Electronic Arts imzasıyla satışa sunulan ve Frostbite 2 motoruna sahip olan Medal of Honor: Warfighter, First Person Shooter türünün iddialı oyunlarından birisi.

Serinin önceki oyunlarına göre piyasaya sessiz sedasız giriş yapan oyun, gelen yeniliklerle birlikte rakibi Call of Duty serisine biraz daha yaklaşmış durumda.

Çoklu oyuncu desteği ile ön plana çıkan oyun, çok daha hızlı bir oynanış sunuyor. Tekli oyuncu modu ise sık sık oyunun arasına giren sinematikler yüzünden heyecanı üst seviyede yaşamanıza engel oluyor.

 {pagebreak::2}

Arayüz tasarımında oyun konsollarından ziyade bilgisayarların dikkate alındığını söylemek mümkün. Oyunlardaki edindiğiniz tecrübe puanlarından atladığınız seviyeleri görebileceğiniz menülerin dışında zamanla açılan silah eklentileri de yine Call of Duty’yi çağrıştıran bir özellik. Oyunda ilerledikçe açılan yeni sınıflar ve birliklere özel silahlar sayesinde menülerde bir hayli vakit geçirmek gerekebiliyor.

Ülke ve birliği seçip oyuna girdiğimizde ilk olarak haritalardaki değişiklik göze çarpıyor. Son derece karışık ve ezberlemesi zor olan haritalar, birçok kestirme yol barındırıyor.

Ayrıca haritaların yapısının da yine Call of Duty’yi anımsattığını söylemek mümkün. Bunun dışında stratejiden çok aksiyonun ön plana çıktığı, hızlı olmanın gerektiği oyun içi dinamikler Medal of Honor serisine yeni bir boyut katıyor.

Haritadaki belli başlı bölgelerin ele geçirilmeye çalışıldığı mod sayesinde oyuncuların haritada birbirini bulması kolaylaştırılırken yakın mesafeli bir çatışma ön plana çıkıyor. Bu da oyunu biraz daha kaotik bir yapıya sokuyor.

 {pagebreak::3}

Grafikler açısından oyunun başarısız olduğunu söylemek haksızlık olur. Ancak bu tür bir FPS aksiyon oyunundan daha başarılı grafikler beklenebilirdi.

Özellikle çevre etkileşimi konusunda yetersiz olan oyun, Frostbite 2 motorunun hakkını verememiş. Yeni bir oyuna başlarken etrafta gördüğünüz birçok farklı obje, savaşın sonunda da aynı şekilde hiç bir değişikliğe uğramadan yerinde durmaya devam ediyor.

Oyunda 2 yeni sistem bulunuyor. Call of Duty serisinden bildiğimi Kill Streak, yani ölmeden öldürebildiğiniz düşman sayısına bağlı olarak bombardıman gibi ekstra özelliklere erişebiliyorsunuz.

{pagebreak::4}

Ayrıca Buddy sistemi ile artık öldükten sonra savaşa dahil olmanız daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Buddy adı verilen ikili takım sistemi ile takım arkadaşınız hayattaysa ve çatışma halinde değilse onun hemen arkasından oyuna dahil olabiliyorsunuz.

Medal of Honor: Warfighter oynanış olarak stratejiden çok aksiyona öncelik veren bir fps olarak değerlendirilebilir. Genel olarak Call of Duty’e son derece benzer bir çizgide ilerleyen oyun, özellikle çoklu oyuncu modu ile kullanıcılara farklı haritaları sayesinde uzun süreli ve yüksek heyecan düzeyli aksiyon sunuyor.

Genel olarak baktığımızda ise Medal of Honor: Warfighter‘ın beklentilerin oldukça altında kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Frostbite 2 grafik motorunun gücünü arkasına alması sayesinde grafikleri oldukça iyi görünse de, diğer açılardan oldukça sıkıntılı bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.

Yine de FPS türünde bu yıl fazla oyunun piyasaya sürülmediğini düşünecek olursak, şans verilmesi gereken bir oyun diye düşünüyorum. Tabii yapımın şanssızlığının ise Call of Duty: Black Ops 2 ile neredeyse aynı dönemde piyasaya sürülmesi olduğu da bir gerçek.

6/10

Artılar: Frostbite 2 sayesinde oldukça iyi görünen grafikler. Çoklu oyunculu modları Call of Duty hayranlarının hoşuna gidecektir.

Eksiler: Tek kişilik senaryo modu çok sıkıcı ve çizgisel. Sesler ve atmosfer konusuna pek özenilmemiş.

Not: Yazı için Mert Solmaz’a teşekkürler.

:: Medal of Honor: Warfighter’ı oynadınız mı?