Dört gönüllü, uzak gezegene yapılacak ilk mürettebatlı görev için devam eden hazırlıkların bir parçası olarak önümüzdeki 378 günü geçirecekleri simüle edilmiş bir Mars habitatına girmek üzereler. 3 gün sonra hayatları tamamen değişecek. Peki bu Mars’ta yaşam denemesi nasıl olacak?

Mars’ta yaşam denemesi için geri sayım

NASA’nın Houston, Teksas’taki Johnson Uzay Merkezi’ndeki özel olarak tasarlanan yaşam alanı, 25 Haziran Pazar gününden itibaren Alyssa Shannon, Ross Brockwell, Kelly Haston ve Nathan Jones‘un yeni evi olacak. Bu dört kişilik Mars mürettebatı, tamı tamına 378 gününü burada geçirecek. Bilim, mühendislik ve sağlık alanında gelişmiş mürettebat, burada kaldıkları süre boyunca becerilerini sergileyecek.

Misyon, CHAPEA (Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analogu) adı verilen, bir yıllık üç adet Mars yüzey simülasyonunun ilki olacak. Nasa, mürettebatın hapsedilme, kaynak sınırlamaları, ekipman arızaları ve diğer çevresel etkenler dahil olmak üzere Mars’a yapılacak bir insanlı görevin zorluklarını tamamıyla yaşayacağını vurguluyor.

Deneyimin gerçekçiliğini arttırmak adına Dünya ile Mars arasındaki büyük mesafe nedeniyle olasılığı yüksek iletişim kopukluğu ve gecikmeleri de ele alınacak. Gönüllülerin sağlığı ve performansı, ilerideki görev adına planlayıcılara bilgi sağlamak için sürekli olarak izlenecek. Faaliyetler, bilimsel araştırmalar yürütmek, habitatı korumak ve “Marswalks” (Mars yürüyüşü) yapmaktan oluşacak.

Sadece 1 yılda geliştirildi: Space X’in uzaya fırlattığı yerli cep uydusu!

Sadece 1 yılda geliştirildi: Space X’in uzaya fırlattığı yerli cep uydusu!

Yerli girişim Hello Space'in 1 yıl gibi bir sürede geliştirip uzaya gönderdiği uyduya ve şirketin hedeflerine yakından bakalım.

Dört kişilik mürettebatın bir yıldan fazla bir süre yaşayacağı CHAPEA yaşam alanı, özel yatak odaları, ortak banyo ve tuvalet ve herkesin yemek ve yemek için bir araya gelebileceği ortak bir alan dahil olmak üzere yaklaşık dokuz odası olan 1700 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Tesis, benzer inşaat yöntemlerinin Mars’ta da kullanılabileceği için araştırmanın bir parçası olan büyük 3D yazıcılar kullanılarak inşa edildi.

NASA, 2030’ların sonlarında Mars’a ilk insan ekibini göndermeyi hedefliyor, ancak belirtmekte fayda var, bu tarih ertelenebilir. Bugüne kadar, insanların seyahat ettiği tek gök cismi, Dünya’mızın uydusu olan Ay’dır. Mars ise çok daha uzakta ve zorlu koşulları da barındırdığından elbette bu görev çok daha zorlayıcı olacaktır.

Peki ya siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.