Mars kolonileşmesi için önemli bir çalışma yapıldı… Astronotlara en çok sorulan sorulardan biri, uzaydayken tuvaletlerini nasıl yapıyorlar ve nereye gidiyor? Manchester Üniversitesindeki araştırmacılar, bu soru için önemli bir cevap bulmuş olabilir.
Yeni bir çalışmada bilim insanları, insan kanındaki bir proteinin, idrar, ter veya gözyaşından elde edilen bir bileşikle karıştırılmasıyla güçlü bir malzeme oluşturduğunu ortaya koydu. Bu, sıradan betonlardan çok daha güçlü bir malzeme ve aslında bir tutkal görevi görüyor.
Mars toprağı için tutkal
Söz konusu malzeme, Ay ve Mars topraklarını bir arada tutabilecek kadar güçlü. Ekip, kan ve idrardan elde edilen malzemenin, dünya dışı ortamlardaki inşaat işleri için mükemmel şekilde uygun olduğunu söylüyor. Bilim insanları, insan kan plazmasındaki albümin proteinini kullandıklarını açıkladı.
Science Alert‘in haberine göre, deneyler olumlu sonuçlandı. Deneyde, bahsettiğimiz bileşik ile regolit simülasyonu kullanıldı. Manchester Üniversitesinden malzeme mühendisi Aled Roberts, “Bilim insanları, Mars yüzeyinde beton benzeri malzemeler üretmek için uygulanabilir teknolojiler geliştirmeye çalışıyor. Ancak cevabın içimizde olabileceğini düşündük.” dedi.
AstroCrete etiketli malzemede ilk olarak albümin kullanıldı ve bu, 25 megapaskala kadar yüksek basınca dayandı. İnsan idrarındaki ürenin ilave edilmesiyle malzeme kalitesi arttı. Böylece, 39.7 megapaskala kadar basınca dayandığını gördüler. Dünyadaki sıradan betonlarda bu sayı, 20 ila 32 megapaskal arasında.
Araştırma ekibi, bu çalışmayı Materials Today Bio‘da yayımladı.