Teknolojiyle birlikte hayatlarımız geri dönülmez bir şekilde değişti. Bunun ilk örneğini cep telefonları ile yaşadık. Çalışma hayatından sosyal hayatımıza kadar birçok şey cep telefonuna entegre oldu ve olmaya devam ediyor.

Şimdi benzer bir dönüşüm medyada yaşanıyor. Her ne kadar ülkemizde durum tam olarak parelellik arz etmese de dünyada online dünyaya bir kayış var. Birçok köklü medya kuruluşu bir şekilde online dünyada yer almaya çalışıyor. Bazıları basılı yayınları sonlandırıp online tarafa keskin geçişler yapıyorlar.

Sebep: Yeni nesil

Bu değişimin en önemli sebebi ise yeni neslin alışkanlıklarının farklı olması. Yeni nesil (Z kuşağı da deniyor) daha fazla bilgisayar başında. Televizyon programlarını yayınlandığı saatte değil kendi istediği saatte izlemeyi seviyor. Gazete okumuyor ama haberleri internetten ya da sosyal ağlardan takip ediyor. Hal böyle olunca televizyonların izlenme oranları düşüyor ve (özellikle ABD’de böyle bir trend var), gazeteler eskisi kadar okunmuyor.

Türkiye’de de kıpırdanma var

Yukarıda bahsettiğim sebeplerden bir kısmı Türkiye için de geçerli. Ancak bence ülkemizdeki durum ABD ya da diğer batı ülkeleri ile bire bir parallellik arz etmiyor. Bizdeki sorunun sebepleri farklı olsa da (onu da başka bir yazıda irdeleriz) eninde sonunda aynı noktaya gelinecek gibi görünüyor. Zaten son dönemde ana akım gazetelerin başlattığı sözde ‘dijital dönüşümlerin’ altında bu dönüşümün etkilerini görmek mümkün.

Bu dönüşümün en önemli örneği 15 günde bir yayınladığımız SDN Teknosa Magazin dergisi. iPad/iPhone ve Android tablet sürümünün yanısıra internet üzerinden de dergimizi okuyabiliyorsunuz. Çok da uzak olmayan yakın bir gelecekte bizim gibi dergi örneklerinin artacağını da söyleyebilirim.

:: Yeni medya hakkında siz ne düşünüyorsunuz?