Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

MASAK’tan kripto para piyasası için rehber geldi

Ana sayfa / Kripto para

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni karar ile kripto paralar resmi olarak tanındı. Kripto para borsaları ise Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) tabi oldu.

Bu gelişmelerin üzerine MASAK, kripto para piyasası için kapsamlı bir rehber yayınladı. Yayınlanan rehbere göre, kripto para platformlarına yeni yükümlülükler getirildi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen platformlar için ise 4 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak.

Kripto para resmen tanındı, MASAK’a tabi oldu!

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karar ile, kripto para piyasalarına yeni yükümlülükler getirildi. Bununla birlikte kripto para birimleri resmen tanındı.

Reklam
Reklam

Yükümlülükleri yerine getirmeyen platformlara sert yaptırım

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 1 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, “kripto varlık hizmet platformları”, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirlerden yükümlü tutulmuştu.

Yayınlanan rehberde; kara para aklanması ve terörün finansmanının nasıl gerçekleştiğine dair kapsamlı bilgiler verildi. Aynı zamanda kripto para platformlarının bu suçların önlenmesi için yerine getirmesi gereken yükümlülüklerden de bahsedildi.

Bunun üzerinde kripto para platformlarının artık yeni yükümlülükleri var. Bu yükümlülükler; müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme şeklinde muhafaza ve ibraz zorunluluğu olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kripto para platformlarını ise sert yaptırımlar bekliyor.

Yayınlanan rehbere göre; kripto para hizmet sağlayıcıları, borsada şüpheli işlem gerçekleşmesi durumunda olayın gerçekleştiği andan itibaren 10 gün içerisinde MASAK‘a bildirecek.

Öte yandan şüpheli işlemlerde tutar farketmeksizin ve toplamı 75 bin lirayı aşan her işlemde kimlik tespiti yapılma zorunluluğu getirildi.

Yukarıda yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen kripto para platformlarına, 4 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. ”5549 sayılı Kanunun 14’üncü maddesine göre; “yükümlülerin şüpheli işlem bildiriminde bulunulduğunu, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim elemanları ve yargılama sırasında mahkemeler dışında hiç kimseye açıklayamayacakları” şeklindeki yükümlülüğün ihlali ile bilgi ve belge verme ve muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunacak.”

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam