Mars’ta güneş tutulması nasıl olur hiç merak ettiniz mi? Kızıl gezegende görev yapan Perseverance uzay aracı tarafından yakalanan görüntü, bu sorunun cevabını bizlere veriyor. NASA da Mars’ta gerçekleşen güneş tutulması görüntülerini twitter hesabı üzerinden bizimle paylaştı.
Paylaşılan video bu ayın başlarında Perseverance’ın Mastcam-Z kamerası tarafından çekildi. Mars yüzeyinden çekilen görüntüler kızıl gezegenin patates şeklindeki uydusu Phobos‘un güneşin önünden geçişini gözler önüne seriyor.
NASA, Perseverance’nin bu yıl çektiği en iyi görüntüleri paylaştı
Mars’ın uydusu Phobos Ay’dan 157 kat daha küçük!
Mars’ın iki doğal uydusundan daha yakın ve en büyük olan Phobos, yaklaşık 27 km uzunluğunda. Bu boyuları ilse Ay’dan 157 kat daha küçük olan Phobos, bu yüzden alışık olduğumuz güneş tutulmasını bizlere sunamıyor.
Gök cismi, Mars yüzeyinin yaklaşık 6.000 km üzerinde bir yörüngede dönüyor. Phobos, tam bir dönüşünü sadece 7 saat 39 dakikada tamamlıyor. Ay’ın Dünya’nın etrafını yaklaşık 27 günde döndüğünü düşündüğümüzde bu sürenin oldukça kısa olduğunu söyleyebiliriz.
Bilim insanları Phobos’u gözlemleyerek yörüngesi hakkında daha net bilgilere ulaşmayı planlıyor. Phobos’un gittikçe Mars’a yaklaştığını gören uzay bilimciler, Phobos ve Mars’ın yer çekimi hakkında da bilgi sahibi olmayı planlıyor. Phobos bu şekilde devam ederse ilerleyen süreçte Mars’a çarpması kaçınılmaz ancak bunun gerçekleşmesi için 10 milyonlarca yılın geçmesi gerektiği belirtildi.
Perseverance, güneş tutulmalarının videosunu çekmenin yanı sıra, kızıl gezegendeki eski mikrobiyal yaşam kanıtlarını araştırma arayışınu da sürdürüyor. Uzay aracı aynı zamanda Dünya’ya geri götürmek için kızıl gezegende kaya örnekleri de topluyor.
Peki siz Mars’ta gerçekleşen güneş tutulması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
böyle uzay haberleri paylaştığınız için çok teşekkürler