Son dönemde 108 Megapiksel çözünürlüğünde akıllı telefonlar tanıtılmaya başlandıkça, yine Megapiksel nedir sorusu yükselişe geçti. Biz de sizler için Megapiksel nedir sorusunu cevapladık!
Daha önce 108 Megapiksel ile 12 Megapiksel kameraya sahip iki modeli videomuzda karşılaştırmıştık. Şimdi ise sıra geldi Megapiksel nedir sorusunun cevabına! Megapiksel nedir? Neyi ifade eder? Yüksek Megapikselli kamera, kaliteli kamera mıdır? Merak ettiğiniz soruları, sizler için cevapladık!
Megapiksel nedir? Arttıkça kalite de artar mı?
Megapiksel, bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan piksellerin yani taneciklerin sayısı, bir çözünürlük birimidir. Fotoğraftaki her bir görüntü noktacığı piksel olarak adlandırılır, çözünürlüğü ifade etmek içinse pixel ya da megapixel gibi terimler kullanılır.. Bir Megapiksel ise bir milyon piksele karşılık gelir.
Günümüzde 8, 12, 13, 16, 24, 32 hatta son dönemde yaygınlaşan 48 ve 64 Megapiksel çözünürlüklerden sonra 108 Megapiksel çözünürlüğündeki kameraya sahip telefonlar da piyasada yerini almış durumda. Hal böyle olunca, tüketicilerin de kafası karışık. Megapiksel tek başına kaliteyi mi temsil eder? Megapiksel yüksek oldukça, kalite de artıyor mu? Videoda sizler için cevapladık! İyi seyirler…
Yüksek Megapikselli kamera avantajları ne?
Örnek olarak 5 Megapiksel çözünürlüğü ele alalım. 5 Megapiksel 2560 x 1920 piksel çözünürlüğündeki resmi ifade ediyor. Bi iki piksel değerini birbiriyle çarptığınızda karşınıza çıkan sayı 4.915.200 piksel yani bu da yaklaşık 5 Megapiksel anlamına gelmektedir.
Megapiksel büyüdükçe, çözünürlük doğal olarak artacaktır. Bu da özellikle baskı alınacak fotoğrafta kalite artışı anlamına gelecektir. Ama unutulmaması gereken konu, Megapiksel başlı başına sadece fotoğrafın ya da kameranın kalitesini belirtmez. Bir kamera 108 Megapiksel fotoğraf çekip, diğer bir kamera da 12 Megapiksel ile fotoğraf çektiğinde, 108 Megapiksel fotoğraf daha kaliteli olmayabilir. Ama bu iki fotoğrafı dijitalde değil de baskı ortamında değerlendirirsek, baskı alanı büyüdükçe 108 Megapiksel daha iyi bir kalite sunacaktır.
Yine örneğimize 5 Megapiksel ile devam edelim.
5 Megapiksel çözünürlüğünde bir fotoğrafı, 10 x 15 cm’lik bir fotoğraf kağıdına basacak olursak, fotoğrafın her pikseli sadece 0.01mm’ye karşılık geldiğini görürüz. Basılacak kağıdı büyüttüğümüzde 20 x 25 cm’e çıkarttığımızda, pikselin boyutu 0.05mm olacaktır. Bu yüzden baskı alanı büyüdükçe, daha yüksek megapiksel çözünürlüğündeki fotoğraflara ihtiyaç duyarız.
Diyafram meselesini de unutmamak lazım 1.4 diyafram en canlı fotoğraf demektir diyafram dusdukce reng artar yükseltince rengler soluk çıkar lenslerde önemli yazılımda ixsonami bunu beceremiyor Samsung LG Sony huwei öne plus süper tlflar diyafram lari 14.ile 16 odekiler 17.ile 19 pek işe yaramiyorlar
gerçekten iyi hazırlanmış ve anlaşılır bir bilgilendirme olmuş ELİNİZE SAĞLIK
Teşekkürler gerçekten herkesin anlayabileceği bir dille anlatılmış çok güzel olmuş emeğinize sağlık 😊
Teşekkür ederiz nihayet düzgün bir halk dili ile izah ettiniz gerçekten tam anlaşılır olmuş
Baskı değilde dijital zoom da önemi var mı asıl soru bence
Xs max kullanıyorum tamam lens kaliteli, yapay zeka güzel işliyor vs ama megapixel düşük olduğu için digital zoom girdiğimde çok beğenmiyorum. Telefonsan Photoshop yaparken istediğim kadar rahatça zoom giremiyorum. İphoneların artık 24 megapixelden aşağı kamera yapmaması lazım.
Ppı değerine değinmemiş