Reklam

Medal Of Honor’ın Arkasında Kim Var?

5
Reklam

11 Eylül saldırısındn sonra Amerikan medyası için yeni bir dönem başladı. Senatodan hızla geçen anti terör yasalarıyla birlikte, Pentagon’a bağlı birimler artık tüm film, kitap ve oyunların senaryolarını inceleme ve değişiklik yapma hakkına sahipti.(ABD Ordusu Beyinlerin İçine Girecek)

Bir dönem Amerikan ordusuna karşı muhaliflik yaparak dünya çapında ses getirmiş Platoon (Müfreze), Apocalpyse Now gibi ünlü filmler Oscar‘a aday bile olurken anti terör döneminde bu tarz yapımlar vatan haini ilan edilmeye başlandı.(ABD Ordusu Facebook’tan Adam Topluyor)

 

Reklam

Büyük merakla beklenen Medal of Honor gizli propaganda içerikleriyle dolu

 

İşte bu karanlık dönemden sonra, Amerika diğer ülkelerle olan psikolojik savaşını yıllardır istediği gibi en üst düzeye çıkartabildi.

 

Psikolojik Savaşın Bir Parçası

Artık, Vietnam‘da yaşanan fiyaskolar ve muhalif sesler halkın isteğiyle susturalabilecekti. Geçtiğimiz Oscar ödülünü kazanan ve ABD ordusunun propaganda filmi olan Hurt Locker ( Ölümcül Tuzak) gibi yapımlar piyasanın yeni sahibi oldu.

Uzun bir aradan sonra oyun dünyasına dönen Medal of Honor sadece 5 günde 1.5 milyon satarak yeni bir serinin başlangıcı olduğunu kanıtladı. Yine de bu yapımı oynayanlar ilginç bazı detayları göz ardı edebiliyor.

Oyundaki bu gizli detaylar Medal of Honor‘ın arkasında kimin olduğu sorusunu insanın aklına getiriyor. İşte bu soruya cevaplar…

{pagebreak::Senaryo }

Senaryo

Oyuna 11 Eylül dönemiyle başlıyoruz. Giriş demosunda üstü kapalı olarak ikiz kulelere yapılan saldırı anlatılıyor.

 


11 Eylül ile başlayan oyun psikolojik olarak Taliban’a karşı nefret duymanızı sağlıyor

 

Kıyamet sonrası bir dönem gibi bir kurgu verilmiş videoda, Taliban‘ın olayla ilgisi ortaya çıkartılıyor ve Tier 1 adlı özel kuvvetler birliğinin üyeleri olarak Afganistan işgaline katılıyoruz.

Ancak bu işgal her anlamla haklı olarak gösterilmeye çalışılmış. Bu videodan sonra oyundaki görevlerimiz başlıyor.

{pagebreak::Terörist Halk Ayrımı }

Terörist Halk Ayrımı

Oyunda diğer bir dikkat çekici unsur ise Afgan halkının kullanıcılara yansıtılış şekli. Benzer askeri temalı oyunlarda etrafta sivilleri de bol bol görürüz.

Ancak Medal of Honor‘da ya sivil halk yok ya da teröristler ve sıradan insanlar birbirinden ayrılamıyor. Çünkü çoğu zaman telsizden aldığımız görev burası tehlikeli bölge kımıldayan herşeyi vurun oluyor.

 


Oyunun çoğu sahnesinde sokaklar böyle kaos içinde. Oysa Afgan işgali sırasında çoğu insan hâlâ ister istemez günlük yaşamlarına devam ediyordu. Yapımda sokaklarda sivil görmek çok zor

 

Etrafta dolaşan insanların ise kıyafet olarak teröristlerden bir ayrımı bulunuyor. Kısacası bilinçaltı mesajlarla ülkede bulunan insanların hepsinin terörist olduğunu gösteriyor.

{pagebreak::Gerçek Asker Hikayeleri }

Gerçek Asker Hikayeleri

Geçtiğimiz yıl Medal of Honor ilk kez tanıtıldığı zaman basına tek bir resim dağıtıldı. Bu görselde bölge halkı gibi uzun sakal bırakmış ama üzerinde Amerikan kıyafetleri bulunan bir asker tipi bulunuyordu.

Dusty adlı bu karakter oyunun halkla ilişkiler ve tanıtım yüzü olarak kullanıldı. MOH‘un ana menüsünde yine bu sakallı karakterin resmi oyuncuları karşılıyor.

 


Sağ tarafta görünen ve oyunun kapağında bulunan bu karakter aslında sol fotoğraftaki gerçek askerin ta kendisi. Afgan kovboyu diye anılan bu asker gerçekten savaşa katılmış


Tam bir çöl savaşçısı görünümlü bu karakter aslında Afganistan’da savaşmış gerçek bir Amerikan askeri. Duste Achee adlı asker, sakalından gözlüklerine ve silah detaylarına kadar oyuna bire bir şekilde yansıtılmış.

Dustee işgal sırasında Afgan kovboyu olarak tanılıyordu. Bu asker, bölge halkına benzer uzun sakalları ve sempatik hareketleriyle birlikte ABD ordusunun savaştaki halkla ilişkiler yüzlerinden biri oldu.

Life dergisine konu alan asker oyunun kapağında bulunmasına rağmen sadece 2 ya da 3 bölümde karşımıza çıkıyor. En önemlisi ise bu asker Medal of Honor’ın ana karakteri değil.

{pagebreak::Olayın Perde Arkası Nedir?}

Olayın Perde Arkası Nedir?

Medal of Honor‘daki ilginç bilinç altı mesajlar bununla da bitmiyor. Örneğin teröristler ölmek üzere olan yaralı bir askeri yine de işkence odasında sorgulayabiliyor.

İnsani nedenler gözardı edilse bile zaten ağır yaralı olan ve ölecek bir askere işkence yaparak bu süreci hızlandırmanın teröristlere hiç bir faydası bulunmuyor.

 

Pentagon

 

Peki oyunda niye bu tarz aşırıya kaçan sahneler bulunuyor. En önemlisi ise Amerikan askerleri ne yaparsa yapsın senaryo içerisinde her türlü suçsuz görünüyor?

Bu durumun nedenini anlamak için geçtiğimiz aylarda çıkan haberlere göz atmak lazım. Pentagon oyunun senaryosunu inceledikten sonra bazı sorunlar olduğunu açıkladı.

Özellikle Taliban’la ilgili sahnelerden rahatsız olan Pentagon yapımcı EA firmasına bazı değişiklikler yapması için çağrıda bulundu.

EA halkla ilişkiler temsilcisi Amanda Taggart bu çağrı üzerine firma olarak ordunun onaylamadığı işlerden kaçındıklarını bu yüzden de istenilen değişiklikleri yerine getireceklerini açıkladı.

{pagebreak::Yapımcıdan İtiraf Röportajı }

Yapımcıdan İtiraf Röportajı

Geçtiğimiz aylarda yaşanan bu ordu ve EA arasındaki kriz aslında Pentagon’la olan ilişkilerinde bir başlangıç değil. ABD ordusu ve savunma bakanlığı Taliban‘ın oyundaki imajından rahatsız olduğu için böyle bir uyarıda bulunmuştu. 

Ancak bundan aylar önce New York Post‘da oyunun yapımcı ekibiyle gerçekleştirilmiş bir röportaj yayınlanmıştı. İşte bu röportaj Pentagon’un Medal of Honor‘a verdiği açık desteği gösteriyordu.

 

Savaşa katılan askerlerle yapılan röportajlar Medal of Honor’ın resmi sitesinde yayınlanıyor


Ekibin başındaki isim olan Greg Goodrich gazeteye verdiği demeçte Pentagon’un ekiplerine verdiği maddi ve manevi destekten övünerek bahsediyordu. Savaşa gerçekten katılan askerlerin ordunun emriyle kendilerine danışmanlık yaptığını belirten Goodrich ses ve görüntü efektleri için de Pentagon’un desteğini aldı.

Ordunun Irak‘daki eğitim kampına davet edilen DICE ekibi buraya 100 mikrofon yerleştirdi. Tatbikat sırasında duyulan tüm silah ve savaş sesleri ekip tarafından kaydedildi.

Karakter modellemesi ve bölge hakkında coğrafi bilgi için ise Pentagon DICE ekibine arşivlerinin kapısını sonuna kadar açtı. Medal of Honor‘ın resmi web sitesinde gerçek askerlerle yapılan röportajlar yayınlanıyor.

 

{pagebreak::Propaganda İçin Müthiş Son }

Propaganda İçin Müthiş Son

Tüm bu detaylar oyunun propaganda amaçlı olarak hazırlandığı izlemini vermiyorsa oyunun sonu bu konuda sizi ikna edebilir.

Oradan oraya amaçsızca koşup savaştıktan sonra oyunun sonunda yönettiğimiz karakterlerden biri can veriyor. Bu ölüm anını ise an be an karakterin gözünden izleyebiliyoruz.

İşte bu müthiş propagandayla birlikte bir de ekranımızda ABD‘in işgalleri sırasında ölen askerlere hitap eden övgü dolu sözler beliriyor. İşgal sırasında başka ülkelerde ölen bu askerleri sanki tam tersi bir durumda topraklarını savunuyorken şehit düşmüş gibi gösteriyorlar.

 

Oyun boyunca, elinde silah olan herkese askerler ‘kötü adam’ diye sesleniyor. Ancak, bu sırada bizimde elimizde silah var ve bir işgalin parçasıyız. Ortaya çıkan bu çelişki ancak 11 Eylül sonrası hazırlanan psikolojik savaş yasalarıyla açıklanabilir. 

 

Aylar önce Medal of Honor’ın BETA sürümü yayınlandığı zaman yapımı test edenler olumsuz yorumlarını dile getirmişti. Call of Duty’e göre yetersiz bulunan grafikler ve oynanış BETA testine katılanların en çok eleştirdiği noktalardı.

Şimdi oyunun tam sürümünde de bu eksik yanların düzeltilmediğini görüyoruz. Oysa başarısız bulunduğu için ara verilen bir seri yıllar sonra ilk kez satış dünyasının acımasız arenasına çıkıyor.

Bu durumda EA‘nin yapımcı ekipten daha titiz işler istemesi gerekiyordu. Oyun şuanda piyasada ancak eleştirmenlerden ve kullanıcılardan aldığı yorumlar hiç parlak değil. Tüm bu detaylara karşın EA serinin devamı için hazırlık yapmaya başladı bile.

İşte bu durum akla tek bir soruyu getiriyor, acaba EA yatırımın zararının her türlü karşılanacağına dair bir söz mü aldı?

:: Medal of Honor’daki psikolojik savaş ve propaganda içerikleri için yorumunuz nedir? Sizce Türk Silahlı Kuvvetleri’de bu tarz oyunlara destekte bulunmalı mı?

 

5 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version