SSD yani Solid State Drive bildiğiniz üzere mekanik hareket olmadan veri depolayabilen sabit disklere verilen isim. Geleneksel mekanik sabit disklerde bir yada daha fazla sabit disk plakasıyla bunların üzerinde bulunan okuyucu kafalar var. Buna karşın SSD’lerde hareketli parçalar yok.
Bir SSD’nin içini açtığınızda, bellek modülleri, kontrolcü ve yerine göre bir de önbellek modülü görürsünüz. Mekanik hareket gerekmediği için kafaların getirdiği fiziksel gecikmeler bulunmuyor. Bu yüzden de SSD’lerin gecikme süreleri geleneksel mekanik modellerin yüzde bir kaçı seviyesindedir. Dolayısıyla rastgele yazma ve okuma işlemlerinde çok daha hızlı bir erişim sağlarlar. Yani bu da daha fazla performans demek.
{pagebreak::iki}
Peki SSD’lerin avantajları neler? Kısaca bahsedecek olursak öncelikle SSD’lerde gecikme çok az olduğu ve okuma/yazma işlemleri daha hızlı gerçekleştiği için bilgisayarınızdan daha hızlı yanıt alırsınız. Bunun en kolay örneği bilgisayarımdan bir sabit diskin içine girdiğinizde içerisindeki öğeler daha çabuk gösterilir. Sabit disk içerisinde yaptığınız kopyalama işlemleri için çok çok daha az bir süre beklemek zorunda kalırsınız.
SSD’lerin okuma ve yazma hızının üst seviyelerde olduğunu söylemiştik. Yeni Intel’in SandForce SSD kontrolcülerine sahip SSD’ler saniyede 550 MB okuma ve 510 MB yazma hızlarına ulaşabiliyor. Klasik sabit disklerin saniyede 100 MB okuma ve yazma hızlarına ancak ulaşabildiğini düşündüğünüzde aradaki performans uçurumunu daha net bir şekilde görebilirsiniz.
{pagebreak::uc}
Yüksek okuma ve yazma hızları sayesinde, sisteminiz açılırken işletim sisteminizin ihtiyaç duyduğu dosyalar daha hızlı bir şekilde okunur ve bu sayede sisteminiz daha çabuk bir şekilde açılır. Windows logosu karşısında neredeyse beklemezsiniz bile 🙂
SSD’lerin bir avantajı da sıcaklık ve güç tüketimi tarafında. Mekanik parça yokluğu SSD’lerin mekanik disklere göre çok daha az güç tüketmelerine ve buna bağlı olarak da daha az ısınmalarına olanak tanır. Ayrıca SSD’ler sahip oldukları enerji tasarrufu özellikleri sayesinde de daha az enerji tüketirler.
Yine SSD’lerde klasik sabit disklerde bulunan mekanik parçalar olmadığı için daha güvenilirdirler. Plakalı sabit diskler, dışarıdan herhangi bir darbe durumunda içerisindeki diske zarar verebilir ve bunun sonucunda bir çok verinize bir daha erişemez hale gelebilirsiniz. SSD’lerde ise hareketli bir parça olmaması sebebiyle daha güvenilirdirler. Bu nedenle de daha uzun ömürlü olduklarını söyleyebiliriz.
{pagebreak::dort}
Genel olarak SSD’lerin mekanik sabit disklere göre çok daha performanslı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani bu da bilgisayar başında olduğunuz her saniyenin daha hızlı geçmesi demek. SSD’ler işletim sisteminizin daha kısa sürede açılmasına, oyun ve diğer multimedya uygulamalarınızın daha hızlı çalışmasına olanak sağlar. Performans ve dayanıklılık olarak hep en yüksek seviyede olursunuz.
Masaüstü sisteminizi yeni bir SSD ile güncelleyerek daha da hızlandırabilir ya da yeni bir bilgisayar alma arefesindeyseniz Exper‘in Active, Diamond ve Action serilerinden SSD’li modelleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
::SSD’lerin nimetlerinden faydalanıyor musunuz?
A D V E R T O R I A L
Fiyatı düştüğünde faydalanabilirim
Bende bu SSD’leri araştırdım baktım ama fiyatları yüksek hocam
ucuzlasın ilk iş kapıcam bir tane
muhteşem birşey ama hala fiyatları uçuk..!
Bir ucuzlasın 😀 Birde depolama alanı artsın düşünürüz 😀
fiyatları uçuk olmasa süper birşey aslında..ama ucuzlamazsa doping yapamayız..
inanın o kadar hızlandırıyorki pc yi, anlatılmaz yaşanır.
En az 120 gb lık almak gerekiyor ve herkes fiyatından şikayetçi
benim anlamadığım şey neden yıllardır fiyatları düşmüyor öyle maliyeti çok yüksek cihazlar değil altı üstü bir araya getirilmiş flash bellek bunlar. Yeni bir teknolojide sayılmaz fiyatlarının çoktan düşmesi ve artık harddisk kavramının bitmesi lazımdı.
Tek sorun pahalı olması.Uzun zamandır fiyatının düşmesi umuduyla bekliyorum ama düşmedi düşmeyede niyeti yok sanırım
arkadaşlar heranlamda mühtiş..sadece fiyatı pahalı.ona çözüm bulununca eskiler çöpe gider 🙂 makinenin performansını bile çok etkiliyor.
SSd lere şuan için teknolojik lüks olarak bakıyorum..
arkadaşlar ssd’lere asla önyargı ile yaklaşmayın. sağladığı performans kazancı karşısında maliyeti çok küçük kalıyor.
ayrıca flash belleklerden ziyade ram’lere benzer ssd’ler. flash bellekler ortalama 15mb/s hız verirken ssd’ler 500 mb/sn hız veriyor.
yani bir ssd harddiske göre 5 kat, flash belleğe göre 30 kat daha hızlı. bu hızı dosya ararken. programları ve windowsu açarken görebiliyorsunuz.
flash bellekler usb arayüzü kullandığı için 15mb/s hız veriyor ramler,flash diskler,ssd’ler hep aynı sülaleden geliyorlar, hepsi bellek çipi.
Arkadasım Shiftdelete.com Yeni Üye OLdUm nasıl konu Açıcam Yardım edin ?? :/
bugün 500GB harddiskler 100 tl civarı ssdlerde yuvarlak hesap bunun 2 2.5 katı fiyatlarda olsa piyasada harddisk diye birşey kalmazdı diye tahmin ediyorum
ucuzlamalarını 4 gözle bekliyorum:)
Gblerce proje ve program dosyam var 120lik alıp onda yedeklemek gerek mekanik hddlere güven olmaz ama fiyatlar çok sağlam
yedeklemek için çok mantıklı bir çözüm değil. ama çalıştırdığınız programlar için harika bir çözüm. özellikle veri depolamaların internete kaydığı bir dönemde yumuşak bir geçiş yapılabilir.
depolama olarak kullanmak zaten nerden baksan bi 10 sene mümkün değil hem fiyatları fena hemde o kadar büyük kapasiteleri yok. Ama bir tane sistem diski olarak kullansak windows yüklesek yeterdi tabi hayal o paraya pc toplarım ben.
Mantıklısı 64GB alıp sadece windowsu kurmak veya yanına programlarımızıda kurabiliriz belkide birkaç oyun. Bunlar sadece şimdilik önemli ihtiyaçlarımızda kullacağımız ürünler, kalkıp 1tblık SSD alamayız şu halde. Fakat o kadar para vermişken insan 120gb olanını alıyor demekki en çok satılanlarda 120gb olanlar var, 600tl civarında gidiyor. Güzel bir ekran kartı parası. Birde sata2 ve sata3 muhabbeti var aralarında 2 kat hız farkı var nerdeyse.
Bence asıl sorun; bu nalet dolar neden halen yükseliyor ! ! kur 1,20ye geri düşse nelerin fiyatları ne biçim düşecekte hep artışta yaw !
zaten 120den fazla yok, kimsede sadece windows kurmak için o parayı vermez zaten ileride boyutlar artar fiyatlar düşer o parayı ölü yatırıma bağlamayalım düşüncesi var en azından bende öyle.
256gb olanlarda satılıyor fakat talep olmadığı için daha yükseğini çıkarmaya gerek görmüyorlar şuan galiba fiyatlar zaten yüksek. Yaygınlaşmasını beklemek lazım, aslında mantıklı olan ssdnin üretimi daha kolay olması lazım sonuçta makineye kalıbı koyduktan sonra geri kalanını sürekli basıyor, mekanik parça da yok zaten bence çoktan düşmeliydi fiyatı.
aynı yere sürekli yazma işi yapılırsa kullanılamaz hale geleceğini okudum. Bu düşündürüyor. Windows 7 de trim desteği ile birlikte daha uzun ve hızlı çalışıyormuş.
60 gb lık ssd ler makul fiyatlara bulunabiliyor. İşletim sistemi ve program dosyaları için gayet yeterli miktar. Hatta bir tane de sık oynadığınız oyun için yer ayırabilirsiniz. Kalan tüm dosyalarınız için şimdilik tb lık hdd kullanmanızla çok hızlı bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.
trim desteği olmayan ssd almak hiçde iyi olmaz bunu iyi düşünün derim …
Windows 8 orijinali çıktığında almayı planlıyorum..Şuan fiyatı pahalı diyen bütün arkadaşlara katılıyorum..
Bunları herkes biliyorda 500 usd ve üzeri bir ssd için çok pahalı …
iki senesi var bunlari kullanabilmemiz için,para,para,para.
Bir arkadaş neden fiyatlarının düşmediğini sormuş. Nedeni çok açık ve basit aslında. Disk üretici firmalar fiyatlarınnı düşmesini istemiyor SSD’lerin. Nedeni ise bu firmaların ellerinde şu anda bizlerin ellerinde olmayan teknolojilerin hazır bulunması hem hız hem kapasite anlamında. Örneğin şu anda piyasada en çok kapasite 3 TB olarak bulunmakta ancak üreticiler bu kapasiteyi aşalı çok oldu ve zamanı gelince sırası ile bunları yeni teknoloji diye bize iteleyecekler. Aynı şey hız olarakta var 10 bin veya 15 bin rpm’lik diskeleri kim alacak o zaman SSD’ler ucuzlarsa? Kimse almayacak ellerinde kalacak.
Aslında sadece diski hızlandırmak marifet değil her parçanın hızlı olması gerekiyor ki tadı olsun. Bir dvd den ssd’ye dosya kopyalarken ne kadar hız alacaksınız veya depo diskinizden ssd’ye aktarırken yine mekanik diskinizin maksimum okuma hızı geçemeyeceksiniz ssd’ye veri yazarken.
Kısacası çok paranız yoksa şu an ve daha 2-3 yıl kadar bir zaman zarfı içinde SSD almanın bir mantığını görmüyorum kendi açımdan. Fakat çok param olsa sadece denemek için 120 GB bir SSD almayı isterdim doğrusu.
uçuyor şerefsiz sankim f35
Kontrolcü çipini geliştiren ve üreten para kazanacak,
Bellek çipini geliştiren ve üreten para kazanacak,
SSD’yi geliştiren ve üreten para kazanacak,
Son kullanıcılar bu firmaları doyuracak.
Bu çark başka türlü dönmez.
hala aynı fiyatlar ..yada para kazanmamız hızlansa oda olur yani .ne bilim bi öğretmen maaşşı 4bin tl felan olabilir
kesinlikle deneyin derim bende 1 ay öncesine kadar okadar para mı verilir diyordum 2 hafta önce asus n53sn sz103v serisi laptop aldım ve gözümü kararttım 16 gb ram yaptım birde 120 gb corsair force 3 ssd bağladım sonuç mükemmel ötesi performans bilgisayar açılışında toplamda 24 tane program çalışıyor deamon tools antivir gibi ve ben cihazın açma tuşuna bastığımda windows logosunu gördüğüm an 7 sn içinde cihaz tamamen hazır hale geliyor usb 3 den dosya kopyaladığımda hariciye sn de 130 160 mb arası kopyalıyor ssd ise 350 mb buluyor ssd ssd ise 500-550 mb kopyalama hızı var eğer benim gibi beklemeyi sevmiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim oyun yüklemelerini bile inanılmaz düşürüyor
ssdlerin az güç tüketmesini anlamadım normal disk 5v 0,45a yani 2,25w ssdlerde 2w felan 😀 bu mu yani.ssd taktıktan sonra şarj sürem çok uzadı diyenlere piskolojik yada veriler yanlış