Facebook, yeni ismiyle Meta, üzerinde çalıştığı Metaverse projesi için AR ve VR destekli cihazlar üzerinde çalışıyor. Böylelikle bu cihazlar ile dijital dünyada vakit geçirmek ve çok daha iyi bir sanal gerçeklik deneyimi yaşamak mümkün olacak.
Bu amaç doğrultusunda şirket, dokunsal bir eldiven prototipi üzerinde çalışıyor. Bu eldiven, sanal dünya içerisindeki VR nesnelerini hissetmenize yardımcı olacak. Ancak bir AR/VR şirketi, Meta’nın bu fikrin sahibi olmadığını ve kendi patentlerini ihlal ettiğini iddia ediyor. İşte o şirket…
Meta, patent ihlali yaptı mı?
HaptX isimli AR/VR şirketi, bu alanda uzun zamandır tarağı olan bir firma. Şimdi, Meta’nın eldiven prototipi için özgün bir fikir olmadığını iddia ediyor. İddialara göre Meta, HaptX’in patentini kopyalıyor. AR/VR şirketine ait patent ile, Meta’nın eldiven prototipi büyük ölçüde aynı fonksiyonlara sahip. HaptX, adil bir düzen istediğini söylüyor.
HaptX’in kurucusu ve CEO’su Jake Rubin, AR/VR teknoloji kulvarına olan ilgiyi ve bu alandaki rekabetten memnun olduğunu söyledi. Ancak bu sektörün ilerleyebilmesi için, rekabetin adil olması gerektiğini de ekledi. Ayrıca şirket, gelecekte tüketiciye sunulacak teknolojinin gelişme aşamasında, Meta ile adil bir anlaşmaya varmak istiyor.
Meta’nın tasarladığı dokunsal eldiven prototipi, şu anda yalnızca bir tasarım ve ticari bir ürün değil. Şirketin VR ve AR araştırma bölümü Meta Reality Laboratuvarları, dokunmatik sistemin sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik dünyasının vazgeçilmez bir ana parçası olduğunu düşünüyor. Bu doğrultuda, edilen iddiaların haksız olduğu savunuluyor.
Prototip, kullanıcının sanal bir nesneye dokunduğunda, nesnenin elinde olduğu hissi vereceği bir basınç ile karşılaşması için lastik pedler ve bir kontrol sistemi içeriyor. HaptX’in kullandığı sistem de buna benzer materyallere sahip ve şu anda müşteriye satışı yapılan bir ürün.
Daha önceki adı ile AvonVR şirketi, 4 yıl kadar gizli olarak devam ettikten sonra 2016 yılında halka açıldı. Meta araştırmacıları ise, üzerinde çalışan eldiven prototipinin ilk örneklerini 2015 yılında geliştirdiklerini belirtti. Ancak HaptX, Meta ile iletişime geçtiğini söylüyor. Meta’nın 2015’te üretilen ilk prototipe büyük ölçüde yenilik eklediğini iddia ediyor. Bu durum, patent ihlali iddiası ile yasal işleme yol açabilir.
Siz HaptX’in bu iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Meta, patent ihlali yapmış olabilir mi? fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.