NASA, Mars helikopteri ile uzay araştırmalarında yeni bir dönem başlatmayı planlıyor. Mars helikopteri ile uzaydaki robotlu keşiflere bir yenisi eklenecek.
Mars helikopteri 2020’de göreve başlayacak
NASA, Mars için geliştireceği mini bir otonom helikopter ile Mars yüzeyi araştırmalarına bir yenisini ekleyecek. Helikopter, yüzeydeki gezici robotların ve uyduların ulaşamadığı görüntüleri toplayacak. Bu sayede Mars hakkında ayrıntılı bir inceleme yürütülebilecek.
1.8 kilogram ağırlığındaki helikopterin pervaneleri 3000 rpm hızda dönecek. Bu, normal bir helikopterden yaklaşık 10 kat fazla dönüş hızı anlamına geliyor. Helikopter bu sayede, Dünya’dakinden çok daha düşük olan Mars atmosfer yoğunluğunda havada kalabilecek. Ayrıca helikopterin geceleri de çalışabilir durumda kalması için ayrı bir ısıtma sistemi de kullanılacak.
Yeni Falcon 9 fırlatıldı!
Pervaneleri yüksek hızda dönen bu helikoptere, güneş pilleri ile güç sağlanacak. Tam şarj sonrasında test edilecek helikopterin, 10 metre yüksekliğe çıkabilmesi hedefleniyor. İlk uçuşu için hedeflenen havada kalma süresinin ise 30 saniye olduğu belirtiliyor. Testlerin ardından helikopter, yüzlerce metre yüksekliğe çıkabilecek ve 90 saniyede havada kalabilecek.
2013’ten beri helikopterin geliştirilmesinde çalışan NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı, bu uçuşlar ile Mars keşfini daha kapsamlı yürütüleceğini belirtiyor. Ayrıca helikopter, dünya üzerinden bir kullanıcının komutları ile yönlendirilebilecek.
Aşağıdaki video ile helikopter hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
İyi ki Mars’ın az da olsa atmosferi var. Yoksa orada helikopter işe yaramayacaktı. İnsanoğlunun acınacak durumu var. Hala ilkel teknoloji dışında yeni fikirler üretemedikleri için madde püskürtmeli uçan araçlardan başka alternatifleri yok. Benim şahsi fikrimce madde püskürtmeyen uçan araçlar yapılabilir. Yakın tarihlerde bu dediğim gerçek olabilir. Neden olmasın, bekleyelim.