıyor. Bu durum birçok kişi için “okusunlar ne olacak” şeklinde karşılanabiliyor. Ancak ne yazık ki Google gibi büyük servislerin, hükümetler altında söz dinlediklerini de göz ardı etmek, ne kadar doğru olur sorusunun cevabını bulmak çokta zor olamasa gerek… (Bu bilgi toplamaların sonuçları düşünüldüğünden daha büyük olabilir. Bu nedenle bu soruyu ayrı bir makale veya metin ile açıklamak daha verimli olacaktır.)

Hangi mail servisi daha güvenli?

Peki, ne yapmalı sorusuna cevap yok mu? Elbette ki bu soruya cevap vermek kolay olmamakla beraber alternatiflerin unutulmaması gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Microsoft firmasının yine ücretsiz olarak sunduğu Outlook mail servisi kullanıcı sözleşmesinde Google ile benzer şekilde bir “okunma ve işlenme” bilgisi bulunmuyor. Yani göz önünde Microsoft, kaba tâbiri ile mail içeriklerinizden “bana ne” demeyi tercih etmiş. Ancak elbette bunu söylemiyor olduğu, yapmadığı anlamına gelmez. Lâkin Microsoft gibi bir firmanın, ileride söz konusu olabilecek herhangi bir hukuki sürece konu olmayı göze alıp almayacağı da tartışılabilir.

15-07/05/news_inside-emails.jpg

Microsoft haricinde, bildiğiniz gibi başta Yandex olmak üzere yine birçok farklı ücretsiz mail servis sağlayıcıları bulunuyor. Eğer yazdıklarınız ve aslında yaşama dair görüşleriniz sizin için önemli ise bu tip servisleri kullanmadan önce en azında kullanıcı sözleşmelerine bir göz atmanızın size tek zararı, yaklaşık 10 dakikalık bir kayıp olacaktır.

Bu son satırı ise “Ücretsiz olan, sadece ödeme şeklinin farklılığıdır!” sözünü hatırlatarak tamamlamak iyi bir bitiş olacaktır…

:: Mail gizliliği hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?