Pasadena, California‘daki Jet Propulsion Laboratory tarafından özel yazılımlar eklenerek geliştirilen kamera, Mars yüzeyine ilişkin daha net görüntülerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

ChemCam adındaki lazer ve teleskobik teknolojileri destekleyen kamera, Mars yüzeyinde her hafta birden fazla hedef belirleyerek, odaktaki cisimlerin görüntülerini NASA‘ya aktarıyor.

Bilim insanları tarafından uzaydaki kaya ve toprakları incelemek amacıyla kullanılan ChemCam bugüne kadar dünyaya 1400 başarılı hedef görüntüsü göndermiş durumda.

16-07/22/curiosity-rover-1-980x420.jpg

Mars’ta Su Bulundu Mu?

Mars artık daha net 

Kamera, söz konusu görüntüleri hedef kayaya vurulan lazer darbeleri sonucu elde ediyor. Hedef kaya vurulmasının ardından ortaya çıkan plazmalar cisimlerin renk spektrumlarının tespitinde etkin olarak kullanılıyor.

Ardından NASA‘ya gönderilen veriler, istasyon tarafından analiz edilerek mevcut cisimlerden en net görüntülerin çıkarılmasını sağlıyor.

NASA Araştırmacıları küçük boyutlu noktalara nişan almanın zorluğuna değinirken, zemin operatörlerinin ince ayar parametrelerinin kendilerine bu konuda son derece yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

16-07/22/pia184011-580x420.jpg

ChemCam‘ın şu ana kadar 350 bin lazer atışında bulunduğu, bunlarda 10 bininin hedefini bulduğu ve 1400 başarılı hedef görüntüsü elde edildiği Slash Gear‘daki haberde yer aldı.

NASA 900 Bin Poundu Heba Etti

:: ChemCam adlı cihazın Mars’ın yüzeyine ilişkin önemli görüntüleri insanlığa sunabileceğini düşünüyor musunuz?