İnternet hızlarının artmasıyla birlikte artık nerdeyse hemen herkesin bir dijital film arşivi bulunuyor. Bilgisayarda ya da harici bir diskte sakladığımız bu arşivlerdeki filmleri genelde monitörde izliyoruz.

Film arşivinizi monitör esaretinden kurtarıp, televizyonunuzdan seyretmek istiyorsanız, bir medya oynatıcıya ihtiyacınız var.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Piyasada çok sayıda medya oynatıcı bulunuyor. Bunlar arasından hangisini tercih edeceğinize karar veremiyorsanız, sizin için hazırladığımız satın alma rehberi işinizi kolaylaştırabilir.

{pagebreak::Sabit Diski Var mı?}

Sabit Diski Var mı?

Piyasadaki medya oynatıcılar iki ana grupta toplanıyor. Bu cihazların büyük bir çoğunluğunun içinde kendi sabit diski bulunmazken, bazıları sabit diskle beraber geliyorlar.

Sabit disk bulunan modelleri harici bir disk gibi kullanmanız mümkün. Genelde yüksek kapasiteli sabit disklerin bulunduğu bu ürünler, film arşivinizi saklamak için en uygun çözümlerden biri. Arşivinizi televizyonunuzun yanında tutmak büyük bir kullanım kolaylığı sağlar.

Bu tip cihazların dezavantajları ise boyutlar ve fiyat oluyor. Fiyatları doğal olarak sabit disk olmayan modellere göre daha pahalı olan bu cihazların boyutları da genelde büyük oluyor.

Bu sebeple, içinde sabit disk olan medya oynatıcılara yer bulmak daha zor oluyor. Ayrıca bu tip cihazların ısındığını da belirtmek gerek.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Sabit Disk Olmayanlar

Sabit diski olmayan medya oynatıcıların bazı modellerinde disk yuvası bulunuyor. Cihazın içine isteğinize bağlı olarak sabit disk yerleştirebilmeniz mümkün. Bu modeller kullanıcıya daha fazla esneklik sağlıyorlar. Bu ürünleri sabit disk takmadan da kullanmak mümkün.

Sabit disk yuvası olmayan modellerde ise boyutlar öne çıkıyor. İçinde disk olmayan modeller arasında bir avuç içine sığacak kadar olanlar bile var. Eğer evinizde ya da odanızda fazla yer yoksa bu tip ürünleri tercih edebilirsiniz.

{pagebreak::Giriş Çıkışlar}

Giriş Çıkışlar

Medya oynatıcı alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise giriş çıkışlar. Bu cihazların neredeyse hepsinde görüntü ve ses çıkışı için HDMI bağlantısı bulunuyor.

Bunun yanı sıra analog ses ve görüntü bağlantıları olan modeller de bulunuyor. Cihazı birlikte kullanacağınız televizyon ile hangi bağlantılar uyumluysa ona göre tercih yapmalısınız.

Bu cihazlardaki veri aktarım arayüzleri de çok önemli. Sabit diskli bir model kullanıyorsanız, hızlı veri aktarım daha çok önem taşıyor.

Bilgisayarınızdan bu cihaza aktarım yaparken daha hızlı olmak için medya oynatıcının üzerinde sadece USB 2.0 değil, USB 3.0 ya da eSATA olmasına dikkat edin. Elbette, bu bağlantıların bilgisayarınızda da bulunması gerekiyor.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Tek USB Yeter mi?

Sabit disk olmayan modellerden birini kullanacaksanız, harici bir belleği cihaza bağlamalısınız. Burada genelde USB 2.0 bağlantısı kullanılıyor.

Bu amaçla kullanılan sadece tek bir USB girişinin olduğu modeller bulunduğu gibi, birden çok giriş olan modeller de var. Eğer aynı anda birden fazla kaynaktaki içeriği kontrol etmek isterseniz, ya da bir harici diski ürüne sürekli bağlı tutmak istiyorsanız, birden fazla USB girişi olan bir model tercih etmelisiniz.

Bazı modellerde Ethernet ve Wi-Fi seçenekleri de bulunuyor. Bu modeller ile ağınıza bağlı cihazların üzerindeki içeriğe erişip, televizyonunuzda izleyebiliyorsunuz.

{pagebreak::Dosya Biçimleri}

Dosya Biçimleri

Arşivinizdeki filmlerin biçimlerine destek veren codec’lerin alacağınız cihazda olması da büyük önem taşıyor. Medya oynatıcı almadan önce hangi dosya formatlarına destek verdiğini kontrol etmelisiniz. MKV, AVI, MP4, DivX gibi popüler video formatları başta olmak üzere, cihazın hangi biçimleri kullandığına bakmalısınız.

Ürünün satın alma seçenekleri için buraya tıklayın

Türkçe Altyazı

Bir diğer önemli konu ise Türkçe altyazı desteği. Dublajsız filmleri Türkçe altyazı ile seyretmek için cihazın Türkçe karakterlere destek vermesi gerekiyor. Türkçe karakter desteği yoksa, altyazılar karmaşık bir şekilde çıkabiliyor.

Bunların dışında kumanda ve menülerin tasarımı da rahat kullanım açısından önem taşıyan diğer detaylar. Menülerin Türkçe olması bu tip ürünlerin kullanımını epey kolaylaştırıp, herkese uygun hale getiriyor.

:: Medya oynatıcı almayı düşünüyor musunuz?