Dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru, plastik ve kauçuk gibi atıklar barındırıyor. Yapılan yeni bir araştırma, Mariana Çukuru’nun tahmin edilenden çok daha kirli olduğunu gösterdi.
Mariana Çukuru poşetlere ev sahipliği yapıyor
Artan plastik kullanımı ile dünyamızı hızlı bir şekilde kirletmeye devam ediyoruz. Özellikle marketlerden alınan poşetlerin bilinçsiz şekilde atılması bu kirliliğin artmasına neden oluyor. Yeni araştırmalar, poşetlerden kaynaklanan kirliliğin sadece yer yüzünde değil, dünyamızın derinliklerinde de olduğunu gösteriyor.
Bilim insanları, Mariana Çukuru araştırması için, son 30 yılda halka açık şekilde paylaşılan, 5.010 dalıştan alınan bir dizi fotoğraf ve videodan oluşan Deep-Sea Debris Veritabanı’nı kullandı. Yaklaşık 11 kilometrelik dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda, bakkal dükkanlarında verilen türden bir plastik poşete rastlandı.
Bulunan plastiklerin yüzde 89’unun plastik su şişesi veya tek kullanımlık plastik gereçlerden oluştuğu tespit edildi. Plastik atıkların yanı sıra kauçuk, metal, ahşap ve kumaş gibi malzemelere de rastlandı.
Yakın zamanda yapılan bir diğer araştırmada ise veri tabanına kaydedilen plastik görüntülerin yüzde 17’sinin, Mariana’daki deniz canlılarının yaşamını etkilediği tespit edilmişti.
Geçen Şubat ayında yapılan ayrı bir çalışma, Mariana’nın bazı bölgelerin, Çin’deki en kirli nehirlerden daha yüksek düzeyde kirlilikte sahip olduğu görüldü. Atıkların bilinçsiz bir şekilde denize bırakılması, bu kirliliğin okyanuslara da ulaşmasına neden oluyor.
Son yıllarda birçok ülke, plastik poşetleri yasaklamaya yönelik girişimlerde bulunuyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}