Mars keşfinde yapay zeka kullanılacak!

0

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars keşiflerinde çığır açacak bir projeyi hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Gelecekteki Mars gezginlerinde kullanılması planlanan “nöromorfik” yapay zeka ile araçlar, çevrelerini milisaniyeler içinde algılayarak çok daha etkili bir keşif gerçekleştirecek.

Avrupa Uzay Ajansı, Mars keşfinde resmen yapay zeka kullanıyor

Bu amaçla İngiltere merkezli Opteran şirketiyle işbirliği yapan Airbus Defence and Space, geliştirdiği Opteran Mind yazılımını test etmeye başladı bile. Standart dört kamera kullanarak 360 derece görüş sağlayan bu yenilikçi yazılım, hem görüntü stabilizasyonu sağlıyor hem de konum bilgisi oluşturabiliyor. Enerji tüketimi konusunda da oldukça iddialı olan bu teknoloji, gezginlerin Mars’ın zorlu koşullarında daha uzun mesafeleri çok daha hızlı şekilde kat etmesini sağlayacak.

Avrupa Uzay Ajansı, Mars keşfinde resmen yapay zeka kullanıyor.

Projede kullanılan algoritma, yüksek çözünürlüklü görüntü işleme yerine, görsel algoritmaların küçük bir ASIC çipte işlenmesini sağlayan verimlilik odaklı bir yapıya sahip. Bu sayede, sistem karmaşık veri veya yoğun eğitim ihtiyacı duymadan çalışabiliyor ve enerji tüketimini minimumda tutuyor. Nöromorfik yapay zekanın sağladığı bu gerçek otonomi, Mars keşiflerinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

ESA tarafından fonlanan proje, 2024 sonunda tamamlanacak analizlerin ardından olumlu sonuçlanırsa, 2025’te ticarileşme ve Mars yüzeyine uyarlama sürecine geçilecek. İnsan beyninden ilham alınarak tasarlanan ve bilgi işlem süreçlerini çok hızlı ve enerji tasarruflu hale getiren nöromorfik bilişim, gelecekte sadece uzay keşiflerinde değil, görüntü tanıma, dil işleme ve otonom sistemler gibi pek çok alanda da büyük avantajlar sağlayacak gibi görünüyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version