Mars’ta koloni kurma planları, beraberinde uzayda üreme nasıl olacak sorusunu getiriyor. Peki uzayda üreme mümkün olsa bile, dünyadakinden farklı koşullarda büyüyecek olan çocuklar tıpkı bizler gibi mi olacaklar?
Uzayda üreme ve çocuk yetiştirme
Varoluştan bu yana insanlığın 3 temel ihtiyacı var; beslenme, barınma ve neslini devam ettirebilmek için üreme. Eğer Elon Musk’ın Mars için planları başarılı olursa, Mars’a yerleşecek koloniler beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Bu durumda geriye bir temel ihtiyaç kalacak; üreme.
Mars kolonisinde bulunan kişi sayısını artırmak için insanların üremesi gerekecek. Ancak dünyadan farklı koşullara sahip olan Mars’ta çocuk yapmak ve yetiştirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Donma sıcaklığı, ince atmosferi, düşük yer çekimi ve diğer tehlikeleri ile Mars, çocukları yetiştirmek için pek elverişli bir yer değil.
Mars’ta ortalama hava sıcaklığının -60 santigrat derece olması, ince atmosferi nedeniyle dünyaya kıyasla daha fazla radyasyon alması, sperm hücre sayısını önemli derecede etkileyecektir. Ayrıca bu koşulların beyin hücreleri ölümü veya çeşitli kanserlere neden olma riski de söz konusu.
Bir diğer sorun ise Mars’ta yerçekiminin, Dünya’dakinin yaklaşık 3’’te 1’i olması. Yerçekimi nedeniyle yaşanan fizyolojik değişimler, görme bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
NASA’da çalışan bilim insanı Al Globus, bu konuya tedirginlikle bakıyor. Bazı sorunları teknoloji ile çözebilecek olsak da, yabancı koşullara uyum sağlamak için bebeklerinin genomunu değiştirmek zorunda kalabileceğimizi belirtiyor. Tabii bu durum, bir dizi ahlaki ve sosyal zorunluluğu beraberinde getiriyor. Böyle bir durumda, kolonideki bazı kişilerin üremesine izin verilmeyebilir.
İnsanlığın yıllardır süren uzay çalışmalarında, hep farklı yaşam formları arandı. Eğer uzayda koloni kurma planları gerçekleşirse, CRISPR gen düzenleme çalışmaları ile uzayda bulamadığımız bizden farklı canlıları, kendimiz oluşturmuş olacağız.
Benim hayalim gelecekte uzaydaki evlerimiz, güneş enerjisi ile kendi etrafında dönerek yapay yerçekimi oluşturabilen uydu kentler.
Yapay yerçekimini nasıl oluşturacaksın ki bi fikrin var mı ?
Yapay yerçekimi projesi NASA’nın da uzun yıllardır hayal ettiği bir olgu. Antiyerçekimi sistemleri geliştiremedikten sonra yapay yerçekimi sistemi oluşturmak çok zor. Antiyerçekimi sistemi geliştirildiğinde kendi etrafında dönerek yapay yerçekimi oluşturan uydular yapılabilecektir. Antiyerçekimi sistemi ise yakın tarihlerde insanlığa sunulabilir. Bu konuda çalışmalar yapıldığına dair bilgim var fakat bilgi kaynağımı şu an için açıklayamam. Bekleyelim, görelim……
The Space Between Us
Peki
Çocuğun kütüğünde Marslı yazarlar artık.
Dunyaninki kadar olmasa da orada da bir cekim oldugu icin cocuk yapilabilir. Ama kemikleri biraz daha farkli gelisebilir. Nitekim cekim az. Daha uzun olabilir.
“Annen ben top oynamaya Dünya’ ya gidiyorum”
Nicedir kafamı meşgul eden 2 soru vardı: 1.si dolar ne zaman düşer, 2. si marsta çocuğum olur mu? Çok şükür suallerden birini cevapladınız, kuş kimin hafifledim.
NASA damızlık lazımsa ben hazırım
koloni kurmak istiyorsanız türklerden yardım istemelisiniz:)) kars ta mars ta her türlü kurarız biz:))
Ben Karslıyım cocugum vardır. Kars yada Mars farketmez mamıt affetmez
MAMIT supersin 🙂