Mars’ta bulunan karbon örnekleri gerçekten yaşam izleri mi?

0

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Curiosity keşif aracını 2011 yılında yolculuk için Kızıl Gezegen’e doğru fırlatmıştı. Keşif aracı, 6 Ağustos 2012 yılında Gate kraterinde inerek inceleme yapmaya başlamıştı. O günden beri çalışmalarını sürdüren keşif aracı, gönderdiği bilgilerle Mars hakkında bilinmeyenlere ışık tutuyor. Ancak son olarak elde ettiği bulgular, Mars’ta daha önceden yaşam olup olmadığı ile ilgili tüm soruları yeniden alevlendirdi.

Kontrolünü kaybeden SpaceX roketi Ay’a çarpmak üzere!

Mars’taki karbon ayak izleri kozmik oluşum olabilir

Curiosity gezgini, incelemek üzere son olarak bir kaya parçası elde etti. Kaya parçasının üzerinde yapılan incelemeler sonucunda geçtiğimiz günlerde karbon ayak izleri bulunmuştu. Heyecanlandıran buluş üzerinde çalışmalar arttıkça Mars’taki yaşam ile ilgili bilgiler de gün yüzüne çıkmaya başladı.. Bilim insanları, bulunan örneklerin birçoğunun Dünya’da da bulunan zenginlikte olduğunu belirtti.

NASA’daki bilim insanları, keşfedilen karbon ayak izinin oluşabilmesi için bilindiği kadarıyla yaşamsal döngüye ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu şimdiye kadar Mars’ta daha önceki yaşam hakkında elde edilen en net bulgulardan birisi oldu. Mars’ta daha önce de benzer örnekler bulunmuştu. Öyle ki NASA, her karbon ayak izinin yaşamın varlığına işaret etmediğini belirtiyor.

Bilim insanları, son olarak bulunan karbon ayak izinin yüksek ihtimalle yaşamsal döngüden kalma olduğunu düşünürken başka ihtimalleri de göz ardı etmiyor. Milyonlarca yıl öncesine dayanan kozmik bir patlamanın sonucunda da oluşmuş olabileceğinin altı çiziliyor. Konuya başka ihtimaller olabileceği açısıyla bakanlardan birisi de Mars’ta Numune Analizi(SAM) kimya laboratuvarının baş araştırmacısı olarak görev yapan Paul Mahaffy oldu. Mahaffy, konuya ilişkin olarak şunları söyledi.

Mars’ta şaşırtıcı derecede ilginç şeyler buluyoruz, ancak yaşamı tanımladığımızı söylemek için gerçekten daha fazla kanıta ihtiyacımız var. Yani, gördüğümüz karbon imzasına hayat olmasa da başka ne sebep olmuş olabilir diye bakıyoruz.

Curiosity, 2012’den beri Kızıl Gezegen’de keşiflerine devam ediyor. Yüzey üzerinde ve altında çalışmalar yapıp sonuçlarını Dünya’ya gönderiyor. Yıllardır görev aldığı yer olan Gale Krateri isegöre yaşam için temel hammaddeler olan karmaşık organik moleküller içeren, 3.5 milyar yıllık derin bir göl olarak tahmin ediliyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version