Günümüzde teknoloji kullanımlarının son raddelerine adım atmış olmamızın şüphesiz en net belirtisi, artık kâğıtların yerini sanal yazıların almış olmasıdır. Hemen hemen her yaştan kimseler, elektronik posta adresi edinmek gereksiniminden ziyade internet kullanımları için bir mecburiyet olarak, posta adreslerini ücretsiz posta servis sağlayıcılardan ediniyor. Ancak bu servis sağlayıcıları gerçekten de ücretsiz mi? Zira internet dünyasında bilinen en ünlü sözü “Hiçbir şey ücretsiz değildir. Sadece ödeme şekli farklılık gösterir!” bu noktada bir çelişki meydana getiriyor.
İnternette Ücretsiz servis var mı?
Başta arama motoru servisi ile hiç şüphesiz lider firma olan ve birçoğumuzun “internetin kapısı” olarak değerlendirdiği Google, tecrübe edildiği üzere birçok yaygın servisini kullanıcılara ücretsiz sunuyor. Zaten bu kadar popülerliği elde etmesinin başlıca sebebi de, kullanıcılardan ücret olarak herhangi bir “para birimi” talep etmiyor olmasıdır.
Google’ın bu ücretsiz servislerinden en büyüğü ve hemen hemen herkesin kullandığı Google mail ( g-mail ) servisidir. G-mail ayrıca, birçok kimse tarafından, üçüncü şahıslara karşı da büyük güvenlik sağladığı konusunda yeterli memnuniyet kazanmış durumda. Lâkin buradaki üçüncü kişi dışında kalan ikinci kişi yani Google, bizim yazışmalarımızı ne kadar didikliyor?
Postalarınız okunuyor mu?
Aslında bu sorunun cevabını Google, büyük bir açık yüreklilikle cevaplamış durumda. Bu “hoş” cevap ise Google’ın, yine başta arama motoru servisi olmak üzere birçok servisi için kullanım önkoşulu olarak kabul ettirdiği kullanıcı sözleşmesi içerisinde yer alıyor. Google birinci ağızdan, Google Mail yani Gmail servislerini kullanan kişilerin gönderdikleri ve aldıkları maillerin içeriklerinin Google robotları (yani yazılımları) tarafından incelendiğini, üzerinde çalışma yapıldığını, istatistiklerinin tutulduğunu ve diğer Google servisleriyle paylaşıldığını açık açık beyan ediliyor.
Gayet tabi bu sözleşmeler ne yazık ki birçok kullanıcı tarafından okunmuyor. Okunsa dâhi ön koşul olduğu için sözüm ona “çaresizce” ve önemsenmeden kabul edilerek, kullanıma başlanıyor. Bu durum birçok kişi için “okusunlar ne olacak” şeklinde karşılanabiliyor. Ancak ne yazık ki Google gibi büyük servislerin, hükümetler altında söz dinlediklerini de göz ardı etmek, ne kadar doğru olur sorusunun cevabını bulmak çokta zor olamasa gerek… (Bu bilgi toplamaların sonuçları düşünüldüğünden daha büyük olabilir. Bu nedenle bu soruyu ayrı bir makale veya metin ile açıklamak daha verimli olacaktır.)
Hangi mail servisi daha güvenli?
Peki, ne yapmalı sorusuna cevap yok mu? Elbette ki bu soruya cevap vermek kolay olmamakla beraber alternatiflerin unutulmaması gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Microsoft firmasının yine ücretsiz olarak sunduğu Outlook mail servisi kullanıcı sözleşmesinde Google ile benzer şekilde bir “okunma ve işlenme” bilgisi bulunmuyor. Yani göz önünde Microsoft, kaba tâbiri ile mail içeriklerinizden “bana ne” demeyi tercih etmiş. Ancak elbette bunu söylemiyor olduğu, yapmadığı anlamına gelmez. Lâkin Microsoft gibi bir firmanın, ileride söz konusu olabilecek herhangi bir hukuki sürece konu olmayı göze alıp almayacağı da tartışılabilir.
Microsoft haricinde, bildiğiniz gibi başta Yandex olmak üzere yine birçok farklı ücretsiz mail servis sağlayıcıları bulunuyor. Eğer yazdıklarınız ve aslında yaşama dair görüşleriniz sizin için önemli ise bu tip servisleri kullanmadan önce en azında kullanıcı sözleşmelerine bir göz atmanızın size tek zararı, yaklaşık 10 dakikalık bir kayıp olacaktır.
Bu son satırı ise “Ücretsiz olan, sadece ödeme şeklinin farklılığıdır!” sözünü hatırlatarak tamamlamak iyi bir bitiş olacaktır…
Hangisi okumuyor ki ?
o zaman spam mesajlari spam kutusundan once siliversin.
okumasa adam degil google
Benimkini okuyamiyor. Cunku cok siki bir onlem aldim. Google bu onlemi asla cozemez ve mail’lerimi okuyamaz.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Neymis peki, gmail sifreleme mi ? Istersen ozelden de soyleyebilirsin. Okundugu daha once de biliyordu sdn yeni haber yapti herhal.
Gmail kullanmiyorum. Google okuyamiyor.
benim kini okuyan kizariyordur muhatab oldugum ayicigin kufurlu e-postalari var.
Bende merak ettim nasil okuyamiyor ?
Google okuyamýyor ama bir baþkasýnýn okuyamadýðýnýn bir garantisi yok. Google Ýnternet deðilki, Bir arama hizmeti. baðlantý seçenekleri sunuyor, Link veriyor. Sade kendi sunucularýndan geçenleri okuyabilir.
iyide sözleşmede yazmasa bile okuyabilirler!
Arkadaşlar bu haber ile alakası yok özür dilerim ama bi zamanınızı ayırıp okuyun:ülkemizde google now yok ama kullanmak istiyorum diyenler telefonunu ıngilizceye veya fransizcaya çevirsin arkadaslar o zaman oluyor
Okursa okusun.sanki maillerde devlet sırları falan var.
Google mail adresim olmadigi icin google kör oldu..
hangimiz sevilmeyi hak etmedik çılgınlar gibi Editör
Gmail i sadece android icin kullaniyorum.Onun disinda yok.Yahoo Forever…
2006 başında ilk PC ve internet ile tanıştığım yazıyı hiç unutmam.
zaten, hala ortalıkta dönen bir sözdür ayrıca da.
"klavyeden çıkan hiçbir harf bilişim dünyasında kaybolmaz ve gizli de değildir."
Yıllardır aynı saçmalık yok okuyor yok okumuyor artık kabak tadı vermeye başladı. Yahu arkadaş , bunu normal insanlar okumuyor ki. O özel hayatın gizliliğine girer. Google'ın yaptığı şey şu : Yazılımla çalışan botlar E postalardaki kelimeleri tarıyor ve bunları bir yerde topluyor. Amaç ne? Amaç şu : Google ilgi alanlarınızı, dikkatinizi çekebilecek konuları tespit ediyor ve karşınıza buna göre reklam çıkartıyor. Atıyorum e postanızda sağlıkla ilgili şeyler gönderip alıyorsanız, Google reklamlarda sağlıkla ilgili olanları size gösteriyor. Olay bu.
yaw sanki devlet sırrı var mailde arkadaş, güvenmiyorsan kullanma.
İlla rsa
Hep sen mi ağladın hep sen mi yandın. Bende gülmedim yalan dünyada. Misali 🙂
sen iyi is cikartiyorsun eren, ötekiler gibi mal veya civik da degilsin, aman öyle kal. madem takip ediyoruz sdn yi. geri bildirimi de sahiplerine iletin…
ne kadar da google fanatiği varmış, iyi besliyor sizi herhalde, başka bir marka olsa topa tutulmuştu
Okusun abi okusun extralar geliyor birde oyun reklamlarıyla aboneliklerim devlet sırlarını depolamıyorum belki bir el atar da ttnet faturasını yatırır tabi işin şakası bir yana insanlar çok önemli mailler depoluyor gizlilik lazım bu konuda.
Google bu dünyanın en tehlikeli en 2 yüzlü şirketidir. Bunu Jon Snowden bizzat kitabından kendi ağzından diyor. ve ekliyor; bilmek herşeydir. google herşeyi bilmek ve bildiklerini satmak için kurgulanmış bir şirkettir(hükümetler dahil). ve kimse kimseye ücretsiz(karşılıksız) kollarını açmaz' diyor. Google'ın tüm servisleri (android denilen başbelası dahil) bilgi toplamak içindir. ve google dünyanın en büyük reklam şirketidir. tüm bunları bir araya topladığınız da google'ı savunmak yerine beynimiz ne kadar çalışıyor! diye oturup ağlamak lazım!
Okursa okusun ne yapalım,sanki sevgilimize kokulu mailler mi atıyoruz.
Microsoft viral reklamı. Sözleşmede olmaması olumadığı manasına gelmez. Sadece Google ın bunu açık açık yaptığını gösterir
calistigim sirket microsoft’un exchange destekli uygulamasini yasakladi. neden ? cunku okuyorlardi.
Comodo dragon güvenilir bir tarayıcı diyorlar sizce doğrumudur ?
En güvenilir arama motoru hangisinir sizce ?
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
bu outlook mu?
Çocuk içerik yazmıyor. Her tarafı kalın vurgularla dolduruyor.
Bende güzel bir söz söyleyim. " Bedava peynir sadece fare kapanında olur "
Arkadaşlar gerçekten haklılar. Bu editörün birkaç haberine denk geldim. Cidden çok boş içeriklerle dolu, boş haberler yapıyor.
Hiç bir şey gizli kalmaz. Kendimizi kandırmayalım.
Okusa nolacak çünkü belirttildiği üzre bakanlar robotmuş baksınlar yani normal bir vatandaşın gmailine ne gelebilir gizli bir örgütte çalışsa bile googleın servisinden mail atacak kadar düşmezler herhalde güvenlik için bırakalımda normal bvatandaşlar yerine bunu onlar düşünsün neden mi çünkü zaten çoüu şeyi izliyorlar ve bu konuda pek birşey yapamıyoruz günümüzde özel hayatın gizliliği yalan olmuşken artık bunlara çok kafayı takmamak gerektiğini düşünmeye başladım tamam ücretsiz servislerin böyle sorunları olabiliyor her zaman sonuçta başta imzalanan sözleşmeyi okuyan az ve telefondaki uygulama bile nerede olduğumuzu biliyor açıkçası çok sorun var ve artık büyüdükçe büyüdü yasal düzenlemeler olmadan bunların üstesinden vatandaşların gelmesi zor
Tolga Cem oyle demiyor ona.
n"Bir sey ucretsiz sunuluyorsa satilan sey sizsinizdir."
Çok gereksiz bir başlık olmuş. Reyting toplamaya çalışan haber siteleri gibi.
Google herşeyi biliyor.
yav okusunlar bızımkılerını ne olacak ama okumazlar kardesım sadece onemlı kısılerın kı okunur